Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

App ZwangerHap neemt onzekerheid over voeding weg bij zwangere vrouwen

28 januari 2020

Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kunnen zwangere vrouwen in een oogopslag zien of ze iets wel of niet kunnen eten of drinken, met uitleg en alternatieven erbij. De app is sinds de lancering in 2019 al meer dan 120.000 keer gedownload. Ongeveer twee derde van de zwangere vrouwen heeft de app vorig jaar gebruikt.

Ben je zwanger of ken je een zwangere vrouw? De app is gratis te downloaden in de app stores.

ZwangerHap helpt met veilige keuzes maken

Om te achterhalen of de gebruikers van ZwangerHap tevreden waren met de nieuwe app, heeft het Voedingscentrum in 2019 een online enquête uitgevoerd onder meer dan 100 zwangere vrouwen. Ook werden 9 interviews gehouden.

Uit het onderzoek bleek onder andere dat:

  • 99% vindt dat ZwangerHap helpt om veilige producten te kiezen
  • 96% zich zekerder voelt over veilige voedselkeuzes door de app
  • 72% bepaalde voedingsmiddelen niet had gegeten, die ze zonder de app waarschijnlijk wel had gegeten.
Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten tijdens je zwangerschap.

Top 5 ‘twijfelproducten’

Het Voedingscentrum haalde de afgelopen maanden interessante gegevens uit de app. Uit analyses blijkt dat zwangere vrouwen het meest onzeker zijn over:

  • Zalm
  • Brie
  • Tonijn
  • Ham
  • Ei

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, licht toe: “Zwangere vrouwen denken soms dat ze bijna niks meer mogen eten. Maar dat is echt een misverstand. Veel producten waar vaak over wordt getwijfeld, zijn veilig als je ze goed verhit. Zoals gerookte zalm, ham en ei. Of je iets moet verhitten voor je het eet, staat aangegeven in de app. Ook brie en andere kazen kun je gewoon eten als er geen rauwe melk inzit. Wat je wel beter kan laten staan, zijn rauwe dierlijke producten zoals carpaccio en sushi. En roofvissen zoals tonijn, die kun je beter niet eten vanwege de mogelijke zware metalen.”