Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Minder rood en bewerkt vlees eten blijft nodig

In diverse media is het bericht verschenen dat minder rood en bewerkt vlees eten niet nodig zou zijn voor je gezondheid. Deze boodschap is gebaseerd op een publicatie verschenen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine. Volgens het Voedingscentrum sluiten de bevindingen uit het onderzoek echter aan bij de huidige adviezen, en is het voor veel mensen beter om minder rood en bewerkt vlees te eten.
Binnen de Schijf van Vijf is ruimte voor maximaal 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Dat komt neer op ongeveer 3 tot 4 keer vlees per week.

Wat zegt het onderzoek?

Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale onderzoeksgroep NutriRECS. De onderzoekers hebben onder andere gekeken naar het verband tussen rood vlees en bewerkt vlees eten en het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Hiervoor hebben zij de gegevens van tientallen studies op een rij gezet. De conclusie is dat het voor mensen die nu gemiddeld 3 tot 4 keer per week rood en bewerkt vlees eten niet nodig is om minder vlees te eten.

Wat zegt de Schijf van Vijf?

Dat is in lijn met wat het Voedingscentrum adviseert. Binnen de Schijf van Vijf is ruimte voor maximaal 300 gram rood vlees per week. Dat komt neer op 3 porties van 100 gram. Bewerkt vlees staat niet in de Schijf van Vijf. Het advies is om dit niet te veel en niet te vaak te eten. Dat er nauwelijks verschil is tussen de conclusies van het onderzoek en de adviezen van het Voedingscentrum - en ook de WHO en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds - is niet verwonderlijk. Er is grotendeels gebruikgemaakt van dezelfde studies.

Minder vlees eten blijft nodig

Voor veel Nederlanders betekent dit echter nog steeds dat zij beter minder rood en bewerkt vlees en meer plantaardig kunnen eten. Dat geldt met name voor mannen. Volgens de meeste recente voedselconsumptiepeiling eten mannen gemiddeld ongeveer 700 gram rood en bewerkt vlees per week. Dat komt neer op elke dag vlees eten, in plaats van 3 tot 4 keer per week. Vrouwen eten bijna 500 gram rood en bewerkt vlees per week. Dat is meer in lijn met de adviezen, maar nog steeds meer dan het geadviseerde maximum van het Voedingscentrum. Gemiddeld eten Nederlanders 6 dagen per week vlees, dat wijkt dus af van de in het onderzoek genoemde 3 tot 4 keer per week.

Waarom minder vlees en meer plantaardig?

Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar te veel rood en bewerkt vlees eten, kan juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het eten van veel bewerkt en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Bij het eten van bewerkt vlees is het risico nog wat hoger. Bewerkt vlees bevat meestal veel verzadigd vet en zout.

Het Voedingscentrum adviseert te variëren met plantaardige en dierlijke eiwitbronnen. Een weekmenu kan bijvoorbeeld bestaan uit: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. Vegetarisch eten binnen de Schijf van Vijf is ook mogelijk.


Lees hier meer over vlees in relatie tot gezondheid en milieu
Lees hier meer over vlees in de Schijf van Vijf