Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrankjes

6 juli 2018

Een zeer kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrank en loopt daarmee risico op gezondheidsklachten. Voor deze groep is meer aandacht nodig. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Risicogroep

Van de ruim 1,2 miljoen Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt 1 tot 2% regelmatig 3 of meer blikjes energiedrank per dag. Daarmee lopen zij door het teveel aan cafeïne een verhoogd risico op gezondheidsklachten, zoals hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel.

Volgens het RIVM-rapport is er specifieke aandacht nodig van de Jeugdgezondheidszorg en (kinder)artsen voor deze jongeren. Het overmatig gebruik kan nog beter gesignaleerd worden. Daarnaast is het van belang om voorlichting te geven en alert te zijn op energiedrankgebruik bij klachten. De jongeren die regelmatig meer dan 3 energiedrankjes per dag drinken, vertonen vaker ander risicogedrag, zoals roken en het gebruik van alcohol en drugs.

Advies Voedingscentrum

Het onderzoek onderschrijft het huidige advies van het Voedingscentrum over energiedrank voor 13- tot 18-jarigen: drink het liever niet, en anders maximaal één blikje per dag. We raden af om energiedrankjes te combineren met alcohol en andere cafeïnerijke producten zoals koffie. Ook het gebruik bij het sporten raden we af.

Bekijk het onderzoek.