Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Friesland en Noord-Brabant de meest borstvoedingsvriendelijke provincies

2 oktober 2018

Het aantal borstvoedingsvriendelijke gemeenten in Nederland stijgt elk jaar weer. De provincies Friesland en Noord-Brabant zijn koplopers: daar is inmiddels 25% van de gemeenten borstvoedingsvriendelijk. Dit jaar kregen ook drie Waddeneilanden de titel “borstvoedingsvriendelijk”: Texel, Terschelling en Ameland.

Steeds meer steden en dorpen sluiten zich aan, zo blijkt uit een analyse van het Voedingscentrum. Dit jaar kwamen er 9 gemeenten bij. Naast de Waddeneilanden krijgen de volgende 6 gemeenten deze week ook een plaquette: Aalsmeer, Grave, Huizen, Reusel-De Mierden, Wijdemeren en Zutphen. In totaal zijn er nu 43 borstvoedingsvriendelijke gemeenten in Nederland.

Wethouder van de gemeente Huizen M.W. Hoelscher: ‘Borstvoeding is belangrijk voor een goede start. Het is altijd en overal beschikbaar, maar moeders kunnen zich ongemakkelijk voelen om het buitenshuis te geven. Dat moeders nu op verschillende plaatsen in Huizen nadrukkelijk welkom zijn om hun kindje te voeden, maakt het voor iedereen zoveel vanzelfsprekender.’

Wat betekent borstvoedingsvriendelijk?

De titel ‘borstvoedingsvriendelijk’ geeft het Voedingscentrum aan gemeenten die zich inzetten om het geven van borstvoeding op openbare locaties vanzelfsprekender te maken. Ze moeten daarvoor tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben. Dat kunnen restaurants of cafés zijn, maar ook sportscholen, bibliotheken, winkels, musea en attractieparken.

Gemeenten die interesse hebben om ook borstvoedingsvriendelijk te worden, kunnen terecht op de website.

Voeden kan hier

Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties moeders welkom zijn om hun kind te voeden, is er het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ van het Voedingscentrum. Openbare locaties kunnen dit beeldmerk ophangen of opplakken op goed zichtbare plekken. Ruim 90% van de vrouwen geeft aan dat ze graag meer locaties met het beeldmerk zouden willen zien.

Het Voedingscentrum heeft een handige tool op de site waarmee vrouwen snel kunnen zien waar ze zeker welkom zijn om hun kind te voeden.