Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingscentrum en Jan Heemskerk dagen de 'gewone man' uit gezonder te gaan leven

14 mei 2019
Het Voedingscentrum gaat een unieke samenwerking aan met schrijver Jan Heemskerk om mannen te stimuleren voor een gezondere leefstijl te kiezen. Heemskerk ging zelf succesvol de strijd aan tegen de kilo’s. Het lukte hem om 25 kilo af te vallen en hij voelt zich nu fitter en slanker dan ooit. In de 5-delige video- en podcastserie ‘Als Jan het kan', stimuleert hij de ‘gewone man’ om ook aan de slag te gaan. De serie is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Jan Heemskerk is schrijver, columnist en voormalig hoofdredacteur van de maandbladen Playboy en FHM. In de eerste aflevering vertelt Jan vertelt hoe hij een stomp in zijn maag kreeg toen zijn vrouw vertelde dat ze hem niet meer aantrekkelijk vond. Donderslag bij heldere hemel, maar wel de ‘wake-up call’ die hij nodig had.

Jan Heemskerk

Meer dan de helft te dik

Heemskerk staat niet alleen in zijn strijd tegen de kilo’s. In Nederland is maar liefst 53% van de volwassen mannen te zwaar. Onze experts Astrid Postma (voeding) en Roel Hermans (gedrag) vertellen in de afleveringen waarom het zo lastig kan zijn om overgewicht aan te pakken. Maar nog belangrijker; er worden veel tips gegeven om gezonder gedrag aan te leren. Heemskerk: ‘Ik zou mannen willen aansporen zich te melden op www.voedingscentrum.nl/jan om de lange, maar bevredigende weg naar een goddelijk lichaam te bewandelen.’

Stapsgewijs

De serie is stapsgewijs opgebouwd: van ‘klaarmaken voor de start’ (week 1), gezonder eten met de Schijf van Vijf als uitgangspunt (week 2), meer bewegen (week 3), minderen met alcohol (week 4) en volhouden (week 5). Daarbij wordt de afvalmethode van het Voedingscentrum gehanteerd. Iedere fase verdient de juiste aandacht. De benodigde ingrediënten: toewijding, motivatie, doorzettingsvermogen en discipline.

Sleutelmoment

In de afleveringen komen ook verhalen van gewone mannen voorbij. Zo vertelt Erik van Toor, hoe hij met een zittend beroep de kilo’s eraan zag vliegen. Hij kreeg medicatie tegen een hoge bloeddruk voorgeschreven, en dat was voor hem de druppel. Heemskerk zag in een doemscenario zijn vrouw ervandoor gaan met haar salsadocent. Zo is er vaak een duidelijk sleutelmoment te herkennen, een wake-up call: tot hier en niet verder.

Handreikingen

Op de website www.voedingscentrum.nl/jan worden de vlogs en podcasts van ‘Als Jan het kan’ wekelijks gepost. Er staan ook handige tools als Mijn Eetmeter, dagmenu’s weekmenu’s en veel meer. Mannen kunnen zich ook aansluiten bij de besloten Facebookgroep. Dus mannen meld je! Want 'Als Jan het kan'...

Bekijk de eerste video