Bijna de helft van de Nederlanders kent het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Om nóg meer Nederlanders het verschil tussen beide datums duidelijk te maken start de stichting Samen Tegen Voedselverspilling een campagne op tv en online. De campagne is uitgewerkt door het Voedingscentrum.
Door beter om te gaan met de houdbaarheidsdatums kan de gemiddelde Nederlander elk jaar ongeveer 5 kilo minder voedsel verspillen. Hoe zit het precies?
Ten minste Houdbaar Tot
De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven, zoals koffie, melk en pasta. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product. Als de THT-datum verstreken is, kun je het product vaak nog prima eten. Hoe weet je dat? Door je zintuigen te gebruiken en te kijken, ruiken en proeven of het nog lekker is.
Te Gebruiken Tot
De TGT-datum staat op verpakkingen van erg bederfelijke producten, zoals rauwe kip, versgeperst vruchtensap en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken, daarna kun je er ziek van worden. Deze producten moet je dus vóór of op de TGT-datum gebruiken. Door het product in te vriezen kun je het wel langer bewaren. Het is belangrijk om dit vóór of op de TGT-datum te doen. Zo voorkom je verspilling.
Wat weet jij van de houdbaarheidsdatum? Test je kennis en doe de quiz!
Meer informatie
Informatie over de campagne en tips om voedselverspilling te voorkomen zijn te vinden op www.verspillingsvrij.nl. Of volg #verspillingsvrij op social media.