Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Wereld Borstvoedingsweek in teken van het klimaat UNICEF: groot deel kinderproducten in de supermarkt niet Schijf van Vijf Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker ziekte-uitbraken via voeding Voedingscentrum duidt: microplastic uit babyflesjes schadelijk? Ziekenhuizen gaan voor een gezonder voedingsaanbod Let op met servies van bamboe en melamine 10 maatregelen om te zorgen voor minder overgewicht Strengere afspraken voor zout en suiker in voedingsmiddelen nodig Maak gezonder eten goedkoper Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 Maak jouw favoriete recept gezonder met het Eetwissel-Geheugensteuntje Nieuwe voedingsadviezen zwangeren Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet foppen! Meer rust en thuiswerken tijdens corona gunstig voor borstvoeding Nederlanders eten minder vlees voor milieu en dierenwelzijn 60 miljoen boterhammen redden in één week Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld Staat jouw koelkast er te warmpjes bij? Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2 Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders Slechts de helft verkiezingsprogramma’s heeft gezonde voeding op de agenda Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken Ouderen worstelen met stijgende voedselprijzen Meer mensen ziek door eten uit eigen keuken Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout De Verspillingsvrije Week 2022 is begonnen! Doe jij mee? Deze ijsjes kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout: check het etiket! Nieuwe voedingsnormen voor energie Directeur Voedingscentrum maakt overstap naar WUR Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest Zoveel suikerklontjes krijgen jongeren binnen met hun favoriete drankje Mijn nieuwe balans: hulp bij gezond afvallen Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen Advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten Trend zet door: Nederlanders eten steeds gezonder 20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer! Met volkorenpasta op je bord maak je altijd een gezonde keuze Daling verspilling lijkt te stagneren: ‘Meer actie is nodig’ Scholen grijp de kans voor gezonde en duurzame maaltijden Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers In 2024 gezonder eten? Zo gaat het je lukken! Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis Dit worden de foodtrends van 2020 Nutri-Score ingevoerd op 1 januari 2024 Zoveel zout zit er in kruidenmixen In deze koffies zit meer suiker dan je denkt Waarom neemt overgewicht onder kinderen en jongeren toe? Positieve effecten lespakket Voedingscentrum Nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen Voedingscentrum duidt: kun je vis eten vanwege PFAS? Voedingscentrum duidt: onrust rondom zoetstoffen Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen Mensen willen gezonder eten, dit kun je doen Voedingscentrum duidt: wat is het menu van de toekomst? Kolven op het werk kan bij meeste werkgevers, wel meer kennis en betere faciliteiten nodig Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender Gezondheidsraad: meer plantaardig eetpatroon beter voor milieu en gezondheid Preventieakkoord te weinig effectief tegen overgewicht: tijd voor meer en nieuwe maatregelen De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede
Nieuws

Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen

18 juni 2020

Bijna de helft van de Nederlanders kent het verschil tussen de 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) en de 'te gebruiken tot'-datum (TGT). Om nóg meer Nederlanders het verschil tussen beide datums duidelijk te maken start de stichting Samen Tegen Voedselverspilling een campagne op tv en online. De campagne is uitgewerkt door het Voedingscentrum.

er zijn 2 houdbaarheidsdatums die je anders kan gebruiken

Ten minste houdbaar tot

De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven, zoals koffie, melk en pasta. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product. Als de THT-datum verstreken is, kun je het product vaak nog prima eten. Hoe weet je dat? Door je zintuigen te gebruiken en te kijken, ruiken en proeven of het nog lekker is.

Te gebruiken tot

De TGT-datum staat op verpakkingen van erg bederfelijke producten, zoals rauwe kip, versgeperst vruchtensap en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten of drinken, daarna kun je er ziek van worden. Deze producten moet je dus vóór of op de TGT-datum gebruiken. Door het product in te vriezen kun je het wel langer bewaren. Het is belangrijk om dit vóór of op de TGT-datum te doen. Zo voorkom je verspilling.

Wat weet jij van de houdbaarheidsdatum? Test je kennis en doe de quiz!

Meer informatie

Informatie over de campagne en tips om voedselverspilling te voorkomen zijn te vinden op www.verspillingsvrij.nl. Of volg #verspillingsvrij op social media.