Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren

20 maart 2018
Bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid slaan de handen ineen om voedselverspilling terug te dringen. De ambitie is de voedselverspilling in Nederland in 2030 te hebben gehalveerd. Dat werd vandaag bekend bij het vaststellen van de nationale agenda tegen voedselverspilling van de Taskforce Circular Economy in Food. Het Voedingscentrum maakt deel uit van de Taskforce.
Samen tegen voedselverspilling
Als Nederland erin slaagt de voedselverspilling met de helft terug te dringen, wordt het het eerste Europese land dat voldoet aan het duurzaamheidsdoel van de Verenigde Naties: het Sustainable Development Goal 12.3. Om deze koppositie te bemachtigen, is een coalitie gevormd in de Taskforce.

Samenwerken voor grote impact

De bedrijven, kennisinstellingen en organisaties die deel uitmaken van de Taskforce, gaan acties en maatregelen bedenken om voedselverspilling waar mogelijk te verminderen. Voor thuis in de keuken, maar ook voor in de fabrieken en bij de boer op het land. De resultaten hiervan worden gemeten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat de Taskforce financieel ondersteunen. Door samen te werken, wordt de kracht en impact van de Taskforce groter.

Slogan ‘Samen tegen voedselverspilling’

Het thema voedselverspilling staat al langer op de agenda. Het is nu voor het eerst dat er op zo’n grote schaal, wordt samengewerkt. Om te laten zien welke acties de Taskforce-leden ondernemen, wordt vandaag een gezamenlijke beweging gelanceerd met de slogan ‘Samen tegen voedselverspilling’. Meer informatie is te vinden op www.samentegenvoedselverspilling.nl en via #samenminder.

Tips en tools van het Voedingscentrum

Bij het voorkomen van voedselverspilling valt er voor de consument veel winst te behalen. Het Voedingscentrum biedt tips en tools om slimmer te kopen, koken en bewaren en zo minder voedsel te verspillen. Voorbeelden zijn het Eetmaatje om op maat te koken en de Bewaarwijzer om producten goed te bewaren en de Koelkastklem helpt je eraan herinneren dat je restjes eten in je koelkast hebt.

Bekijk al onze tips en tools: