Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Raw-foodisme

Raw-foodisme of crudivorisme is een dieet van grotendeels ongekookt en onbewerkt voedsel, het zogenoemde raw food. Het kan gaan om rauwe groenten, maar ook rauwe melk, onbewerkte vis (sashimi) en vlees (carpaccio).

Het Voedingscentrum raadt een dergelijke voeding af. Een rauw dieet kan namelijk leiden tot ondervoeding en tekorten.

Dit dieet biedt relatief kleine hoeveelheden voedsel – vooral rauwe groente. Daardoor is het moeilijk om een volwaardige maaltijd binnen te krijgen en kan ondergewicht ontstaan.

Met deze voeding is het moeilijk om voldoende ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen te krijgen. Onder raw-foodisten komt meer tandbederf voor en een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen en een groeiachterstand bij kinderen.

Rauwe groente niet beter dan gekookte

Gekookte groente levert net zoveel voedingsstoffen als rauwkost. Koken breekt namelijk de celwandstructuur open, waardoor het lichaam veel groentesoorten beter verteert en de voedingsstoffen makkelijker opneemt.

Voedingsstoffen als lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat. Hetzelfde geldt voor vitamines, carotenoïden en andere voedingsstoffen uit bereide producten.