Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Jouw hulp in de keuken?

Met kruiden maak je eten in een handomdraai lekker. En je kunt ze gebruiken om zout te vervangen. Bovendien bespaar je flink door niet te koken met pakjes kruidenmix. Leuk om te doen én je hebt altijd verse kruiden binnen handbereik. Lees alles over het maken van je eigen kruidentuin. 

Zelf kruiden kweken is eenvoudig. Je hoeft daarvoor geen tuin te hebben, een balkon of keuken volstaat. Geen enkele kruidenplant houdt van wind, dus zorg voor een beschut plekje.

Zout vervangen

Kruiden kun je gebruiken om zout te vervangen. Zout verhoogt de bloeddruk. Daarom is het goed om minder zout te eten.

Hoe eet je minder zout?

Kruiden kweken in 6 stappen

  1. Zaai de zaadjes voor in een pot, bak of kweekkastje met vochtige potgrond. Voor oregano, salie, tijm en rozemarijn meng je potgrond met een paar scheppen zand. Kijk op de verpakking naar de zaaiafstand.
  2. Dek de zaadjes af met een laagje grond die ongeveer even dik is als de zaadjes. Heel fijn zaad dek je af met een dun laagje zand.
  3. Druk de grond of het zand zachtjes aan.
  4. Doe wat doorzichtig plastic over de pot of bak heen en prik hier wat gaatjes in. Zet het vast met een elastiek. Bij een kweekkastje hoeft dit niet.
  5. Zorg dat de aarde altijd vochtig blijft, gebruik een plantenspuit.
    Als plantjes te dicht op elkaar groeien, haal er dan een paar weg.
  6. Zet de plantjes over in je plantenbak of tuin als ze een paar centimeter groot zijn. Je kunt ze ook in de pot of bak laten zitten. Geef ze na 6 weken wat plantenvoeding.

Koken met kruiden

In de tabel hieronder staat van 4 kruiden hoe je ze in de keuken kunt gebruiken. Bekijk de uitgebreide tabel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.

 

Kruid 

 Koken

Klassieke combinatie 

Lekker in

Basilicum

Gebruik de blaadjes. Voeg de blaadjes op het laatste moment toe aan gerechten, want ze zijn heel kwetsbaar. Als je basilicum meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.

Mozzarella en tomaat met basilicum

Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades

Peterselie

Gebruik het blad en de wortel. Voeg peterselie op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren. 

Mosselen en peterselie

Pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten

Salie

Gebruik de blaadjes. Salie smaakt het beste als je het op het laatste moment aan een gerecht toevoegt. Niet te veel, want het aroma is heel krachtig.

Kalfsvlees met salie

Kalfsvlees,varkensvlees, salades en gevogelte

Tijm

Gebruik de blaadjes en topjes. Voeg tijm zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.

Courgette met tijm 

Bouillons, soepen en stoofgerechten