Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bewaarwijzer uitgebreid en beschikbaar als app
Bewaarwijzer uitgebreid en beschikbaar als app
De online Bewaarwijzer is uitgebreid en bevat nu meer dan 2.000 producten en extra bewaartips. Daarnaast is de tool nu makkelijk te gebruiken als app op je mobiele telefoon.
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang?
Welke groente kun je het beste in de koelkast bewaren, en welke erbuiten? Kun je groente ook invriezen? En hoelang is groente houdbaar? Vul hieronder een groente naar keuze...
Home professionals / Duurzaam eten / Alles over bewaren
Alles over het bewaren van voedsel
Wil jij je klanten goed kunnen informeren over het bewaren van eten en drinken? Bijvoorbeeld over het verschil tussen de TGT- en THT-datum? Of over de ideale bewaarplek van...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren
Eten bewaren
Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken? En hoe herken je bederf? In de online Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je brood het beste bewaren? In de voorraadkast, koelkast of vriezer? En hoe lang? Vul 'brood' in in de online Bewaarwijzer en vind direct het antwoord. Je krijgt ook...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je zalm bewaren?
Hoelang kun je zalm bewaren?
Hoelang kun je gerookte, rauwe of gebakken zalm bewaren in je koelkast of vriezer? Hoe zit het met een open en gesloten verpakking? En welke plek in je koelkast is het meest...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je gekookte rijst bewaren?
Hoelang kun je gekookte rijst bewaren?
Recepten met restjes rijst Hoelang kun je gekookte rijst bewaren in de koelkast of vriezer? En hoelang kun je ongekookte rijst bewaren in een geopende of gesloten verpakking?  Vul...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen duurzaamheid
Tools en materialen duurzaamheid
Het Voedingscentrum biedt tools en materialen over duurzaam eten, voor consumenten en professionals. Tools Voedselafdruk Klimaatweegschaal Online Bewaarwijzer ...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
T/m de THT-datum Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. ...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Ja-Nee Koelkaststicker
Ja-Nee Koelkaststicker
De Ja-Nee Koelkaststicker is een reminder voor in of op je koelkast. Zo zie je bij het opbergen van je boodschappen waar je 12 veelgebruikte producten het beste kunt bewaren. ...
Encyclopedie / Vleeswaren
Vleeswaren
Vleeswaren zijn producten van vlees die vaak gesneden in plakken op de boterham worden gegeten. Vleeswaren kunnen van varkensvlees, rundvlees, kip of kalfsvlees gemaakt worden.
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang?
Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang?
Kun je fruit zoals bananen en appels het beste in de koelkast bewaren of op de fruitschaal? En hoelang blijft het ongeveer goed? Vul hier het fruit van je keuze in in de online...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang is brood houdbaar in de vriezer?
Hoelang is brood houdbaar in de vriezer?
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je gehakt bewaren?
Hoelang kun je gehakt bewaren?
Hoelang kun je rauw of gebakken gehakt bewaren in de koelkast of vriezer? Hoe zit het met een open en gesloten verpakking? En welke plek in je koelkast is het meest geschikt? Vul...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je kip bewaren? En hoe zit het met gebakken kip?
Hoelang kun je kip bewaren? En hoe zit het met gebakken kip?
Hoelang kun je rauwe kip bewaren in de koelkast of vriezer? Hoe zit het met gebakken kipfilet of gebraden kip? En met gerookte kipfilet voor op brood? Welke plek in de koelkast...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Home / Thema's / Minder verspillen / Lekker handige tools
Lekker handige tools
De JA-NEE Koelkaststicker Bewaar je eieren het beste in of buiten de koelkast? En tomaten, druiven en broccoli? De Ja-Nee Koelkaststicker is een ‘reminder’ voor...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je rauwe en gekookte eieren bewaren?
Hoelang kun je rauwe en gekookte eieren bewaren?
Hoelang kun je rauwe, gekookte of gebakken eieren bewaren? En hoe bewaar je ei het best; in de eierdoos of in de deur van je koelkast? Vul 'ei' in in de online Bewaarwijzer...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum
Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum
Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast ‘lang houdbaar’...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling (2018)
Persmap voedselverspilling (2018)
Er valt veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen, dat is...
Encyclopedie / Tarwe, meel en bloem
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze...
Home / Pers / Persberichten / 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
De Koelkastklem is de nieuwste tool van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen. Vanaf 7 februari is de klem gratis verkrijgbaar bij aankoop van 2 stuks groenten...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren
Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren
Bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid slaan de handen ineen om voedselverspilling terug te dringen. De ambitie is de voedselverspilling...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien, dus dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Vaak...
Home / Thema's / Veilig eten / Koelen
Veilig koelen en bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Home / Thema's / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
De Levensmiddelendatabank is dé onafhankelijke databank van Nederland met uitgebreide informatie over meer dan 90.000 levensmiddelen die in Nederland worden verkocht.
Home / 3PO test / Spatiebug
Spatiebug
Het Voedingscentrum en het RIVM beheren in de Levensmiddelendatabank de gegevens van diverse producten: Algemene, merkloze voedingsmiddelen, zoals appels en aardappelen. ...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / De beste bewaartips
De beste bewaartips
De 4 beste bewaartips 1. Zet je koelkast op 4 °C Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Je voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.