Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Open dagen: Voedingscentrum roept ouders op kritisch te zijn op schoolkantine

25 januari 2018
In maart maken 200.000 kinderen uit groep 8 een keuze voor een middelbare school. De weken voorafgaand aan de schoolkeuze kunnen ouders en kinderen tijdens open dagen kennismaken met de scholen. Het Voedingscentrum roept ouders op om tijdens de open dagen kritisch te kijken naar het voedingsbeleid op de toekomstige school van hun kind, want gezonde scholieren presteren beter.

Uit onderzoek in opdracht van Jeugdjournaal blijkt de meeste kinderen samen met hun ouder(s) een schoolkeuze maken. De kinderen geven aan met name “een gezellig schoolgebouw” en “speciale lessen zoals cultuur en techniek” belangrijk te vinden. Een gezonde schoolkantine wordt niet genoemd, terwijl de voordelen van gezond gedrag op de leerprestaties bewezen zijn. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat al op jonge leeftijd een belangrijke basis wordt gelegd voor de toekomstige (on)gezondheid. Een deel van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd is al in de jeugd te voorkomen, of uit te stellen, door gezond gedrag te stimuleren. En de school kan hierin een belangrijke rol spelen.  

Tips voor de open dag

Ga je de komende weekenden een open dag bezoeken? Dan kun je de volgende drie simpele vragen stellen om erachter te komen hoe de school omgaat met voeding: 

  1. Is er een voedingsbeleid waarin staat dat de school werkt volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines?
  2. Kunnen leerlingen makkelijk en hygiënisch water pakken?
  3. Wordt er vers fruit en bruin (liefst volkoren) brood aangeboden?

Leerlingen vinden dat er op school een groot aanbod aan gezonde voeding moet zijn. Het Voedingscentrum stimuleert scholen om het aanbod in de kantine zo gezond mogelijk te maken. Kijk dus tijdens een open dag ook eens naar de schoolkantine. 

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een ondersteuningsprogramma voor het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het biedt scholen concrete handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren. Scholen met een gezonde schoolkantine worden beloond met een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal. Ongeveer 1 op de 3 scholen in Nederland heeft een schaal. Deze scholen zijn in bezit van een schaal

Het programma is gebaseerd op de Gezonde School Methode en gaat uit van een integrale aanpak. Dat betekent dat een school niet alleen de kantine verbetert, maar ook in de lessen en bij andere activiteiten aandacht besteedt aan gezonder leven.