Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg

17 juli 2017
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor ontwikkeld: de Koelkastklem. “Het concept is eenvoudig maar doeltreffend”, zegt expert Duurzaam Eten Corné van Dooren. “Deze Koelkastklem kan een mooie bijdrage leveren aan het voorkomen van voedselverspilling.”  
Nederlanders kunnen jaarlijks per persoon 41 kilo goed eten van de afvalbak redden, als ze slimmer inkopen doen, hun eten beter bewaren en meer op maat koken. De oranje Koelkastklem kan voedselverspilling voorkomen: bij het maken van een boodschappenlijstje zie je in een oogopslag wat je nog in huis hebt en dus niet meer hoeft te kopen. En als je een maaltijd gaat koken, zie je direct welke restjes het startpunt van je maaltijd kunnen zijn. 
Koelkastklem helpt voedselverspilling voorkomen
Van Dooren: “We vergeten wel eens dat restjes – zoals een geopend pak yoghurt, een aangebroken potje mais of een stuk bloemkool – nog in onze koelkast liggen. Terwijl we ze prima kunnen gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe maaltijd. Ook maken we wel eens een nieuwe verpakking open, terwijl er nog één in gebruik is. De Koelkastklem zorgt ervoor dat je restjes niet vergeet, maar opeet.” 

Kleine tool, grote daden 

Het concept van de Koelkastklem lijkt simpel, en dat is het ook. “Maar als iedereen deze tool straks gebruikt, kan het een flink effect hebben. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden. Doordat mensen met behulp van de klem ook slimmer kunnen inkopen loopt de winst voor het milieu en je portemonnee nog verder op. Elk restje dat je nog bewaart en opeet helpt.”  

Makkelijk in elke koelkast    

De Koelkastklem is eenvoudig in gebruik. “Je schuift hem op een plank in je koelkast, in het zicht. Door de oranje kleur valt hij meteen op. Plaats vervolgens de restjes, open potjes en aangebroken verpakkingen achter de klem. Zet vooraan wat als eerste op moet. Zo staan je restjes altijd in de spotlights. Iedereen uit je huishouden weet dan wat hij of zij als eerste moet gebruiken.” Bekijk de introductievideo van de Koelkastklem:Topkok Pierre Wind is enthousiast over de Koelkastklem en de mogelijkheden die de klem biedt om voedselverspilling tegen te gaan: “First in, first out (FIFO) is een term uit de horeca. Alle koks werken zo. Superbelangrijk natuurlijk om de producten die snel op moeten als eerste op te maken! Ook voor thuiskoks creëer je zo een FIFO-hoekje. Kickûh, zo verlies je restjes eten nooit meer uit het oog.”

Inspiratie voor recepten met restjes

Het Voedingscentrum verspreidt de Koelkastklem met een handige kaart. Daarop staat een stappenplan. Je kunt dan makkelijk aan de slag met je restjes. Aan de achterzijde van de kaart staan 2 voorbeelden van recepten op basis van restjes. Met wat restjes groente, aardappelen of bonen kun je bijvoorbeeld een heerlijke soep of omelet maken.

Koel cadeau

De Koelkastklem is vanaf nu tegen verzendkosten verkrijgbaar via de webshop van het Voedingscentrum. Begin volgend jaar wordt de klem ook via Jumbo Supermarkten verspreid. Om de Koelkastklem onder de aandacht te brengen, geeft het Voedingscentrum de eerste 1.000 klemmen gratis weg via social media. “We vinden het belangrijk dat de Koelkastklem in zoveel mogelijk koelkasten terechtkomt en dat we hem massaal gaan gebruiken. Zo kan iedereen helpen voedselverspilling te voorkomen!”, aldus Van Dooren.
Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Oud medewerker - expert duurzaam eten