Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Deze pasta tover je zo op tafel
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is handen wassen voor het eten nodig?
Is handen wassen voor het eten nodig?
Als je je handen niet wast voor het eten, dan kunnen schadelijke bacteriën via je handen alsnog later in het eten terecht komen. Bijvoorbeeld via bestek, keukengerei...
Encyclopedie / Handen wassen
Handen wassen
Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. De hele...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Home / Thema's / Veilig eten / Wassen
Wassen
De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen dagelijks regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en...
Encyclopedie / ESBL
ESBL
ESBL is een stof die bacteriën kunnen aanmaken waardoor ze resistent worden tegen antibiotica. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking draagt bacteriën bij zich die ESBL...
Encyclopedie / Salmonella
Salmonella
Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in dieren, vooral in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darm van zulke dieren, maar kan via de ontlasting bijna...
Encyclopedie / Staphylococcus aureus
Staphylococcus aureus
De Staphylococcus aureus- bacterie komt veel voor op het menselijk lichaam. Bij 30% van de mensen is de bacterie te vinden op de slijmvliezen in neus, keel en op de huid.
Encyclopedie / E coli
E. coli
E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën.  Er zijn enkele typen E. coli die...
Encyclopedie / EHEC
EHEC
EHEC is een verzamelnaam voor een type bacterie binnen de E. coli bacteriën. EHEC staat voor Enterohemorragische Escherichia Coli.  EHEC kan een voedselinfectie veroorzaken.
Encyclopedie / Hepatitis
Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als deze langer dan een half jaar duurt, heet het chronische hepatitis.  Oorzaken van hepatitis De belangrijkste oorzaken van hepatitis...
Encyclopedie / Norovirus
Norovirus
Het Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een voedselinfectie kan veroorzaken. Het norovirus kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groente en fruit.
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Gezond met groente en fruit Ga in op al het goeds dat groente en fruit je brengt! Zo hebben mensen die veel groente en fruit eten minder kans op hart- en vaatziekten en sommige...
Encyclopedie / Toxoplasmose
Toxoplasmose
De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Encyclopedie / Kruisbesmetting
Kruisbesmetting
Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Op rauw voedsel,...
Encyclopedie / Bacteriën / Shigella
Shigella
De Shigella-bacterie veroorzaakt regelmatig voedselinfecties onder vakantiegangers in ontwikkelingslanden. In Nederland loop je de bacterie niet snel op. Mensen worden meestal...
Encyclopedie / Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie
Infographic In onderstaande infographic zie je hoe het zit met antibioticaresistentie en wat je kunt doen om besmetting met resistente bacteriën te voorkomen. Je kunt...
Encyclopedie / Bacteriën
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen. Micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Wat iedere kok moet weten
Wat iedere kok moet weten
In recepten staan dingen als: ‘Bak, grill, fruit en stoof je ingrediënten tot ze gaar zijn’. Heb jij geen idee wat met al deze termen bedoeld wordt? Geen...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Zijn we nog wel vies genoeg?
Column: Zijn we nog wel vies genoeg?
Dit is de vraag die Katja Schuurman pas geleden stelde in het programma Bodyscan. Zij ging de uitdaging aan om zich een week lang niet te wassen. Wat het programma mooi liet...
Encyclopedie / Voedselinfectie
Voedselinfectie
Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de...
Encyclopedie / Cronobacter sakazakii
Cronobacter sakazakii
Cronobacter sakazakii is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken bij baby’s. De bacterie kan in babymelkpoeder zitten. Besmetting komt heel weinig voor.  Besmetting...
Recepten / Thema's / Gezond feestvieren / Gourmetten: tips en recepten / Veilig gourmetten
Veilig gourmetten
Ga jij met de feestdagen steengrillen of gourmetten? Heerlijk, maar wel goed opletten! Want ziek worden wil niemand, zeker niet in een feestelijke periode. Met deze tips voorkom...
Encyclopedie / Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en groente heb je per persoon nodig? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedselinfectie oploopt? Een goede voorbereiding...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Samen koken met kinderen
Samen koken met kinderen
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Vlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees kunnen...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / De leukste oranje hapjes voorKoningsdag
De leukste oranje hapjes voor Koningsdag
Wil jij met Koningsdag iets bijzonders op tafel toveren? Met deze recepten voor oranje hapjes wordt Koningsdag nog leuker! Leef je uit met sinaasappel, wortel, pompoen, mandarijn,...
Home / Thema's / Veilig eten / Veilig in 5 stappen
5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat...
Encyclopedie / Virussen
Virussen
Virussen zijn vooral bekend van griep en verkoudheid, maar ook een voedselinfectie kan door een virus komen.  Een voorbeeld is het Norovirus, wat onder andere in rauwe schaal-...
Home / Thema's / Vakantie / Zo voorkom je diarree op vakantie
Zo voorkom je diarree op vakantie
Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Mensen schatten de risico’s op voedselinfecties te laag in. Zo’n 700.000 keer per jaar wordt een...
Encyclopedie / Diarree
Diarree
Bij diarree heeft iemand meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. M Acute diarree is diarree die plotseling ontstaat en maximaal 14 dagen kan duren. Meestal...
Home / Mijn kind en ik / Naar de basisschool / Trakteren
Trakteren
De beste traktaties zijn klein en hebben weinig calorieën. Laat je kind vlak voor of na de pauze trakteren, want dan eten of drinken de kinderen toch al iets. Voor het...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.