Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Klimaatweegschaal (uitgebreid)

Stel een maaltijd samen en maak gebruik van de extra keuzemogelijkheden. Hoe en hoe vaak doe je boodschappen? Hoe groot zijn de porties die je bereidt? Welke pan gebruik je? Zo wordt duidelijker waar binnen de samengestelde maaltijd het zwaartepunt van de klimaatbelasting ligt. Ook wordt jouw ingevoerde maaltijd vergeleken met een gemiddelde maaltijd.

Toelichting bij de uitslag van de Klimaatweegschaal

In de scorebalken is de bandbreedte per onderdeel van de maaltijd gearceerd. De rode pijl in de balk laat een vergelijking zien met een eerdere situatie. Je ziet bijvoorbeeld wat het effect is als je voor bakken kiest in plaats van grillen. Zo kun je de invloed van producten met elkaar vergelijken. Bij groenten varieert de uitslag ook per seizoen. Zo zullen asperges in het voorjaar een andere score geven dan in december.

Een gemiddelde warme maaltijd veroorzaakt tussen de 2,1 en 2,6 kg broeikasgassen (CO2-eq) per kilo eten. Je bereikt hetzelfde effect door 20 km te rijden met een zuinige auto of met het wassen, drogen en verlichten van een huishouden per dag. In de berekening is het effect van de broeikasgassen lachgas en methaan meegeteld. De uitkomst per product is een gemiddelde.

Over de klimaatweegschaal

Beide rekenmodules zijn gemaakt op basis van een idee, methodiek en data van CLM Onderzoek en Advies. Bij de berekening van de gegevens van groente en fruit wordt voor periode en herkomst gebruikgemaakt van de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.