Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met ansjovis en olijven
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
Zelf boodschappen doen en aan de slag in de keuken? Yes, dat is leuk! Wij helpen graag een handje.

Op deze pagina krijg je de basics voor de boodschappen en het koken.

Boodschappen doen

Ga je boodschappen doen? Maak een boodschappenlijstje en ga op pad. En bedenk: wat jij koopt, heeft op van alles invloed. Je kunt letten op:

1. Gezondheid

Of je nou minder calorieën, verzadigd vet en zout wil eten, of juist meer vezels en vitamines: de informatie op het etiket geeft je een goede houvast. Lees meer.

2. Milieu

Wat je eet en drinkt heeft invloed op de lucht, het water, de grond, dieren en mensen. We noemen dat het milieu belasten. Het ene product belast het milieu meer dan het andere.

  • Als vuistregel kun je aanhouden dat alles wat van dichtbij komt, minder belastend is voor het milieu. Vaak kun je makkelijk nagaan uit welk land of regio je eten komt.
  • Een goede hint of je te maken hebt met een duurzaam product is een keurmerk zoals hieronder het Europees biologisch-keurmerk, Milieukeur en Beter Leven). 

3. Dierenwelzijn

In de supermarkt kun je allerlei producten van dieren vinden, zoals melk, vis, vlees of eieren. Als je zo’n product koopt, kun je je afvragen hoe de dieren hebben geleefd. Zaten ze in kleine hokken of konden ze vrij rondlopen? De Boodschappenhulp Dierenwelzijn helpt je kiezen.

4. Eerlijke handel (fair trade)

Fair trade betekent eerlijke handel. Fair trade producten komen meestal uit een ver land. Arbeiders van producten met het keurmerk Max Havelaar, Utz Certified of Rainforst Alliance hebben hun werk onder goede omstandigheden kunnen doen en zijn goed behandeld. Bij Max Havelaar krijgen ze ook een redelijke prijs voor hun producten. 

Aan de slag in de keuken

Stap voor stap koken:

1. Maak een mooi menu

In een volledig menu zitten 3 gangen: een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht (toetje). Je hoeft niet elke dag 3 gangen te koken natuurlijk: alleen een hoofdgerecht is ook prima.

Meestal zal je alleen een hoofdgerecht maken. Een hoofdgerecht bestaat uit: 

  • veel groente en
  • vlees, vis of een vegetarische keuze en  
  • bijvoorbeeld aardappelen, bulgur, volkoren pasta of zilvervliesrijst.

2. Zoek 'n recept

Een gerecht maak je volgens een recept. Je kunt zelf een recept verzinnen of je haalt een recept uit een kookboek of van onze receptensite.

3. Maak een plan van aanpak

Bedenk stap voor stap wat je moet doen om het gerecht te bereiden. In het begin kan het handig zijn om deze stappen op te schrijven in een kookplan. Dit helpt je om een gerecht op tijd klaar te krijgen. Beantwoord in je plan de volgende vragen:

  • Welke ingrediënten en materialen (zoals pannen, schalen) heb je nodig?
  • Hoeveel tijd heb je nodig?
  • In welke volgorde moet je werken? 
  • Wanneer dek je de tafel en serveer je het eten?
  • Ruim je tussendoor al wat op of doe je dat pas na het eten?

4. Wassen, snijden en klaarmaken maar! 

Was allereerst je handen. Op je handen zitten bacteriën. Sommige daarvan kunnen je ziek maken. Ook groente en fruit was je altijd. Dit doe je om resten vuil weg te wassen. Daarna kun je beginnen met snijden.  Er zijn vervolgens veel manieren om je eten klaar te maken. Denk aan koken, bakken, wokken, braden en grillen. In onze kookhulp vind je van deze en meer manieren stap voor stap hoe het werkt. Check ook het superhandige overzicht van kooktijden.
Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.