Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal

21 maart 2017
Van de peutermelk-etiketten voldoet 68% aan de eisen die wetgeving eraan stelt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over 2016. Dat is een verbetering ten opzichte van 2014, toen slechts 15% van de onderzochte producten voldeden. Het onderzoek ging niet over de samenstelling of kwaliteit van peutermelk.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum: “Fijn dat er meer etiketten kloppen, maar het is belangrijk dat echt alle etiketten voldoen aan de wettelijke regels. Ouders van jonge kinderen moeten ervan uit kunnen gaan dat de informatie op de verpakking of in de reclame juist is.” 

Het onderzoek

De NVWA deed onderzoek naar etikettering, presentatie en reclame van peutermelk. Websites en folders zijn ook meegenomen in het onderzoek. Er is gelet op het juiste gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Er mogen bijvoorbeeld geen claims gedaan worden die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Gezondheidsclaims mogen ook alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staan. Van de 25 beoordeelde peutermelkproducten voldeden er 17 aan de wetgeving. Bij 7 producten was sprake van een overtreding van de claimsverordening.

Geitenmelk

Een voorbeeld van een overtreding was de claim ‘licht(er) verteerbaar’ op 2 producten op basis van geitenmelk. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken bij peuters die laten zien dat geitenmelk lichter verteerbaar is.


Boetes

Tijdens de inspectieronde in 2014 zijn er flinke boetes uitgedeeld aan producenten. Mogelijk hebben deze boetes iets te maken met de gesignaleerde verbetering in 2016. De NVWA controleert intensief op producten voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen.

Advies Voedingscentrum

Het Voedingscentrum adviseert om peuters na 1 jaar gewone koemelk te geven. Het lijkt makkelijk om je kind via peutermelk te voorzien van voedingstoffen zoals vitamine D of ijzer. Maar peuters zijn beter af met gezonde voeding en het opvolgen van het suppletieadvies. Voor vitamine D is dat tot de 4e verjaardag dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D geven. Zo krijgt je kind elke dag de juiste dosis binnen. Met alleen peutermelk kan de inname variëren als je kind minder drinkt dan aanbevolen.

Peuters een gezond eetpatroon aanleren met ijzerrijke producten zoals groente, brood en rundvlees kan ook zorgen voor voldoende ijzerinname. Tip: Het lichaam neemt ijzer uit vlees beter op dan ijzer uit plantaardige producten. Laat je kind vitamine-C-rijke groente en fruit eten bij de maaltijd. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter opneemt.
Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Oud medewerker: Expert Voeding & Gezondheid