Voor elke ouder ook een spannend moment: de kinderen worden nu opeens wel heel snel groot. Die nieuwe middelbare school gaat dus nog wel even door de keuring, want je wilt voor je kind natuurlijk alleen het allerbeste. Maar waar let je allemaal op? Het Jeugdjournaal heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de criteria voor de schoolkeuze.
In het item van 12 januari lieten ze zien dat een gezellig schoolgebouw belangrijk is; er werd gepronkt met spannende proefjes en duizendpoten in het biologielokaal. “Scholen halen alles uit de kast om te laten zien dat ze leukste en de beste zijn”, zegt de voice-over. En dan vragen ze een brugklasser in spé wat ze van de Open Dag vond: “Ik snap dat scholen het zo leuk mogelijk proberen te maken, dus ik probeer het snoep dat je krijgt weg te denken…” Mag ik dat even in de herhaling? “… Ik probeer het snoep dat je krijgt weg te denken.” Als scholen het daarvan moeten hebben, dan hebben we nog een lange weg te gaan.
Toevallig was een vriendin met haar dochter naar dezelfde school geweest. Het meisje nam deel aan een openlesmiddag waar een quiz werd gehouden. De winnaar ontving natuurlijk een mooie prijs. Een medaille? Een bel voor haar nieuwe grote fiets? Een kledingbon om er hip uit te zien op haar eerste schooldag? Nee… een lolly! Ze staan nog met één been in de basisschool en de kinderen worden in hun schoolkeuze nu al verleid met snoep ? Een soort lollyloyaliteit!
We mogen als ouders best wat kritischer zijn op scholen als het gaat om hun voedingsbeleid. Gezonder gedrag van leerlingen draagt bij aan betere schoolprestaties. Gezonde voeding hoort daarbij. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het bevorderen van de gezondheid van kinderen voordelen heeft. Op jonge leeftijd wordt een belangrijke basis gelegd voor de toekomstige (on)gezondheid. Een deel van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd is al in de jeugd te voorkomen, of uit te stellen, door gezond gedrag te stimuleren. En de school kan hierin een belangrijke rol spelen. Kortom: wat de school aan eten en drinken aanbiedt, zegt veel over de school.
En als ze tussen de middag niet meer thuiskomen voor hun bammetje of een gevulde broodtrommel meekrijgen, dan verwacht ik dat de school haar verantwoordelijkheid neemt om een gezond assortiment in de schoolkantine aan te bieden. Laat ik het zo zeggen; in ieder geval géén ongezond aanbod.
Ga je komende weekenden een Open Dag bezoeken? Wapen je dan in ieder geval met deze drie vragen:
1. Is er een voedingsbeleid waarin staat dat de school werkt volgens de Richtlijnen Eetomgevingen voor Scholen?
2. Kunnen leerlingen makkelijk en hygiënisch water pakken?
3. Wordt er vers fruit en bruin (liefst volkoren) brood aangeboden?
Mijn vriendin zei hierover: “Natuurlijk wil je voor je kind het beste. Het gaat om de kwaliteit van de lessen, maar je wilt ook dat de school goed voor je kind zorgt. De school moet een veilige omgeving voor ze zijn, loslaten is al moeilijk genoeg.”
Dus let eens op de schoolkantine bij de Open Dag. Gezonde scholen presteren beter, aan jou de keus.
Heleen Schuit-Raamsdonk, projectleider Gezonde Schoolkantine