Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hulp bij borstvoedings-ongemakken

Bij het geven van borstvoeding kun je tijdelijk last hebben van ongemakken, zoals pijn, stuwing, tepelkloven, verstopte melkkanaaltjes of een teveel aan melk. Sommige van deze kwaaltjes zijn te voorkomen, voor andere  geven we tips hoe er mee om te gaan. 
Lees wat jij kunt doen!

Goed aanleggen

De rugbyhouding is een goede houding om je baby borstvoeding te geven

Het allerbelangrijkste is dat je goed aanlegt. Daarmee zijn pijn, borstontsteking, verstopte melkkanaaltjes en tepelkloven vaak te voorkomen. Als aanleggen niet zo soepel gaat, dan kun je andere houdingen proberen. Misschien dat het dan al beter gaat. Lees daarover meer bij de borst geven: aanleggen en drinken.

Stuwing

In de dagen na de geboorte kun je last krijgen van zware, gespannen borsten. Dat komt door een betere doorbloeding en snelle aanmaak van melk. Leg je baby vaak aan (de eerste weken zal dit minimaal 8 tot 12 keer per 24 uur zijn) en doe dat op de juiste manier. Let erop dat hij de eerste borst goed leegdrinkt. Tussen de voedingen door kunnen koude kompressen verlichting geven. Stuwing kan veroorzaakt worden doordat er te strikt op een schema, te weinig of te kort gevoed wordt. Kijk bij Hoeveel drinken heeft mijn baby nodig? Door te veel spanning op je borsten kan je baby minder goed drinken. Eerst een klein beetje kolven met de hand helpt. Daardoor kan je baby makkelijker happen. Voorzichtig masseren kan ook helpen. Lees hoe je kolft.

Verstopt melkkanaaltje

Bij een verstopping raken het melkkanaaltje en de melkklieren achter de verstopping overvol. Dit ongemak is niet altijd te voorkomen, maar het scheelt enorm als je bij een voeding beide borsten geeft én je baby ze goed leegdrinkt. Wanneer je last hebt van een verstopt melkkanaaltje kun je het beste vaak aanleggen. Koude of warme kompressen kunnen verlichting geven. Zorg ervoor dat je borsten weer een normale temperatuur hebben als je gaat voeden, zodat de melk makkelijk kan stromen. Vlak voor de voeding kun je het beste warme kompressen gebruiken en koude vlak na de voeding. Na een paar dagen worden je borsten als het goed is weer soepel en zacht. Als dat niet het geval is, kan er een ontsteking ontstaan. Vraag daarom hulp als een melkkanaaltje verstopt blijft.

Borstontsteking

Pijnlijke, opgezwollen, rode of warme borsten? En heb je verhoging en voel je je grieperig? Dan heb je waarschijnlijk een borstontsteking. Ga daarvoor naar je huisarts. Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje in je borst.

Tepelkloven

Om tepelkloven te voorkomen, laat je baby een goede, wijde hap nemen.Tepelkloven kun je voorkomen door je baby goed aan te leggen. Het is bij pijn beter om je kind opnieuw aan te leggen dan door te voeden. Zoek naar een manier om zo aan te leggen dat de tepel inclusief een groot deel van de tepelhof in het mondje komen. Als het beter gaat neemt de pijn snel weer af. Als dat niet lukt kun je een aantal voedingen afkolven om je tepels rust te geven. En zoek hulp!

Te veel melk

Sommige vrouwen hebben de eerste weken te veel moedermelk. Dan gutst het eruit, waardoor de baby soms te veel voeding binnenkrijgt en gaat boeren, spugen of zich verslikt. Wat te doen?

  • Kolf zo nodig eerst een beetje af (met de hand) om de ergste spanning weg te nemen. Lees hoe je kolft. Zodra de borst iets zachter is, leg je je kind aan.
  • Voed je zittend, houd je kind dan rechtop. Voed je liggend, leg zijn buik dan op jouw buik.
  • Houd je borsten droog. Vervang de zoogkompressen regelmatig, zodat de huid van de tepels droog blijft.

Na een tijdje komen jij en je kind in balans. Heb je veel last, vraag dan hulp.

“Bij de oudste lukte de borstvoeding niet, bij de tweede wel.”

Moeder Joke
Borstvoedingsverhalen

Blijf niet met problemen rondlopen: vraag om hulp

Kom je er zelf niet uit? Dat is helemaal niet gek. Gelukkig zijn er veel mensen die je kunnen helpen. Voor de eerste periode kun je met vragen terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige, daarna bij het consultatiebureau. Ook een lactatiekundige kan je helpen. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.

Wil je contact met een andere moeder die zelf ervaring heeft? Neem dan contact op met Borstvoedingorganisatie LLL.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.