Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Persberichten

Concept Uk & Puk van HAS Hogeschool wint Food Innovation Bachelor’s Award 2020

11 juni 2020

De trotse winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award (FIBA) 2020 is bekend: de HAS Hogeschool met het concept Uk & Puk. De prijs werd op 11 juni uitgereikt tijdens het webinar ‘FIBA 2020’, georganiseerd door het Voedingscentrum.

Anne-Jeth de Groot, student aan de HAS Hogeschool, wint de Food Innovation Bachelor’s Award 2020 voor haar concept Uk & Puk
Anne-Jeth de Groot, student aan de HAS Hogeschool, is blij en trots na het winnen van de Food Innovation Bachelor’s Award voor haar concept Uk & Puk

De prijs is dit jaar voor de 16e keer uitgereikt aan de studenten met het foodconcept dat het beste zou kunnen bijdragen aan een gezonder en duurzamer eetpatroon. Uk & Puk zijn groente- en fruithapjes voor baby’s met toegevoegde allergenen (ei & pinda). Zo kunnen ouders deze allergenen op een veilige manier introduceren bij hun baby, en is de kans kleiner dat hun kind een voedselallergie ontwikkelt.

Bijzonder product

De jury was erg te spreken over dit unieke product. “Dit product is heel mooi bedacht. Het is goed dat dit geen snack is, maar een gezond product dat ze toch al eten. Het is een innovatie die echt iets kan bijdragen aan het gezonder opgroeien van kinderen.”

“Ik ben superblij,” reageert Anne-Jeth de Groot, bedenker van Uk & Puk. “Ik had het niet verwacht, maar ik vind het zo leuk. Ik hoop dit product in de toekomst verder te ontwikkelen.”

"Heel mooi dat we de award vandaag mochten uitreiken aan Uk & Puk,” zegt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. “Een bijzonder innovatief product, waarvan ik hoop dat het ook echt in de schappen komt te liggen. Dat geldt ook voor de andere deelnemers. Het zijn allemaal geweldige producten die bijdragen aan een gezondere en duurzame samenleving.”

Voor het eerst online

Vanwege de coronamaatregelen was de uitreiking van de Food Innovation Bachelor’s Award dit jaar een online event in de vorm van een webinar. Voor dit webinar kon iedereen die wilde zich gratis aanmelden. Een hele andere vorm dan voorgaande jaren, aldus Milena Buurman namens de organisatie van de Food Innovation Bachelor’s Award.

“We zijn blij dat het is gelukt om een andere vorm te vinden voor de uitreiking. En we zijn ook heel blij met de kwaliteit van alle inzendingen. Het waren er wat minder dan normaal, maar de inzendingen en de presentaties waren wederom van hoge kwaliteit.”

Invloed coronacrisis op eetgedrag en voedselsysteem

Om het webinar extra inhoud te geven, werden 2 sprekers uitgenodigd om te vertellen over de invloed van de coronacrisis op de voedselvoorziening. De sprekers waren Corné van Dooren, expert duurzame voeding bij het Voedingscentrum en Samuel Levie, co-founder van FoodCabinet, worstenmaker, chef, columnist en voedselondernemer.

Beide sprekers gaven hun visie op de effecten van de coronacrisis op het eetgedrag van mensen en de kwetsbaarheid van het voedselsysteem.

Corné van Dooren: “We zijn wakker geschud door de coronacrisis. We hebben een andere kijk op de wereld gekregen. Ons voedselsysteem is kwetsbaar, hebben we gezien. Nu is het zaak om te kijken hoe we dit soort klappen in de toekomst goed op kunnen vangen. We zouden als land minder afhankelijk moeten worden van onzekerheden. Ik ben blij dat er een nieuwe generatie studenten is die zorgt voor een gezonde en duurzame beweging die mijns inziens nodig is.”

Samuel Levie onderschrijft deze visie: ”Ik geloof dat we moeten omschakelen naar een gezonder en duurzamer dieet. Bijvoorbeeld minder vlees eten en meer lokale producten eten. Ander gedrag opleggen aan mensen is lastig, maar verandering is nodig. Van de coronacrisis zijn we allemaal geschrokken, maar er zijn ook andere grote problemen, zoals honger.”

De winnaars

Dit jaar waren er 11 inzendingen van 4 opleidingen. De jury bestond zoals ieder jaar uit vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de retail, de Consumentenbond en het Voedingscentrum.

1e prijs – Uk & Puk

Omschrijving: groente- en fruithapjes voor baby’s met toegevoegde allergenen (ei & pinda). Zo kunnen ouders op een veilige manier allergenen introduceren bij hun kind.

Opleiding: Food Innovation, HAS Hogeschool

Student: Anne-Jeth de Groot

2e prijs- Winky’s

Omschrijving: Ontbijtpannenkoeken voor jonge kinderen, met 35% groente en 25% fruit.

Opleiding: Food Innovation, HAS Hogeschool

Student: Annick van de Laak

3e prijs – Snackbar

Omschrijving: Hartig tussendoortje met pizzasmaak, op basis van wortels, uien en bonen.

Opleiding: Voeding en diëtetiek en Chemie, Hanze Hogeschool Groningen

Studenten: Janna Smit, Judith Ringnalda, Emma Niemeijer en Janneke Timmerije

Beste etiket

De prijs voor beste etiket is ook gewonnen door het concept Uk & Puk. Het etiket van dit concept voldeed als enige aan alle gestelde eisen.

Over de prijs

De Food Innovation Bachelor’s Award wordt georganiseerd voor studenten van alle voedingsgerelateerde hbo- en wo-opleidingen. Deelnemers ontwikkelen een nieuw product of concept, of passen een bestaand product zo aan dat het bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury en de genomineerden krijgen de kans hun product te presenteren tijdens een minisymposium. Degenen die het beste wordt beoordeeld, wint de prijs.

Doel van de prijs

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk om studenten al tijdens hun opleiding te stimuleren en enthousiasmeren om na te denken over gezonde en duurzame voeding. Toekomstige foodprofessionals kunnen met hun producten een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van consumenten.