Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Alcoholhoudende dranken drink je niet voor je gezondheid

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Oud medewerker: Expert Voeding & Gezondheid
31 maart 2016
Op 24 maart 2016 stond een ingezonden stuk in de krant van Aafje Sierksma - directeur van het Kennisinstituut Bier, gefinancierd door Nederlandse brouwers - en Henk Hendriks die veel onderzoek naar alcohol heeft gedaan in opdracht van de branches bier, wijn en gedistilleerd. In het stuk wordt het Voedingscentrum ten onrechte beschuldigd van het schrik aanjagen aan ‘verantwoorde’ drinkers door maximaal 1 glas per dag als advies te geven.

Het Voedingscentrum jaagt geen schrik aan, het Voedingscentrum adviseert de burger zo eerlijk mogelijk op basis van de nieuwste stand van de wetenschap: feit is dat er steeds meer bewijs komt dat alcohol een schadelijke stof is.

Hoe zijn wij tot onze adviezen over alcohol gekomen? Wij hebben alcoholhoudende dranken, hoewel het genotsmiddelen zijn, beoordeeld als voedingsmiddel. Voedingsmiddelen kunnen een plek krijgen in de Schijf van Vijf op basis van de richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad (GR) of wanneer ze een wezenlijke bijdrage leveren aan de inname van benodigde voedingstoffen.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Volgens de NEVO (Nederlands Voedingsmiddelenbestand) leveren alcoholhoudende dranken zo goed als geen micronutriënten. Kortom: alcoholhoudende dranken drink je niet voor je gezondheid, er zijn veel betere manieren om iets aan je gezondheid te doen. Bier, wijn en sterke drank verdienen dus geen plek in de Schijf van Vijf en ook niet in de categorie “dagelijkse keuze buiten de Schijf van Vijf”, want de richtlijn van de Gezondheidsraad “drinkt niet” is heel duidelijk. Het advies dat wij geven is dat alcoholhoudende dranken net als het drinken van frisdrank en eten van koek, chips en pizza beter passen bij “weekkeuze buiten de Schijf” dan bij “dagkeuze buiten de Schijf van Vijf”.

Wijken we hiermee heel erg af van andere landen? Nee. Ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt niet geadviseerd om te drinken voor je gezondheid en in Frankrijk luidt het advies: diegenen die alcohol drinken, moeten minderen. De maximale hoeveelheid varieert hier en daar, maar ook die is kort geleden in Groot Brittannië gehalveerd.

Eén glas alcoholhoudende drank per dag levert al risico’s zoals een grotere kans op borstkanker. In 2015 werd bij 15000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker gesteld, daarmee is het de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Er is een verband tussen het drinken van 1 glas alcoholhoudende drank en een lagere kans op hart- en vaatziekten, maar omdat je niet weet of jij als individu hart- en vaatziekten of borstkanker zult krijgen, zou ik het zekere voor het onzekere nemen en voorzichtig zijn met de alcohol. Vandaar ons advies voor alcoholhoudende dranken: niet elke dag en als je drinkt, drink dan maximaal 1 glas.

Voor bepaalde groepen geldt het advies om absoluut geen alcohol te drinken:

• Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, vanwege risico’s voor het ongeboren kind;
• Vrouwen die borstvoeding geven;
• Kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Wij verbieden niets, geniet van een glaasje, maar denk niet dat je er gezonder van wordt.

Astrid Postma-Smeets, oud-expert voeding en gezondheid