Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum viert 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland

4 februari 2016
In januari 2016 bestaat voedingsvoorlichting in Nederland 75 jaar. Om dit te vieren organiseerde het Voedingscentrum een symposium de eetcultuur. Bovendien is er een fototentoonstelling samengesteld, die gratis te bezichtigen is in het Fotomuseum in Den Haag.

Er is in 75 jaar veel veranderd. Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad startte in 1941 met het informeren van de bevolking over hoe zij met schaarse middelen toch een volwaardige maaltijd konden bereiden.

Anno 2016 zijn we een maatschappij van overvloed geworden. Tegenwoordig heten we het Voedingscentrum en geven we praktische handvatten en tips om gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuzes te maken in een omgeving van overvloed en verleidingen. Ook de manier van voorlichting is in de afgelopen decennia veranderd: van bijvoorbeeld kooklessen, groepsvoorlichting en folders naar websites, digitale nieuwsbrieven en apps.

Verslag symposium 28 januari 2016

Truska BastVerschillende sprekers namen ons terug in de tijd. Zo nam Jet Pijzel nam ons mee naar een tijd waar tafelen nog een hele andere invulling had dan anno 2016. Samen met Lizet Kruijf gingen wij opzoek naar de eetcultuur van onze voorvaderen. Truska Bast dook in de voedingsvoorlichting van 1941 tot nu, met verrassend folder materiaal en adviezen van toen die eigenlijk nog best houdbaar zijn gebleken. En we stonden ook stil bij het heden, door een kijkje te nemen in de keuken van de Turkse en Chinese Nederlanders, verzorgd door Hanna Schosler en uiteindelijk een blik vooruit door trendwatcher Marjan Ippel. Lees het uitgebreide verslag op VoedingNu.

Tijdens het symposium werden daarnaast 3 video-interviews met 75-jarigen getoond. Zij vertelden over hun traditie en beleving van eten. Bekijk de video's op YouTube.

Dromen voor 2025

Het Voedingscentrum heeft tijdens het symposium zijn dromen voor 2025 gepresenteerd. Directeur Gerda Feunekes: "Iedereen heeft in 2025 de kennis en vaardigheden om gezonde, veilige en duurzame voedselkeuzes te maken. Om te kiezen voor goed eten. De omgeving, zowel thuis als buitenshuis, is zo ingericht dat de gezonde en duurzame keuze de gemakkelijke is. Dat is onze ambitie voor het jaar 2025, wij gaan voor goed eten. Dat is lekker en vanzelfsprekend." Bekijk de video op YouTube.

Fototentoonstelling

De fototentoonstelling is tot met 28 februari 2016 gratis te bezoeken in de lounge van het Fotomuseum in Den Haag. De tentoonstelling bestaat uit 3 Nederlandse portretten en 17 portretten van internationale families. Bovendien is er een making-of te zien van hoe de Nederlandse portretten tot stand zijn gekomen.

Noot voor de redactie Voor meer informatie en beelden kunt u contact opnemen met onze persafdeling: telefoon 070-3068883 en per mail.