Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Regelmatig eten is goed, hoor je vast wel vaker. Door elke dag volgens de klok te eten, zou je minder kans hebben om dik te worden en om bepaalde ziekten te krijgen. Is dat...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Noten-eters minder hebben minder kans op chronische ziekten
Noten-eters hebben minder kans op chronische ziekten
Met een handje noten per dag loop je minder kans op een aantal chronische ziekten. Een grote studie bevestigt dat het regelmatig eten van noten de kans vermindert op hart-...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoeveel keer per dag moet ik eten bij afvallen?
Moet ik 3, 4, 5 of 6 keer per dag eten als ik wil afvallen?
Minder eten is het belangrijkste bij afvallen. Het lukt beter om minder te eten als je regelmatig eet. Dat betekent dat je verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eet: ontbijt,...
Encyclopedie / Ziekte van Crohn
Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal.  Oorzaken van de ziekte van Crohn De oorzaak van de ziekte van Crohn is niet helemaal...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Oppassen op je kleinkind: Tips voor opa's en oma's
Oppassen op je kleinkind: Tips voor opa's en oma's
Als opa of oma wil je uiteraard goed zorgen voor je kleinkinderen. Zeker als je regelmatig oppast. Gezond eten hoort erbij. Maar genieten van eten, samen...
Home / Thema's / Veilig eten / Verhitten
Verhitten
Als je eten voldoende verhit, voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat vlees en vis goed gaar zijn als je het eet, zodat bacteriën en eventuele ziekteverwekkers...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Zijn jullie adviezen wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Zijn de adviezen van het Voedingscentrum wel betrouwbaar? Wie moet ik geloven?
Hoe kan het toch dat je regelmatig tegenstrijdige voedingsadviezen leest? In boeken, bladen en op websites lopen de meningen uiteen wat nu de beste manier is om gezond te...
Encyclopedie / Ongedierte
Ongedierte
Ongedierte, zoals insecten, muizen en ratten, kan een plaag zijn in huis. De plaagdieren komen op eten af, vooral op graanproducten. Gooi producten die aangetast zijn door...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit
Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit
Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van 5 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2014. Een stijging van de fruitconsumptie...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is chronische ontstekingsziekte van de dikke darm waarbij zweren ontstaan. De dikke darm is onderdeel van je spijsverteringskanaal. Zweren zijn kleine ontstekingen...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie / Toxoplasmose
Toxoplasmose
De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik het beste eten bij maag-darmklachten?
Wat kan ik het beste eten bij maag-darmklachten?
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?
Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?
Heb je last van obstipatie (verstopping), of wil je voorkomen dat je obstipatie krijgt? De volgende voedingsadviezen kunnen helpen om verstopping tegen te gaan: Eten volgens...
Encyclopedie / Broodwisseldieet
Broodwisseldieet
Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is ontbijt overslaan erg?
Is ontbijt overslaan erg?
Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt vaak al meer dan 10 uur niks gegeten als je’s ochtends opstaat. Het is daarom belangrijk dat je spijsvertering...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen, vette zoetwatervis uit Nederlandse wateren af. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis en...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Home / Mijn gewicht / Afvallen / Spelregel 2: Minder eten om af te vallen
Spelregel 2: Minder eten om af te vallen
Minder eten is het belangrijkste bij afvallen. Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag nodig, vrouwen 2.000. Probeer als je afvalt uit te gaan van...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?
Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?
Misschien schrik je een beetje als je kind aan de zware kant is of dreigt te raken. Moet hij afvallen? Zo op het oog lijkt er weinig aan de hand: hij of zij eet gezond en...
Encyclopedie / Chocolade
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Home / Thema's / De stap van... / Samira (55) ging gezonder eten na diagnose diabetes type 2
Samira ging gezonder eten na diagnose diabetes type 2
“Ik houd een goede balans en ga bewust met mijn voeding om” Bij Samira werd een paar jaar geleden diabetes type 2 ontdekt. Ze kreeg medicijnen voorgeschreven...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat helpt tegen diarree?
Wat helpt tegen diarree?
Last van diarree? Door algemene voedingstips op te volgen voor een goede spijsvertering, is er al verbetering mogelijk. Daarnaast geven we extra adviezen gericht op diarree. Tips...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Wanneer je de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) krijgt, kan er een hoop voor je veranderen. Goed eten is nog nooit zo belangrijk geweest voor je lichaam en voor een...
Encyclopedie / Vis
Vis
Vissen zijn gewervelde dieren die in water leven. Vis vormt in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.  Schaal- en schelpdieren,...
Home / Pers / Standpunten / In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
Gezond en duurzaam eten zijn nauw met elkaar verbonden. Om nu en in de toekomst gezond te kunnen blijven eten, en voedselzekerheid te creëren voor een groeiende wereldbevolking,...
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Home / Thema's / Vakantie / Een gezonde start na de vakantie
Een gezonde start na de vakantie
Als de zomervakantie er op zit, komen veel mensen weer in hun dagelijkse ritme. Dit is een mooi moment om nieuwe, gezonde routines in te bouwen. Zo maak je een goede start...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Ouderworkshop 'Eetplezier en beweegkriebels'
Ouderworkshop 'Eetplezier en beweegkriebels'
Materialen om ouders te werven Deze voorbeeldmaterialen kun je gebruiken om ouders te werven voor de workshop. Je kunt alle materialen gebruiken, of delen kopiëren om...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Encyclopedie / Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Encyclopedie / Bacteriën
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen. Micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Voeding bij krachttraining
Eten en drinken bij spiergroei en krachtsport
Als je het goed doet, zal je merken dat je lichaamsvorm verandert. 'Goed' is eigenlijk zo zwaar mogelijk. Als je gewend raakt aan het gewicht, kun je zwaarder trainen. Hoe...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 50-plusser vindt gezonde voeding erg belangrijk
50-plusser vindt gezonde voeding erg belangrijk
50-plussers vinden het belangrijk om gezond ouder te worden. Ze willen graag dingen blijven doen waarvan ze genieten. En ze vinden dat een gebalanceerde en gevarieerde voeding...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken
Gezond eten en drinken voor kinderen (4-13 jaar)
Als je kind eet en drinkt volgens de Schijf van Vijf, dan krijgt hij alle producten binnen die goed voor hem zijn, zoals groente, fruit, melk en brood. En daarnaast voldoende...
Over ons / Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Op het Voedingscentrum werken ongeveer 75 enthousiaste mensen. Diëtisten, wetenschappers met kennis van voeding, maar natuurlijk ook communicatieprofessionals en mensen...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt of kookt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig...
Home / Mijn gewicht / Afvallen / Fase 3: Op gewicht blijven
Gezond afvallen fase 3
Op gezond gewicht blijven Gezond eten Met de producten uit de Schijf van Vijf krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Blijf ook nu kiezen voor goede producten uit...
Encyclopedie / Bacteriën / Shigella
Shigella
De Shigella-bacterie veroorzaakt regelmatig voedselinfecties onder vakantiegangers in ontwikkelingslanden. In Nederland loop je de bacterie niet snel op. Mensen worden meestal...
Encyclopedie / Spijsvertering
Spijsvertering
Vanaf de mond tot de anus is voeding 24 tot 28 uur onderweg. Het voedsel wordt klein gemalen, vermengd en voortgestuwd om zo de voedingsstoffen op te nemen in het bloed. Hieronder...
Encyclopedie / Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten...
Home / Thema's / Veilig eten / Wassen
Wassen
De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen dagelijks regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zijn sportdrankjes of extra zout nodig tijdens de Vierdaagse?
Zijn sportdrankjes of extra zout nodig tijdens de Vierdaagse?
Het Rode Kruis raadt Vierdaagse-lopers aan om met deze warmte af en toe een bouillonnetje of sportdrankje te nemen. Sportdrankjes kunnen soms handig zijn. Maar ze zijn niet...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Afvallen met sport en beweging
Afvallen met sport en beweging
Als je wilt afvallen, dan is het aanpassen van je eetpatroon de eerste én belangrijkste stap. Aanpassen wil hier zeggen: gezonder eten en minder eten. Daarnaast is...
Encyclopedie / Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie
Infographic In onderstaande infographic zie je hoe het zit met antibioticaresistentie en wat je kunt doen om besmetting met resistente bacteriën te voorkomen. Je kunt...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Beweegspellen over eten
Beweegspellen over eten
Sportief aan de slag met voeding? Dat kan met deze actieve spellen voor kinderen. Je kunt ze binnen of buiten doen. Laat je inspireren.
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke ziekte.  Naamgeving: diabetes of suikerziekte?  De volledige officiële naam voor diabetes is diabetes mellitus. Vaak hoor je...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Encyclopedie / ESBL
ESBL
ESBL is een stof die bacteriën kunnen aanmaken waardoor ze resistent worden tegen antibiotica. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking draagt bacteriën bij zich die ESBL...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport
Eten en drinken bij bewegen en sport
Of je dagelijkse inspanning nu bestaat uit een flink stuk wandelen, fanatiek hardlopen of een teamsport als bijvoorbeeld voetbal of hockey. Alle vormen van beweging zijn goed...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Gezonde(re) visites, borrels en feestjes
Gezonde(re) visites, borrels en feestjes
Hoe verwen je je gasten zonder veel ongezonde snacks of hapjes? Hoe kun je je gezellig blijven borrelen zonder je te buiten te gaan aan de aangeboden bitterballen? En hoe...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe blijf ik op gewicht?
Hoe blijf ik op gewicht?
Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Eet je meer dan je verbruikt,...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je duurzaam koken?
Hoe kun je duurzaam koken?
Duurzaam koken is niet moeilijk. Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig, ben je milieubewust bezig en bespaar je geld. Denk aan een deksel op de pan, het vuur...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Hulp bij de eetopvoeding
Hulp bij de eetopvoeding (1-3 jaar)
De eerste jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kun jij dus nu al helpen vormen. Maar welke invloed heb...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is duurzaam eten duurder?
Is duurzaam eten duurder?
Je hoeft niet te kiezen voor duurdere voedingsmiddelen met een keurmerk om duurzamer te eten. Je kunt ook andere keuzes maken in wat voor eten je koopt, hoe je kookt, en...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren
Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren
Het aantal voedselinfecties als gevolg van de Listeria-bacterie is gestegen in Europa onder ouderen en zwangeren. Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Ouders betrekken
Ouders betrekken
Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van kinderen. Het is dus handig als alle neuzen één kant op staan. Zo krijg je iedereen mee. Op de site van Gezonde School vind...
Encyclopedie / PAK's
PAK's
PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. PAK’s kunnen ook in het milieu...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Wat is nieuw in de Schijf van Vijf?
Wat is nieuw in de Schijf van Vijf sinds maart 2016?
Nieuwe aanbevelingen De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wil jij een lagere bloeddruk? Door je leefstijl aan te passen is er al veel winst te halen. Niet roken, zoveel mogelijk ontspannen en regelmatig bewegen helpt al veel, maar...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Vlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees kunnen...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Doe eens wild
Column: Doe eens wild
Nederlanders zijn - bewust of onbewust - gewend om wild te eten. Althans, wilde vis staat regelmatig op het menu: haring en makreel bijvoorbeeld. Met het andere scala aan...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Dropdilemma: ingrijpen of loslaten?
Dropdilemma: ingrijpen of loslaten?
Ik werk al bijna 10 jaar bij het Voedingscentrum en het gaat bij ons thuis regelmatig over voeding. Maar ja, bij wie thuis eigenlijk niet? Toen mijn dochter Sara (15) net...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe herken je ondervoeding? / Gevolgen en behandeling ondervoeding
Gevolgen en behandeling ondervoeding
De gevolgen van ondervoeding kunnen ernstig zijn. Een huisarts, verpleegkundige of diëtist kunnen je helpen. Ook hulp van naasten bij het bijhouden van een eetdagboek, het...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Gezond aankomen
Gezond aankomen
Als je ondergewicht hebt is aankomen belangrijk. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. De tips op deze pagina helpen bij het aankomen,...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Hulp bij zwangerschapskwaaltjes
Hulp bij zwangerschapskwaaltjes
Tijdens de zwangerschap kun je ook een aandoening krijgen waarvoor je naar de arts moet. Lees daar meer over bij ziekte en zwangerschap. Welke kwaaltjes heb jij? Lees...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is handen wassen voor het eten nodig?
Is handen wassen voor het eten nodig?
Als je je handen niet wast voor het eten, dan kunnen schadelijke bacteriën via je handen alsnog later in het eten terecht komen. Bijvoorbeeld via bestek, keukengerei...
Home / Mijn gewicht / Op gezond gewicht blijven
Op gezond gewicht blijven
Heb je een gezond gewicht? Gefeliciteerd, jij zit goed! En nu zo behouden! Hoe doe je dat? 5 tips voor het houden van gezond gewicht Eet gevarieerd. Kies dagelijks...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Recreatief bewegen en teamsport
Plezier en ontspanning met beweging en sport
Bij het kiezen van een (sport)activiteit is het belangrijkste dat je het leuk vindt. Dan houd je het gemakkelijker vol. Er zijn zo veel verschillende manieren van bewegen,...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesvervangers zijn tientallen jaren geleden op de markt gekomen met als doel zo goed mogelijk vlees te imiteren. Toen lukte dat nog niet, maar tegenwoordig zijn er ijzersterke...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Voedingscentrum: bak goed, bak goudgeel
Voedingscentrum: bak goed, bak goudgeel
Hoe ontstaat acrylamide? Acrylamide vormt zich als producten zoals aardappelen en granen worden verhit boven de 120 °C. Tijdens het bruin kleuren ontstaat de stof acrylamide.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen...
Encyclopedie / Bewaarwijze
Bewaarwijze
Om bacteriën weinig kans te geven, is het belangrijk om eten en drinken goed te bewaren op de manier die op de verpakking is aangegeven.  Het is belangrijk om op de houdbaarheidsdatum...
Encyclopedie / Brandend maagzuur (reflux)
Brandend maagzuur (reflux)
Wat is brandend maagzuur? Een andere naam voor brandend maagzuur is reflux. Dat betekent ‘terugstroom’. Bij brandend maagzuur stroomt er wat van de maaginhoud omhoog in de...
Encyclopedie / E coli
E. coli
E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën.  Er zijn enkele typen E. coli die...
Encyclopedie / Handen wassen
Handen wassen
Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. De hele...
Encyclopedie / Hepatitis
Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als deze langer dan een half jaar duurt, heet het chronische hepatitis.  Oorzaken van hepatitis De belangrijkste oorzaken van hepatitis...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de barbecue?
Hoe gebruik ik de barbecue?
Geschikt voor... Materiaal? klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes, worstjes ...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend,...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik minder acrylamide binnenkrijgen?
Hoe kan ik minder acrylamide binnenkrijgen?
Je kunt minder acrylamide binnenkrijgen als je gezond en gevarieerd eet en niet te veel gefrituurde en gebakken aardappelproducten neemt. Let ook op bij de bereiding van je...
Encyclopedie / Quinoa
Quinoa
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in. Als je geen halvarine of margarine op je brood...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn noten duurzaam?
Zijn noten duurzaam?
Noten eten in plaats van vlees is beter voor het milieu. De klimaatbelasting en het energiegebruik van noten zijn gunstiger dan van vlees en vergelijkbaar met ei. Het watergebruik...
Home professionals / Schijf van Vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
Bij het samenstellen van de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf hebben we gebruik gemaakt van de Voedselconsumptiepeiling onder alle Nederlanders. Daarmee borgen we dat de...
Home / Pers / Persmappen / Kookvaardigheden (2016) / Helft Nederlanders wil beter leren koken
Helft Nederlanders wil beter leren koken
Veel mensen hebben geen hoge pet op van andermans kookkunsten De Nederlander is best te spreken over zijn eigen kookkunsten, maar waardeert de kookkunsten van familie en...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Encyclopedie / Virussen
Virussen
Virussen zijn vooral bekend van griep en verkoudheid, maar ook een voedselinfectie kan door een virus komen.  Een voorbeeld is het Norovirus, wat onder andere in rauwe schaal-...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen
Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen
Met de actie ‘verborgen boodschap’ zet het Voedingscentrum een maand lang boodschappenlijstjes in de spotlights. Consumenten kunnen hun eigen lijstje insturen,...
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Encyclopedie / Hypo (hypoglykemie)
Hypo (hypoglykemie)
Voorkomen van een hypoglykemie Er gelden de volgende voedingsadviezen als je vaak last hebt van lage bloedsuikergehaltes: Eet gezond volgens de  Schijf van Vijf Verdeel...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Encyclopedie / Nierziekten
Nierziekten
Bij nierziekten kunnen de nieren de belangrijke taken minder goed of niet uitvoeren. Bij sommige nierziekten scheiden ze onvoldoende ureum uit in de urine. Dit ureum hoopt...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Praktijkvoorbeelden / Op naar het beste lesprogramma
Op naar het beste lesprogramma
Testen, bijschaven en evalueren. Daar zijn Swer Elbertsen en Beweegteam Woerden sterren in. En hun programma op maat heeft effect. “Dat kinderen zeggen: Kijk meester, ik heb...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Samenwerken voor een gezonder Europa
Samenwerken voor een gezonder Europa
De European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA) is in 2014 opgericht en bestaat uit nationale centra in Europa die verantwoordelijk zijn voor de communicatie over gezond,...
Encyclopedie / Vogelgriep
Vogelgriep
Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen zijn kunstmatige kleurstoffen. Ze zijn rood, geel, bruin en zwart. Ze worden gebruikt in  bijvoorbeeld snoep, snacks frisdranken en sommige alcoholische dranken. Als...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Zijn we nog wel vies genoeg?
Column: Zijn we nog wel vies genoeg?
Dit is de vraag die Katja Schuurman pas geleden stelde in het programma Bodyscan. Zij ging de uitdaging aan om zich een week lang niet te wassen. Wat het programma mooi liet...
Encyclopedie / Energiedrankjes
Energiedrankjes
Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere...
Encyclopedie / Glutamaat
Glutamaat
Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt. Glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umamismaak’ van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons...
Encyclopedie / Glycyrrhizine
Glycyrrhizine
Glycyrrhizine is een bestanddeel van zoethoutwortelextract. Zoethoutwortelextract komt voor in verschillende producten, zoals drop en zoethoutthee. Door het eten of drinken...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe kan ik gezond leven?
Hoe kan ik gezond leven?
Je kunt gezond leven door gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen en ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten. Ook helpt gezond leven...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Encyclopedie / Biologisch
Biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan.
Encyclopedie / Cafeïne
Cafeïne
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne.  Bij...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe begin ik met bewegen of sporten?
Hoe begin ik met bewegen of sporten?
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Betrouwbare informatie herkennen
Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
Encyclopedie / Kalfsvlees
Kalfsvlees
Een kalf is een nakomeling van een koe en een stier. Om een koe melk te laten geven moet ze ieder jaar een kalfje krijgen. Deze kalveren gaan voor een groot deel naar de kalverhouderij...
Encyclopedie / Veetransport
Veetransport
Voordat eten en drinkenvlees in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, dieren en vlees-eindproducten vaak al diverse keren vervoerd. Sommige vormen van transport kunnen gevolgen...
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid (allergie en intolerantie)
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor voedselallergie en intolerantie.  Voedselallergie Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op bepaalde stoffen...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.