Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe maak ik een kruidentuintje?

Met kruiden maak je eten in een handomdraai lekker. En je kunt ze gebruiken om zout te vervangen. Bovendien bespaar je flink door niet te koken met pakjes kruidenmix. Leuk om te doen én je hebt altijd verse kruiden binnen handbereik.

Zelf kruiden kweken is eenvoudig. Je hoeft daarvoor geen tuin te hebben, een balkon of keuken volstaat. Geen enkele kruidenplant houdt van wind, dus zorg voor een beschut plekje.

Hoe kweek je kruiden?

  1. Zaai de zaadjes voor in een pot, bak of kweekkastje met vochtige potgrond. Voor oregano, salie, tijm en rozemarijn meng je potgrond met een paar scheppen zand. Kijk op de verpakking naar de zaaiafstand.
  2. Dek de zaadjes af met een laagje grond die ongeveer even dik is als de zaadjes. Heel fijn zaad dek je af met een dun laagje zand.
  3. Druk de grond of het zand zachtjes aan.
  4. Doe wat doorzichtig plastic over de pot of bak heen en prik hier wat gaatjes in. Zet het vast met een elastiek. Bij een kweekkastje hoeft dit niet.
  5. Zorg dat de aarde altijd vochtig blijft, gebruik een plantenspuit.
    Als plantjes te dicht op elkaar groeien, haal er dan een paar weg.
  6. Zet de plantjes over in je plantenbak of tuin als ze een paar centimeter groot zijn. Je kunt ze ook in de pot of bak laten zitten. Geef ze na 6 weken wat plantenvoeding.

kruidentuin op balkon

Zout vervangen

Kruiden kun je gebruiken om zout te vervangen. Zout verhoogt de bloeddruk. Daarom is het goed om minder zout te eten. Hoe eet je minder zout?

Koken met kruiden

In de tabel hieronder staat van 4 kruiden hoe je ze in de keuken kunt gebruiken. Bekijk de uitgebreide tabel!

Kruid

Basilicum

  • Gebruik de blaadjes. Voeg ze op het laatste moment toe, dan behouden ze hun smaak.
  • Klassieke combinatie: Mozzarella en tomaat met basilicum
  • Lekker in: Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades

Peterselie

  • Gebruik het blad en de wortel. Voeg peterselie op het laatste moment toe, dan behoudt het zijn smaak.
  • Klassieke combinatie: Mosselen en peterselie
  • Lekker in: Pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen

Salie

  • Gebruik de blaadjes. Voeg salie op het laatste moment toe. Niet te veel, want het aroma is heel krachtig.
  • Klassieke combinatie: Kalfsvlees met salie
  • Lekker in: Kalfsvlees,varkensvlees, salades en gevogelte

Tijm

  • Gebruik de blaadjes en topjes. Voeg tijm zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
  • Klassieke combinatie: Courgette met tijm
  • Lekker in: Bouillons, soepen en stoofgerechten