Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Klaar met kolven? Bewaar je moedermelk goed gekoeld in de koelkast of in de vriezer. Daar groeien schadelijke bacteriën minder snel. Baby’s hebben namelijk een minder goede weerstand. Daarom is het belangrijk dat je de melk koel bewaart.

Zo bewaar je moedermelk op een veilige en hygiënische manier.

Moedermelk bewaren in flesjes en zakjes

Bewaar moedermelk in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes. Wat je ook gebruikt: zet de datum erop en zet de melk in de koelkast. Heb je op je werk gekolfd? Zet dan daar de melk in de koelkast en neem de melk mee naar huis in een koeltas.

Bewaar moedermelk in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes.

Bewaren in de koelkast

  • Zorg dat de koelkast op 4°C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed.
  • Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
  • Bewaren in de vriezer

  • Vries de melk direct in na het kolven. In een koelkast met 3 sterren (***) of 4 sterren (****) blijft de melk 6 maanden goed.
  • Vries de melk in kleine porties in, bijvoorbeeld in daarvoor geschikte moedermelkbewaarzakjes. Zo kun je makkelijker alleen de portie ontdooien die je nodig hebt.
  • Ontdooien

    • Komt de melk uit de vriezer? Ontdooi de melk het liefst in de koelkast. Dit heeft wel tijd nodig. Zet de bevroren melk bijvoorbeeld de avond ervoor in de koelkast. Heb je het snel nodig, houd de melk dan onder stromend lauwwarm water.
    • Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur.

    Ziet de melk er gek uit?

    Ontdooide moedermelk kan wateriger zijn en er kunnen vlokjes in drijven. Dat is normaal. Die vlokjes zijn de vetten in je melk. Het kan ook wat zurig ruiken. Dit komt door enzymen in de melk die alvast beginnen met de vertering van aanwezige vetzuren. De melk is dan niet bedorven.

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.