Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Peulvruchten
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn peulvruchten en hoe maak ik ze klaar?
Wat zijn peulvruchten en hoe maak ik ze klaar?
Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom...
Recepten / Peulvruchten / Peulvruchten: lekker, veelzijdig en duurzaam
Peulvruchten: lekker, veelzijdig en duurzaam
Peulvruchten: ze zijn er in allerlei soorten en maten en lenen zich prima voor de dagelijkse variatie. En dat is mooi, want ze zitten vol met goede voedingsstoffen, ze zijn...
Encyclopedie / Lupine
Lupine
Lupine is een peulvrucht. Er bestaan honderden soorten lupines. De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten.
Receptenzoeker / Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?
Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?
Peulvruchten zoals bonen, soja, kapucijners en linzen bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. Ze staan in het vak Vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten...
Encyclopedie / Eiwitten
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert mannencampagne ‘Er is meer dan vlees’
Voedingscentrum lanceert mannencampagne ‘Er is meer dan vlees’
Met de campagne ‘Er is meer dan vlees’ wil het Voedingscentrum consumenten stimuleren meer volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf te eten. Het advies...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Groen (>1) Bruin (0 tot 1) Wit (-1 tot 0)  Rood (<-1)  Groente Brood  ...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg
Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg
Met smaakmakende T-shirts met opdrukken als ‘never bean so happy’, ‘get egg cited’ en ‘it’s peanuts’ wil het Voedingscentrum het...
Encyclopedie / FoodFirst
FoodFirst
FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. FoodFirst raadt bij voeding aan om minimaal 400 gram groente te eten en 2 stuks fruit, te kiezen voor volle zuivel...
Encyclopedie / Sperziebonen
Sperziebonen
Sperziebonen worden tot de groente gerekend en staan in de Schijf van Vijf.   Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten.
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Extra impuls voor de peul!
Column: Extra impuls voor de peul!
Soms moeten dingen in de week liggen voor het beste resultaat. Zo ook peulvruchten. Afgelopen week stonden deze volop in de belangstelling. De Gezondheidsraad kwam in haar...
Encyclopedie / Schimmelgifstoffen
Schimmelgifstoffen
Bepaalde schimmels maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Deze kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is van verschillende schimmelgifstoffen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?
Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende...
Encyclopedie / Koolhydraten
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / België komt met vernieuwde voedingsdriehoek
België komt met vernieuwde voedingsdriehoek
Vandaag lanceert Vlaanderen een vernieuwde versie van de voedingsdriehoek, het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding. Net als de vernieuwde Schijf van Vijf die in maart...
Encyclopedie / Vleesvervangers
Vleesvervangers
Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees.  Eigenlijk is de term vleesvervanger...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, (een paar dagen per week geen vlees). Met het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch' speelt het Voedingscentrum...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum komt met nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Kookboek 'Vandaag vegetarisch' inspireert om anders te eten
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, een paar dagen per week geen vlees. Met het nieuwe kookboek Vandaag vegetarisch speelt het Voedingscentrum...
Encyclopedie / Vezels
Vezels
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart-...
Encyclopedie / Plantengifstoffen
Plantengifstoffen
Plantengifstoffen (fytotoxinen) zijn natuurlijke gifstoffen. Ze komen van nature voor in bepaalde planten. Ze beschermen de plant waarschijnlijk tegen ziekten en natuurlijke...
Encyclopedie / Prebiotica
Prebiotica
Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Hieraan worden gunstige effecten voor de gezondheid toegeschreven.  Je...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Moet ik verse sojabonen koken?
Moet ik verse sojabonen koken?
Ja, verse sojabonen uit de koeling kun je het beste koken voor je ze eet. Verse sojabonen zijn rauw of maar kort verhit. In rauwe peulvruchten, zoals sojabonen, komt de natuurlijke...
Recepten / Receptinspiratie / 5x er is meer dan vlees
5x er is meer dan vlees
Favoriete mannenrecepten Ook mannen kiezen steeds vaker iets anders dan vlees. Kijk hieronder voor de 5 favoriete mannenrecepten met peulvruchten, noten en ei uit het afgelopen...
Home / Thema's / Er is meer dan vlees
Er is meer dan vlees
Meer vragen & antwoorden Minder vlees eten en vaker kiezen voor noten, peulvruchten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu. Je verlaagt zo het risico...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Home / Pers / Persmappen / Persmap Er is meer dan vlees (2018)
Persmap 'Er is meer dan vlees' (2018)
Met de campagne ‘Er is meer dan vlees’ laat het Voedingscentrum zien dat er volop lekkere alternatieven zijn voor vlees. Vaker kiezen voor noten, peulvruchten...
Encyclopedie / Soja en sojaolie
Soja en sojaolie
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond avondeten?
Wat is gezond avondeten?
De warme maaltijd levert het grootste deel van de energie op een dag. Het avondeten of een warme maaltijd bij de lunch is hét moment om een groot deel van de aanbevolen...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Encyclopedie / Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Encyclopedie / Aflatoxine
Aflatoxine
Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Kan mijn kind vegetarisch eten?
Kan mijn kind vegetarisch eten?
Je kind kan prima vegetarisch eten. Kies dan voor ei, tempé, tofu en peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen of een vegetarisch product waaraan ijzer,...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn gezonde vleesvervangers als je meer vegetarisch wilt eten?
Wat zijn gezonde vleesvervangers als je meer vegetarisch wilt eten?
Niet te veel verzadigd vet: ≤ 2,5 g/100 g Niet te veel zout: ≤ 1,1 g/100 g Geen toegevoegd suiker Voldoende ijzer: ≥ 0,8 mg/100 g Voldoende...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus (2015) / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Encyclopedie / Mangaan
Mangaan
Mangaan is een mineraal. Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Er is weinig bekend over de effecten van een mangaantekort...
Encyclopedie / Molybdeen
Molybdeen
Molybdeen is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Bronnen van molybdeen Molybdeen komt voor in bijna alle voedingsmiddelen.
Encyclopedie / Montignac
Montignac
Montignac verwijst naar een afvalmethode waarbij de glycemische index van koolhydraten belangrijk is. Die index zegt hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt na het binnenkrijgen...
Encyclopedie / Fosfor
Fosfor (fosfaat)
Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium  geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor...
Encyclopedie / Microbioom
Microbioom
In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Encyclopedie / Vitamine B6
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking...
Home professionals / Schijf van Vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
Bij het samenstellen van de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf hebben we gebruik gemaakt van de Voedselconsumptiepeiling onder alle Nederlanders. Daarmee borgen we dat de...
Encyclopedie / Glycemische index
Glycemische index
De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een hoge...
Home / Pers / Persberichten / Bonensnack POF wint Voedingscentrum Bachelor’s Award 2016
Bonensnack POF wint Voedingscentrum Bachelor’s Award 2016
De studente Maartje Bode van de opleiding Food Design & Innovation van HAS Hogeschool Den Bosch wint dit jaar de studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum.
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat, paprika en avocado worden ook tot...
Encyclopedie / IJzer
IJzer
IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe kan ik gezond veganistisch eten?
Hoe kan ik gezond veganistisch eten?
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten, dan let je vooral...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / De Schijf van Vijf / Aardig voor de dieren
Aardig voor de dieren
Vind je het belangrijk dat dieren een goed leven heeft gehad? Ja, daarom eet ik helemaal geen vlees Ja, daar denk ik wel vaak over na als ik vlees eet Nee, ik eet...
Encyclopedie / Kalfsvlees
Kalfsvlees
Een kalf is een nakomeling van een koe en een stier. Om een koe melk te laten geven moet ze ieder jaar een kalfje krijgen. Deze kalveren gaan voor een groot deel naar de kalverhouderij...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf
Nieuw kookboek Schijf van Vijf
Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Het nieuwe kookboek Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat daarom vol lekkere recepten en tips die gezond...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Home professionals / Schijf van Vijf / In de praktijk
Schijf van Vijf in de praktijk
Kort gezegd betekent eten volgens de Schijf van Vijf: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden eten; variëren...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesverlangens en vleesvervangers
Vleesvervangers zijn tientallen jaren geleden op de markt gekomen met als doel zo goed mogelijk vlees te imiteren. Toen lukte dat nog niet, maar tegenwoordig zijn er ijzersterke...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten om mijn cholesterol te verlagen?
Wat kan ik eten om mijn cholesterol te verlagen?
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Gezond eten voor dreumes en peuter / Wat geef ik als avondeten?
Wat geef ik als avondeten? (1-3 jaar)
Hoe eten jij en je kind een gezonde avondmaaltijd? Avondeten Eet je een avondmaaltijd volgens de Schijf van Vijf, dan varieer je volop: met groente, maar ook tussen aardappelen,...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn noten duurzaam?
Zijn noten duurzaam?
Noten eten in plaats van vlees is beter voor het milieu. De klimaatbelasting en het energiegebruik van noten zijn gunstiger dan van vlees en vergelijkbaar met ei. Het watergebruik...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Bevatten eieren dezelfde voedingsstoffen als vlees?
Bevatten eieren dezelfde voedingsstoffen als vlees?
Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf en geven allebei eiwit, ijzer en vitamine A, B1 en B12. Het Voedingscentrum adviseert vegetariërs 3-4 eieren...
Home / Thema's / Duurzaam eten
Duurzaam
Vraag & antwoord Doe de Voedselafdruk! Het produceren van alcoholische dranken zoals bier en wijn kost veel energie en water. Bovendien vergroot alcohol drinken het...
Home professionals / Professionals in opleiding / Productsamenstelling en etiket
Productsamenstelling en etiket
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van productsamenstelling en het etiket.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat voedselpakketten van 11 voedselbanken vooral veel calorierijke producten bevatten...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
Het Instituut pleit voor een meer plantaardig voedingspatroon en het tegengaan van overconsumptie. Dat is beter voor de gezondheid, het milieu en draagt bij aan eerlijke handel...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Producten staan in de Schijf van Vijf als ze positieve effecten hebben op de gezondheid. Producten staan niet in de Schijf van Vijf als ze te veel zout, suiker, transvet of...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart-...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima?
Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima?
“Een dieet met veel eieren kan prima, ook als je diabetes hebt”, zo meldden diverse media afgelopen week. Aanleiding is een Australisch onderzoek dat verscheen...
Home / Mijn kind en ik / Naar de basisschool / Avondeten
Avondeten
Groente Zorg voor voldoende groente. Heb je weinig tijd: groente uit diepvries, pot of blik is een goed alternatief voor vers.. Varieer met groente klaarmaken.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Overzicht: wat staat in de Schijf van Vijf?
Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf?
Hieronder vind je een overzicht van wat wel en wat niet in de Schijf van Vijf staat. Groente in de Schijf van Vijf Niet in...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is een vezelrijke voeding?
Wat is vezelrijke voeding?
Vezels zitten in: Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst Groente Fruit Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Home / Pers / Persberichten / ‘Vaker Vega!’ brengt plantaardig eten onder de aandacht
‘Vaker Vega!’ brengt plantaardig eten onder de aandacht
UPDATE: De Vaker Vega-foodtruck rijdt nóg een keer en doet deze week 3 steden aan: Donderdag 7 december: Apeldoorn - Raadhuisplein, schuin achter oliebollenkraam ...
Encyclopedie / Bloedgroepdieet
Bloedgroepdieet
Uitgangspunt van het Bloedgroepdieet is dat de bloedgroep zou bepalen welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke beter kunnen worden vermeden. Afhankelijk van het...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Food Innovation Bachelor's Award
Food Innovation Bachelor's Award
Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Als zij gaan zorgen voor gezonde en duurzame etenswaren in de winkelschappen, dan wordt bewust kiezen makkelijker...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gezond eten hoeft niet duur te zijn
Gezond eten hoeft niet duur te zijn
Gezond eten lijkt misschien lastig als je weinig te besteden hebt. Toch hoeven gezonde boodschappen niet duur te zijn. Sterker nog: door gezonde keuzes te maken ben je...
Encyclopedie / GI-dieet
GI-dieet
De theorie achter het GI-dieet is dat het eten en drinken van voedingsmiddelen met een lage  glycemische index (GI) tot gewichtsverlies leidt.  De GI geeft een inschatting...
Home / Pers / Persberichten / Hartstikke Gruun Groenteplakken wint Food Innovation Bachelor’s Award 2018
Hartstikke Gruun Groenteplakken wint Food Innovation Bachelor’s Award 2018
Met het product ‘Hartstikke Gruun Groenteplakken’ heeft Chantal van der Noordt, student Food Innovation aan de HAS Hogeschool, de Food Innovation Bachelor’s...
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Encyclopedie / Nikkel
Nikkel
Nikkel is een mineraal dat in hele kleine hoeveelheden voorkomt in de meeste levensmiddelen. In chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten zit wat...
Encyclopedie / Ornish-dieet
Ornish-dieet
Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde...
Encyclopedie / Paleo (oerdieet)
Paleo (oerdieet)
Het Paleodieet (oerdieet) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Op...
Encyclopedie / Pantotheenzuur (vitamine B5)
Pantotheenzuur (vitamine B5)
Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten,...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Plantaardig eten onder de aandacht met Vaker Vega!
Plantaardig eten onder de aandacht met Vaker Vega!
Vaker vegetarisch eten is goed voor je gezondheid en het milieu. Met de nieuwe actie Vaker Vega! laat het Voedingscentrum zien én proeven hoe eenvoudig en lekker het...
Recepten / Makkelijke vegetarische recepten
Vegetarische recepten
Kiezen uit gezonde vegetarische gerechten Vegetarisch eten moeilijk? Welnee! Er is volop keuze uit lekkere, snelle en gezonde vegetarische recepten. Op onze receptensite...
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Encyclopedie / Kanker
Kanker
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld.
Encyclopedie / Nikkelallergie
Nikkelallergie
Nikkel is een metaal dat voorkomt in veel gebruiksvoorwerpen van roestvrijstaal, maar ook in ritssluitingen, gespen, munten, enzovoort. Sommige mensen hebben een contactallergie...
Encyclopedie / Pioppi-dieet
Pioppi-dieet
Het Pioppi-dieet, bekend geworden door het gelijknamige boek van dr. Asheem Malhotra en Donal O’Neill, is een ‘leefstijlplan’ dat doet denken aan een Mediterraan voedingspatroon.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Sommige producten bevatten minder zout, maar niet minder suiker
Sommige producten bevatten minder zout, maar niet minder suiker
Er bestaan afspraken om stap voor stap de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) te verlagen. Onderzoek van het RIVM laat zien dat bij bepaalde productgroepen...
Home / Pers / Standpunten / Verhouding plantaardig en dierlijk eiwit
Verhouding plantaardig en dierlijk eiwit
In 2030 zou 60% van de eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen, en 40% van dierlijke bronnen. Dat adviseren verschillende partijen. Ook het Voedingscentrum...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Wat is nieuw in de Schijf van Vijf?
Wat is nieuw in de Schijf van Vijf sinds maart 2016?
Nieuwe aanbevelingen De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Bestaan producten die laxerend, of juist stoppend werken?
Bestaan producten die laxerend, of juist stoppend werken?
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap,...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bonensnack POF wint Voedingscentrum Bachelor’s Award 2016
Bonensnack POF wint Voedingscentrum Bachelor’s Award 2016
De studente Maartje Bode van de opleiding Food Design & Innovation van HAS Hogeschool Den Bosch wint dit jaar de studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum.
Encyclopedie / Calcium
Calcium
Calcium (kalk) is een mineraal.  Waar zit calcium in? Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in groene groenten. Opname van calcium Calcium in zuivelproducten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken / Wat geef ik mijn kind als avondeten?
Wat geef ik mijn kind als avondeten? (4-13 jaar)
Een goede warme maaltijd vult de maag met gezonde producten. Ook een toetje kan erbij horen.  Hoe eten jij en je kind een gezonde avondmaaltijd? En wat is een gezond...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn kant-en-klaarmaaltijden ongezond?
Zijn kant-en-klaarmaaltijden gezond of ongezond?
Of een kant-en-klaarmaaltijd past in een gezonde voeding hangt van de samenstelling af. Over het algemeen bevatten kant-en-klaarmaaltijden: Weinig groente Weinig...
Home professionals / Schijf van Vijf / Gezondheidsvoordelen
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte gehad? Meestal is gezond eten...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is een gezonde lunch?
Wat is een gezonde lunch?
De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Een volkorenbroodje met kaas, een groene salade of toch liever een kleine warme maaltijd? Het...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allemaal aan de risotto
Column: Allemaal aan de risotto
Het Mediterrane voedingspatroon staat al jaren bekend als heel gezond. Het gaat dan wel over het traditionele van de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Een menu met veel fruit,...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is kaas een goede vleesvervanger?
Is kaas een goede vleesvervanger?
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Val je af van vegetarisch eten?
Val je af van vegetarisch eten?
Als je vegetarisch gaat eten kun je daardoor een paar kilo afvallen. Maar dit is nog geen garantie dat vegetarisch gaan eten voor iedereen tot gewichtsverlies leidt.  Waarom...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / De Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf: goed voor jou en de wereld
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 75%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 538px; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container...
Home / Mijn kind en ik / Borstvoeding en flesvoeding / Borstvoeding geven / Eten tijdens de borstvoeding
Eten tijdens de borstvoeding
Hoeveel moet je ongeveer eten? En hoe zit het met de terugkomst van je oude figuur en gewicht? Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten, bijvoorbeeld rondom koffie en...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Hoe eet ik gezond?
Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?
Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Let ook op je gewicht. Eten volgens de Schijf van...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je gekookte rijst bewaren?
Hoelang kun je gekookte rijst bewaren?
Recepten met restjes rijst Hoelang kun je gekookte rijst bewaren in de koelkast of vriezer? En hoelang kun je ongekookte rijst bewaren in een geopende of gesloten verpakking?  Vul...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?
Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?
Het is beter voor het milieu om vlees te vervangen voor vis. Rood vlees zorgt voor een grote milieubelasting en is minder duurzaam voor de aarde dan vis. Voor de teelt van...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Krijg je voldoende eiwit binnen als je minder vlees of vegetarisch eet?
Krijg je voldoende eiwit binnen als je minder vlees of vegetarisch eet?
In Nederland krijgen de meeste mensen genoeg eiwit binnen. Sterker nog, we eten doorgaans veel meer eiwit dan de minimaal aanbevolen hoeveelheid van 0,8 gram per dag per kilo...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom hebben vegetariërs en veganisten meer eiwit nodig?
Waarom hebben vegetariërs en veganisten meer eiwit nodig?
Vegetariërs en veganisten hebben meer eiwit nodig dan mensen die vlees eten. Dat heeft te maken met de aminozuren in eiwitten en de verteerbaarheid. Aminozuren Eiwitten die...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Gezond eten
Wat is gezond eten met de Schijf van Vijf?
Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten...
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Dranken
Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / EAT-Lancet-menu: de Schijf van 2050?
EAT-Lancet-menu: de Schijf van 2050?
Het goede nieuws is dat het mogelijk is in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Het minder goede nieuws is dat er wel...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Eten uit andere culturen
Eten uit andere culturen
Niet iedereen in de wereld zet hetzelfde op tafel. In het ene land houden ze veel van pasta, in het andere land meer van rijst. Ook Nederlandse gezinnen eten lang niet allemaal...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoeveel eieren per dag of per week?
Hoeveel eieren per dag of per week?
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2017 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2017 het jaar van het uitbouwen; we bouwden voort op de vernieuwde Schijf van Vijf. Wederom hebben we veel mensen bereikt met informatie en inspiratie...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Krijg ik voldoende vezels binnen als ik volkorenbrood eet?
Krijg ik voldoende vezels binnen als ik volkorenbrood eet?
De aanbeveling is om elke dag 30 tot 40 gram voedingsvezels (vezels) binnen te krijgen. Een volkorenboterham bevat zo’n 2,3 gram vezels, een bruine boterham zo’n...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Krijg je ijzertekort als je minder vlees of vegetarisch eet?
Krijg je ijzertekort als je minder vlees of vegetarisch eet?
Je hebt geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt, is de kans op een ijzertekort klein. Als je minder vlees...
Encyclopedie / Noten
Noten
Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal 1 noot in zit. Voorbeelden van veel gegeten noten...
Encyclopedie / Raw food
Raw food
Raw food (rauwe voeding) is ongekookt en onbewerkt voedsel. Mensen die voornamelijk raw food eten, worden raw-foodisten genoemd. Vooral rauwe groente en fruit staan bij ze...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / tips
Tips om duurzamer te eten
Eet niet meer dan je nodig hebt. Je weet hoeveel je nodig hebt door de Eetmeter in te vullen. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf, zoals...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk
Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk
Tussen 2010 en 2015 werd ieder jaar iets minder vlees gegeten in Nederland. Die dalende lijn heeft zich in 2016 niet doorgezet. In 2016 werd er met bijna 39 kilo vrijwel evenveel...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf?
Wat staat er in de Schijf van Vijf?
Op deze pagina kun je per product, per vak of in één overzicht bekijken wat er in de Schijf van Vijf staat. App 'Kies Ik Gezond?' Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app...
Encyclopedie / Winderigheid
Winderigheid
Het is heel normaal om af en toe en scheet te laten. Soms kan er extra gasvorming in de darm optreden en dat kan klachten veroorzaken. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Zetmeel
Zetmeel
Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit vooral in aardappelen en graanproducten. Bij het verhitten van zetmeelrijke producten...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn sojaproducten goede vleesvervangers?
Zijn sojaproducten goede vleesvervangers?
Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Producten van sojabonen zijn goede vleesvervangers als ze voldoende ijzer en vitamine B1 bevatten. Tempé...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zoutgehalte in producten moet sneller dalen
Zoutgehalte in producten moet sneller dalen
Het zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen 6 jaar met 11% gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn nog wel grote...
Encyclopedie / Zware metalen
Zware metalen
‘Zware metalen’ is de verzamelnaam voor metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin. Ze kunnen in voedsel en vervolgens in je lichaam terechtkomen. Een teveel aan zware...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
Je probeert zwanger te worden, spannend! Zijn er producten die helpen om sneller zwanger te worden? Kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden als je een zwangerschapswens...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Helpt het FODMAP-beperkte dieet tegen maag-darmklachten?
Helpt het FODMAP-beperkte dieet tegen maag-darmklachten?
Het volgen van het FODMAP-dieet FODMAP’s zitten van nature in voedingsmiddelen, die we dagelijks eten. Deze voedingsmiddelen vormen de basis voor een gezonde voeding.
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe voorkom ik osteoporose (botontkalking)?
Hoe voorkom ik osteoporose (botontkalking)?
Je kunt de kans op osteoporose verkleinen door al van jongs af aan te zorgen voor sterke botten. Door op oudere leeftijd gezond te eten kun je botontkalking vertragen. Zo...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoeveel water of vocht moet ik per dag drinken?
Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?
Water drinken is belangrijk. We raden volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Water drinken, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker, is het gezondst.
Home / Pers / Standpunten / In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
Gezond en duurzaam eten zijn nauw met elkaar verbonden. Om nu en in de toekomst gezond te kunnen blijven eten, en voedselzekerheid te creëren voor een groeiende wereldbevolking,...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Geeft bewerkt eten meer milieubelasting dan onbewerkt eten?
Is bewerkt eten slechter voor het milieu dan onbewerkt eten?
Kijk je naar een gemiddeld eetpatroon, dan belasten bewerkte producten het milieu meer dan verse producten. Bijvoorbeeld snoep, snacks en frisdrank belasten het milieu meer...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is het slim om suikervrij dieet te volgen?
Is het slim om suikervrij te eten?
100% suikervrij eten is onmogelijk. Fruit, zuivel, granen en sommige groenten bevatten ook suikers. En deze producten heb je nodig en passen in een gezond eetpatroon. Zelfs...
Encyclopedie / Kalium
Kalium
Kalium is een mineraal. Producten met kalium Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten...
Encyclopedie / Koffie
Koffie
Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel...
Encyclopedie / Weight Watchers
Weight Watchers
Weight Watchers is een Amerikaans afvalprogramma. Binnen dit afvalprogramma krijgt alles wat je eet en drinkt een bepaalde hoeveelheid punten, oftewel ‘Smartpoints’. Aan de...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Bestaan superfoods?
Bestaan superfoods?
Ja en nee. Ja, want bijvoorbeeld groente, fruit, thee, noten en vis zijn allemaal superproducten. En nee, want aan sommige producten met het label ‘superfoods’...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten
Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten
46% van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Daarnaast eet 6% van de mensen geen vlees of geen vlees en...
Encyclopedie / Diarree
Diarree
Bij diarree heeft iemand meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. M Acute diarree is diarree die plotseling ontstaat en maximaal 14 dagen kan duren. Meestal...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker
Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekendgemaakt. Wat blijkt? We wisten al dat je de kans op...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Hoe aten we in 2012-2014?
Hoe aten we in 2012-2014?
Eind 2015 kwam de Gezondheidsraad met de nieuwe ‘Richtlijnen goede voeding’, waarin adviezen staan voor een gezonde voeding. Nu heeft het RIVM onderzocht in hoeverre...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder zout?
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is duurzaam eten duurder?
Is duurzaam eten duurder?
Je hoeft niet te kiezen voor duurdere voedingsmiddelen met een keurmerk om duurzamer te eten. Je kunt ook andere keuzes maken in wat voor eten je koopt, hoe je kookt, en...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?
Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?
Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel, maar ook van wit bloem. In dat laatste geval is meergranenbrood niet gezonder. Volkorentarwebrood is wel altijd gemaakt...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Over het algemeen is kiezen voor minder bewerkt eten en zelf koken met verse producten een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Hierdoor ga je waarschijnlijk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is pindakaas gezond?
Is pindakaas gezond?
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Kan ik afvallen met populaire diëten?
Kan ik afvallen met populaire diëten?
Bekende afvaldiëten (energiebeperkte diëten) doen vaak wat ze beloven: in korte tijd verlies je kilo’s. Op lange termijn zorgen ze echter vaak voor teleurstelling...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Koken met restjes en kliekjes
Koken met restjes en kliekjes
Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd.
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / De Schijf van Vijf / Lief voor de aarde
Lief voor de aarde
Puzzel .embed-container { position: relative; padding-bottom: 75%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 538px; } .embed-container iframe, .embed-container object,...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum duidt: de gezondheidseffecten van vezels
Voedingscentrum duidt: de gezondheidseffecten van vezels
Neem je veel voedingsvezels, dan heb je een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook zorgt het voor een lager risico...
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de  Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?
Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?
Heb je last van obstipatie (verstopping), of wil je voorkomen dat je obstipatie krijgt? De volgende voedingsadviezen kunnen helpen om verstopping tegen te gaan: Eten volgens...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wil jij een lagere bloeddruk? Door je leefstijl aan te passen is er al veel winst te halen. Niet roken, zoveel mogelijk ontspannen en regelmatig bewegen helpt al veel, maar...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke noten zijn gezond om te eten?
Welke noten zijn gezond om te eten?
Met een handje noten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn koolhydraten slecht voor je?
Zijn koolhydraten slecht voor je?
Koolhydraten zijn niet ongezond, slecht of gevaarlijk. Ze zijn juist een belangrijke energiebron voor het lichaam. Koolhydraten heb je in allerlei vormen die voorkomen...
Home / Pers / Standpunten / Zoutverlaging
Zoutverlaging
Nederlanders krijgen nog altijd veel meer zout binnen dan gezond voor ze is. Dagelijks krijgt een volwassen Nederlander gemiddeld 8,7 gram zout binnen. Ongeveer 80% van het...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke ziekte.  Naamgeving: diabetes of suikerziekte?  De volledige officiële naam voor diabetes is diabetes mellitus. Vaak hoor je...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen
Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen
Wat we eten heeft een grote invloed op de milieudruk: de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten door het produceren van ons eten. Het Voedingscentrum heeft bekeken...
Home / Thema's / Eetwissel / Gezond eten en een beter milieu
Gezond eten draagt bij aan een beter milieu
Meer lezen? Is gezonder eten beter voor het milieu? Ja, dat is het. Veel ongezond eten wordt gemaakt in fabrieken. Denk aan snoep, snacks en frisdrank. Die fabrieken voeren...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Gezond eten voor dreumes en peuter
Gezond eten voor je dreumes en peuter
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Wat is slim om te geven aan je kind? Hoeveel heeft hij nodig en wat kun je beter niet geven? Groente, fruit, volkoren brood...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Wanneer je de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) krijgt, kan er een hoop voor je veranderen. Goed eten is nog nooit zo belangrijk geweest voor je lichaam en voor een...
Encyclopedie / Hoge bloeddruk (hypertensie)
Hoge bloeddruk (hypertensie)
Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Je voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Encyclopedie / Koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet of ‘laag koolhydraat hoog vet dieet’ is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Een...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Gezond aankomen
Gezond aankomen
Als je ondergewicht hebt is aankomen belangrijk. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. De tips op deze pagina helpen bij het aankomen,...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe herken ik glutenvrije producten?
Hoe herken ik glutenvrije producten?
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe kun je gezond eten tijdens de ramadan?
Hoe kun je gezond eten tijdens de ramadan?
Tijdens de ramadan eten en drinken moslims een maand lang niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Veel mensen hebben in deze periode vragen over hun eten. Hoe zorg je bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe herken je ondervoeding? / Voorkomen ondervoeding door gezond eten
Voorkomen ondervoeding door gezond eten
Ondervoeding wil je voorkomen. Dat kan door op je voeding en op je gewicht te letten. Hieronder vind je een lijst met de aanbevolen hoeveelheden basisvoeding voor senioren...
Encyclopedie / Doorstralen
Doorstralen
Doorstralen met gammastraling is een methode om voedsel veiliger en langer houdbaar te maken. Insecten en micro-organismen die ziekte en bederf veroorzaken worden gedood.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kook je precies genoeg pasta, rijst of aardappelen?
Hoe kook je precies genoeg pasta, rijst of aardappelen?
Precies genoeg pasta, rijst en couscous koken kan lastig zijn. Inschatten hoeveel je nodig hebt is moeilijk omdat pasta, rijst en couscous flink uitzetten tijdens het koken.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten.
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Gluten is alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie (glutenintolerantie). Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit...
Encyclopedie / Cholesterol
Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.