Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Deze pasta tover je zo op tafel
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Goedkope recepten & dagmenu's
Goedkope recepten en budget dagmenu's
Besparen op je boodschappen, maar wel gezond eten? Dat kan door slim in te kopen en zo min mogelijk voedsel te verspillen. Je bent ook voordeliger uit als je goedkope recepten...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten
Geld besparen op je eten en drinken
Gezond eten voor 5 euro per dag? Gezond en gevarieerd eten met een kleine beurs, dat kan echt. Door slim in te kopen kun je al voor 5 euro per dag gezond eten. Dit blijkt...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Home / Thema's / De stap van... / Nathalie (34) moest gaan besparen
Nathalie ging besparen op haar boodschappen
Besparen is een ontdekkingsreis “Mijn tip voor mensen die minder willen verspillen is: wees creatiever als je iets over hebt. Kijk op internet en voer je ingrediënten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn
Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst het nieuwste kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum. In het budgetboek staan 56 smakelijke recepten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Driekwart van de mensen heeft het gevoel zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje of maatbeker...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt of kookt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Je voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappenlijstje maken
Boodschappenlijstje maken
Besparen op je eten en drinken Wil je meer tips om geld te besparen? Bekijk dan onze budget-pagina's. Je bent dan goed bezig voor je gezondheid, voor je portemonnee en voor...
Home / Pers / Persberichten / Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst het nieuwste kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum. In het budgetboek staan 56 smakelijke recepten...
Encyclopedie / Tarwe, meel en bloem
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je blikgroenten jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten?
Kun je blikgroenten jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten?
Op blikgroenten staat een THT-datum, wat staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?
Wat is er toegevoegd aan verse melk die lang houdbaar is?
Van oudsher is verhitten dé manier om melk langer houdbaar te maken. Die melk komt bijvoorbeeld als lang houdbare, gepasteuriseerde melk op de markt. Membraanfiltratie Een...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat voedselpakketten van 11 voedselbanken vooral veel calorierijke producten bevatten...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.