Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Kruidenpreparaten
Kruidenpreparaten
Kruidenpreparaten moeten aan dezelfde etiketeisen voldoen als voedingsmiddelen. Er moet dus een lijst van ingrediënten op staan. Ook moet er een advies over het gebruik en...
Encyclopedie / Kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen
Je kunt in de keuken verse of gedroogde kruiden of specerijen gebruiken. Kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak. Ze zijn geschikt om zout mee te vervangen. Het is...
Encyclopedie / Pyrrolizidine Alkaloïden
Pyrrolizidine Alkaloïden
Sommige planten maken plantengifstoffen aan om ze te beschermen tegen natuurlijke vijanden. Pyrrolizidine alkaloïden behoren tot de plantengifstoffen. Mensen kunnen pyrrolizidine...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is de combinatie kruidenpillen en medicijnen gevaarlijk?
Is de combinatie kruidenpillen en medicijnen gevaarlijk?
Sommige kruidenpillen kunnen de werking van medicijnen versterken of verzwakken. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Kruidenpillen of kruidenpreparaten zijn gemaakt...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Mag mijn kindje al kruiden hebben?
Mag mijn kindje al kruiden hebben?
Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum,...
Encyclopedie / Allylalkoxybenzenen
Allylalkoxybenzenen
Allylalkoxybenzenen (fenylethers) zijn aromastoffen die van nature in sommige kruiden en specerijen voorkomen. Aromastoffen veranderen de geur en smaak van een product. Deze...
Encyclopedie / Efedra en synefrine
Efedra en synefrine
Efedra is een kruid. De werkzame stof in efedra heet efedrine. Efedrine zit in de stengel van de plant. De stof wordt wel verwerkt in kruidenpreparaten, bijvoorbeeld speciaal...
Encyclopedie / Kruidenthee
Kruidenthee
Kruidenthee is officieel geen thee, maar een kruidenaftreksel. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamillethee, zoethoutthee, pepermuntthee en rooibosthee. Lees meer over kruidenthee...
Encyclopedie / Thee
Thee
Er bestaan veel verschillende soorten thee. Thee die gemaakt is van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals zwarte...
Encyclopedie / Plantengifstoffen
Plantengifstoffen
Plantengifstoffen (fytotoxinen) zijn natuurlijke gifstoffen. Ze komen van nature voor in bepaalde planten. Ze beschermen de plant waarschijnlijk tegen ziekten en natuurlijke...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?
Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby. In de onderstaande...
Recepten / Kookhulp / Hoe kook ik zonder zout toe te voegen?
Hoe kook ik zonder zout toe te voegen?
Geschikt voor... Koken zonder zout met kruiden ...groente, aardappelen, pasta, rijst, vlees, vis, sauzen, salades,...
Recepten / Kookhulp / Hoe stoof ik?
Hoe stoof ik?
Geschikt voor... Materiaal? …vis, gevogelte en vlees dat een lange bereidingstijd nodig heeft: runderriblappen, sukadelappen,...
Recepten /andijviesalade met kruidencroutons en karbonade
Andijviesalade met kruidencroutons en karbonade
Verrassende variatie op de Hollandse pot
Recepten /bonensoep met kruidentopping
Bonensoep met kruidentopping
Een bonenfeest
Recepten /bruine bonenchili met kruidentopping
Bruine bonenchili met kruidentopping
Recepten /eieren in kruidensaus
Eieren in kruidensaus
Tropische traktatie
Recepten /entrecote met kruidenjus
Entrecote met kruidenjus
Met laurierblad en tijm
Recepten /frisse kruidensaus
Frisse kruidensaus
Snel je eigen saus
Recepten /fruit in kruidensiroop
Fruit in kruidensiroop
Met sinaasappel en gedroogde pruimen
Recepten /gepofte aardappel met kruidensaus sperzieboontjes en tofu
Gepofte aardappel met kruidensaus sperzieboontjes en tofu
Een aardappeltje anders
Recepten /kikkererwtenkoekjes met uienchutney en kruidensaus
Kikkererwtenkoekjes met uienchutney en kruidensaus
Waan je zo in India
Recepten /kruidensalade met sperzieboontjes
Kruidensalade met sperzieboontjes
Met gerookte zalm
Recepten /kruidensaus
Kruidensaus
Recepten /lamshaasje met kruidenjus
Lamshaasje met kruidenjus
Hollands glorie
Recepten /linzensoep met kruidenyoghurt
Linzensoep met kruidenyoghurt
Om te smullen
Recepten /luchtige kruidenomelet met salade en brood
Luchtige kruidenomelet met salade en brood
Een ei hoort erbij
Recepten /makreelbroodjes met kruidenkwark en tomaat
Makreelbroodjes met kruidenkwark en tomaat
Et Voilà
Recepten /pompoensoep met gegrild kruidenbrood
Pompoensoep met gegrild kruidenbrood
Gekruide klassieker met een twist
Recepten /prei gemarineerd in kruidenvinaigrette
Prei gemarineerd in kruidenvinaigrette
Lauw serveren
Recepten /rosti met kruidendip
Rosti met kruidendip
Een beetje Zwitserland
Recepten /selderijkoekjes met kruidendip
Selderijkoekjes met kruidendip
Recepten /vis met kruidenkorstje snijbonen en aardappelpuree
Vis met kruidenkorstje snijbonen en aardappelpuree
Lekker met snijboontjes en aardappelpuree
Recepten /visfilet in kruidensaus
Visfilet in kruidensaus
Mediterrane twist
Recepten /vispakketjes met kruidenolie
Vispakketjes met kruidenolie
Snel gaar in de pan
Recepten /zomerse kruidensalade
Zomerse kruidensalade
Met spinazie en komkommer
Encyclopedie / Kava kava
Kava kava
Kava kava (Piper methysticum) is een kruid dat rustgevend, pijnstillend, spierontspannend en slaapverwekkend zou werken. Die effecten zijn niet wetenschappelijk aangetoond. Onderzoek...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?
Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?
Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen. Moet je baby veel huilen en denkt...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Dranken
Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
Recepten /biefstuk met kruidentomatensalsa
Biefstuk met kruidentomatensalsa
Lekker snel op tafel
Recepten /down underburger met ananaskruidensalsa
Down underburger met ananaskruidensalsa
Geïnspireerd op Australië
Recepten /gazpacho met zomerkruiden en een spiesje
Gazpacho met zomerkruiden en een spiesje
Een spiesje van komkommer en olijf
Recepten /groene salade met kruiden en noten
Groene salade met kruiden en noten
Plunder je kruidentuin
Recepten /hertenmedaillon met decemberkruiden
Hertenmedaillon met decemberkruiden
Recepten /karbonade gevuld met kruiden bloemkool en aardappelen
Karbonade gevuld met kruiden bloemkool en aardappelen
Terug naar de basis
Recepten /kip in vijfkruidenmarinade sperzieboontjes en gebakken rijst
Kip in vijfkruidenmarinade sperzieboontjes en gebakken rijst
Om je vingers bij af te likken
Recepten /kruidenrosti
Kruidenrosti
Creatief met aardappel
Recepten /nieuwe aardappeltjes met kruiden
Nieuwe aardappeltjes met kruiden
Recepten /pilav met kruiden en noten
Pilav met kruiden en noten
Rijstgerecht uit het Midden-Oosten
Recepten /tarwe met tomaatjes noten en kruiden
Tarwe met tomaatjes noten en kruiden
Recepten /tuinbonensoep met groene kruiden
Tuinbonensoep met groene kruiden
Recepten /vis met kruidenspektopping
Vis met kruidenspektopping
Krokant laagje
Recepten /visragout met kruiden doperwtjes met wortelen en aardappelen
Visragout met kruiden doperwtjes met wortelen en aardappelen
Met bieslook en dille
Recepten /vleesballetjes met voorjaarskruiden
Vleesballetjes met voorjaarskruiden
Home / Thema's / Gezond feestvieren / Zelf thee maken
Zelf thee maken: gemberthee, chai latte en spiced thee
Je hebt net een winterwandeling gemaakt of je moet bijkomen van de koude tocht naar huis. Daar hoort een dampende mok thee in je handen bij. Maak eens je eigen thee met kruiden.
Encyclopedie / Aflatoxine
Aflatoxine
Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in...
Encyclopedie / Clostridium perfringens
Clostridium perfringens
Clostridium perfringens is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken.   De bacterie komt vooral voor in vlees en vleesproducten. Ook kruiden en specerijen...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Vitamines en supplementen
Vitamines, mineralen en supplementen
Bekijk hier de informatie over vitamines, mineralen en supplementen en de materialen en tools die je kunt gebruiken bij advies aan je patiënt. Korte uitleg Voor...
Encyclopedie / Salmonella
Salmonella
Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in dieren, vooral in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darm van zulke dieren, maar kan via de ontlasting bijna...
Home / Thema's / De stap van... / Nathalie (34) moest gaan besparen
Nathalie ging besparen op haar boodschappen
Besparen is een ontdekkingsreis “Mijn tip voor mensen die minder willen verspillen is: wees creatiever als je iets over hebt. Kijk op internet en voer je ingrediënten...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Samen koken met kinderen
Samen koken met kinderen
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok...
Encyclopedie / Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum is een bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof en overal in de natuur voorkomt. De bacterie maakt een gifstof aan die een ernstige voedselvergiftiging...
Encyclopedie / Basilicum
Basilicum
Basilicum is een kruid. 
Encyclopedie / Bieslook
Bieslook
Bieslook is een kruid.
Encyclopedie / Dille
Dille
Dille is een kruid. 
Encyclopedie / Kaneel
Kaneel
Lees over kaneel bijkruiden en specerijen.
Encyclopedie / Munt
Munt
Munt is een kruid.
Encyclopedie / Peterselie
Peterselie
Peterselie is een kruid.
Encyclopedie / Rozemarijn
Rozemarijn
Rozemarijn is een kruid.
Encyclopedie / Salie
Salie
Salie is een kruid.
Encyclopedie / Tijm
Tijm
Tijm is een kruid.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek naar risico's voedingssupplement Rode Gist Rijst
Onderzoek naar risico's voedingssupplement Rode Gist Rijst
Gisteren heeft het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan de mogelijke risico’s bij het innemen van het voedingssupplement Rode Gist Rijst. Het is mogelijk niet...
Home professionals / Services / Vraag van de maand
Vraag van de maand
In de professionals nieuwsbrief wordt elke maand een veelgestelde vraag beantwoord. Hier vind je de antwoorden nog eens terug. Staat de vraag er niet tussen? Kijk dan bij...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke thee kan ik het beste drinken?
Welke thee kan ik het beste drinken?
Zwarte thee en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee de kans op een beroerte. Met 3 koppen thee per dag heb je al voordeel. Wat valt allemaal onder thee? Echte...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Makkelijke prakkies
Makkelijke prakkies
Meer superlekkere recepten om te maken Ben jij nog niet uitgekookt? Probeer dan eens deze heerlijke recepten. Wedden dat jij die kunt klaarmaken? Om zelf lekkere dingen...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Gezonde(re) visites, borrels en feestjes / Feestelijke hapjes
Feestelijke hapjes
Op deze pagina vind je recepten voor feestelijke hapjes, bijvoorbeeld voor een borrel, verjaardag of high tea. Mét de calorieën erbij. Dan weet je precies hoeveel jij en je...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je gekookte rijst bewaren?
Hoelang kun je gekookte rijst bewaren?
Recepten met restjes rijst Hoelang kun je gekookte rijst bewaren in de koelkast of vriezer? En hoelang kun je ongekookte rijst bewaren in een geopende of gesloten verpakking?  Vul...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Encyclopedie / Schimmelgifstoffen
Schimmelgifstoffen
Bepaalde schimmels maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Deze kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is van verschillende schimmelgifstoffen...
Encyclopedie / Aromastoffen
Aromastoffen
Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel...
Home / Thema's / Minder verspillen
Minder verspillen
Gebruik onze tools en verspil minder Kom in actie tegen verspilling Inspiratie om je restjes op te maken Roerbak heeft zoveel voordelen. Snel klaar, slechts 1 pan nodig en...
Encyclopedie / Sapkuren
Sapkuren
Sapkuren is een manier om gewicht te verliezen door alleen te drinken, bijvoorbeeld vruchtensappen. Enkele dagen sapkuren kan niet zo veel kwaad, maar langer sapkuren heeft...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Wat iedere kok moet weten
Wat iedere kok moet weten
In recepten staan dingen als: ‘Bak, grill, fruit en stoof je ingrediënten tot ze gaar zijn’. Heb jij geen idee wat met al deze termen bedoeld wordt? Geen...
Home / Mijn kind en ik / Borstvoeding en flesvoeding / Borstvoeding geven / Eten tijdens de borstvoeding
Eten tijdens de borstvoeding
Hoeveel moet je ongeveer eten? En hoe zit het met de terugkomst van je oude figuur en gewicht? Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten, bijvoorbeeld rondom koffie en...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Zwangerschap en ziekte
Zwangerschap en ziekte
Voor zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en bloedarmoede moet je naar de arts. Je verloskundige houdt in de gaten of je daar last van hebt. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder zout?
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang?
Welke groente kun je het beste in de koelkast bewaren, en welke erbuiten? Kun je groente ook invriezen? En hoelang is groente houdbaar? Vul hieronder een groente naar keuze...
Encyclopedie / Cafeïne
Cafeïne
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne.  Bij...
Encyclopedie / Eerlijke handel (fair trade)
Eerlijke handel (fair trade)
Aan een keurmerk kun je zien welke producten ‘eerlijk’ zijn en welke niet.  Voorbeelden van keurmerken: Fairtrade - Max Havelaar Rainforest Alliance UTZ Certified  Bij...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kan ik beter leren koken?
Hoe kan ik beter leren koken?
Wil je graag beter leren koken, maar weet je niet goed hoe je het beste kunt beginnen? Een stappenplan maken voor jezelf kan helpen. Met een stappenplan is de kans groter...
Encyclopedie / Koriander
Koriander
Koriander is een kruid. 
Encyclopedie / Oregano
Oregano
Oregano is een kruid.
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken / Wat geef ik mijn kind te drinken?
Wat geef ik mijn kind te drinken? (4-13 jaar)
Kind van 4 tot 8 Kind van 9 tot 13 1 tot...
Encyclopedie / Zoethoutthee
Zoethoutthee
Zoethoutthee is een kruidenthee. Zoethoutthee bevat de plantengifstof glycyrrhizine.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zoutgehalte in producten moet sneller dalen
Zoutgehalte in producten moet sneller dalen
Het zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen 6 jaar met 11% gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn nog wel grote...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond avondeten?
Wat is gezond avondeten?
De warme maaltijd levert het grootste deel van de energie op een dag. Het avondeten of een warme maaltijd bij de lunch is hét moment om een groot deel van de aanbevolen...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Staatssecretaris luidt komkommertijd in
Vandaag gaf staatssecretaris Van Dam het startsein voor de komkommertijd. Op het Plein in Den Haag deelde hij samen met telers, het GroentenFruit Huis en het Voedingscentrum...
Encyclopedie / Doorstralen
Doorstralen
Doorstralen met gammastraling is een methode om voedsel veiliger en langer houdbaar te maken. Insecten en micro-organismen die ziekte en bederf veroorzaken worden gedood.
Encyclopedie / Afslankpillen
Afslankpillen
Het innemen van afslankpillen, -poeders of -dranken zou een middel zijn om gewicht te verliezen. Deze zogenoemde vermageringspreparaten zijn bij de drogist, apotheek en supermarkt...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines of sportsupplementen nodig?
Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines, mineralen of sportsupplementen zoals creatine nodig?
De meeste sporters zijn niet gebaat bij extra voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen of sportsupplementen. Ook speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes...
Encyclopedie / Bioactieve stoffen
Bioactieve stoffen
Alle stoffen, die een bepaalde biologische of fysiologische activiteit of functie hebben kunnen bioactieve stoffen worden genoemd. Het gaat meestal om stoffen in voedingsmiddelen...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / De eerste hapjes (vanaf 6 maanden)
De eerste hapjes (vanaf 6 maanden)
Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes. Hoe bouw je de vaste voeding op? Geleidelijk ga je...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Leer je baby water drinken
Leer je baby water drinken
Verslikken Het kan zijn dat hij zich een beetje verslikt en moet hoesten. Of dat hij wat water terugspuugt. Dat komt omdat hij nog niet heel goed kan slikken en nog niet...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat zijn oorzaken van brandend maagzuur?
Wat zijn oorzaken van brandend maagzuur?
Meestal ontstaat brandend maagzuur doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet helemaal goed werkt. Dit kan komen door verhoogde druk op de maag, bijvoorbeeld...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Koken met restjes en kliekjes
Koken met restjes en kliekjes
Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd.
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Tips voor praktijklessen
Tips voor praktijklessen
Geef je praktijk- of kooklessen aan kinderen? En wil je ze meteen meegeven wat gezond en duurzaam eten is? Bekijk onze tips en video's. Gezond en duurzaam koken met kinderen Bekijk...
Recepten / Receptinspiratie / Klassieke recepten met courgette
Klassieke recepten met courgette
1. Geroosterde courgette Een lekker bijgerecht geschikt voor zowel de barbecue als de grill. 2. Courgette-aardappelschotel Een ovenrecept met een heerlijk knapperig...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Overzicht: wat staat in de Schijf van Vijf?
Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf?
Hieronder vind je een overzicht van wat wel en wat niet in de Schijf van Vijf staat. Groente in de Schijf van Vijf Niet in...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Pasen
Vier Pasen met deze heerlijke eierrecepten
Een ei hoort erbij, zeker met Pasen. Een klassiek gekookt eitje is natuurlijk heerlijk, maar er is zoveel meer. Heb je zin om zelf iets bijzonders te maken met ei tijdens...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is een gezonde lunch?
Wat is een gezonde lunch?
De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Een volkorenbroodje met kaas, een groene salade of toch liever een kleine warme maaltijd? Het...
Encyclopedie / Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie
Infographic In onderstaande infographic zie je hoe het zit met antibioticaresistentie en wat je kunt doen om besmetting met resistente bacteriën te voorkomen. Je kunt...
Encyclopedie / Schimmels
Schimmels
Schimmel op voedsel kan giftig zijn, dus het is belangrijk om dit te herkennen en te voorkomen. Er zijn ook uitzonderingen. De champignon is een eetbare soort schimmel.  Niet-eetbare...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel...
Home / Thema's / Vakantie / 5 tips om verspilling te voorkomen
5 tips om voedselverspilling te voorkomen voor je vakantie
Bijna op vakantie! Maar wat doe je met al je eten? Weggooien is zonde en hoeft echt niet. Tips voor vakantiegangers. Tips vóór je op vakantie gaat Check...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Gezond aankomen
Gezond aankomen
Als je ondergewicht hebt is aankomen belangrijk. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. De tips op deze pagina helpen bij het aankomen,...
Recepten / Kookhulp / Hoe stoom ik?
Hoe stoom ik?
Geschikt voor... Materiaal? …vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. ...
Encyclopedie / Natuurlijke gifstoffen
Natuurlijke gifstoffen
Natuurlijke gifstoffen zitten in hele kleine hoeveelheden in sommige planten, algen, paddenstoelen en schimmels. Via de voeding kun je natuurlijke gifstoffen binnenkrijgen.
Encyclopedie / Bacillus cereus
Bacillus cereus
De bacterie Bacillus cereus komt wijd verspreid in de natuur voor. De bacterie maakt een gifstof aan die vaak een voedselvergiftiging veroorzaakt. De ziekteverschijnselen...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Eten uit andere culturen
Eten uit andere culturen
Niet iedereen in de wereld zet hetzelfde op tafel. In het ene land houden ze veel van pasta, in het andere land meer van rijst. Ook Nederlandse gezinnen eten lang niet allemaal...
Encyclopedie / Glycyrrhizine
Glycyrrhizine
Glycyrrhizine is een bestanddeel van zoethoutwortelextract. Zoethoutwortelextract komt voor in verschillende producten, zoals drop en zoethoutthee. Door het eten of drinken...
Recepten / Kookhulp / Hoe fruit ik?
Hoe fruit ik?
Geschikt voor... Materiaal? …ui, knoflook, groente, kruiden en specerijen. Koekenpan, soeppan...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / CBS: jonge kinderen eten vaker voldoende fruit en groente dan oudere
CBS: jonge kinderen eten vaker voldoende fruit en groente dan oudere
Meer jonge kinderen dan oudere kinderen eten de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit volgens de Schijf van Vijf. Dit komt uit onderzoek van de leefstijlmonitor van het...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt of kookt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig...
Home professionals / Gezond op school / Hbo/wo / Food Innovation Bachelor's Award
Food Innovation Bachelor's Award
Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Als zij gaan zorgen voor gezonde en duurzame etenswaren in de winkelschappen, dan wordt bewust kiezen makkelijker...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je brood het beste bewaren? In de voorraadkast, koelkast of vriezer? En hoe lang? Vul 'brood' in in de online Bewaarwijzer en vind direct het antwoord. Je krijgt ook...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoeveel water of vocht moet ik per dag drinken?
Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?
Water drinken is belangrijk. We raden volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Water drinken, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker, is het gezondst.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is aluminium in mijn eten en drinken gevaarlijk?
Is aluminium in mijn eten en drinken gevaarlijk?
Aluminium komt van nature in veel producten voor. Het is dus onvermijdelijk dat je het binnenkrijgt. Dit is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk, omdat je lichaam...
Encyclopedie / Verstopping
Verstopping
Wie last heeft van verstopping heeft moeite met poepen. Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. De een gaat drie keer per dag naar het toilet, de ander maar een paar...
Home / Thema's / Veilig eten / Wassen
Wassen
De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen dagelijks regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en...
Encyclopedie / Weight Watchers
Weight Watchers
Weight Watchers is een Amerikaans afvalprogramma. Binnen dit afvalprogramma krijgt alles wat je eet en drinkt een bepaalde hoeveelheid punten, oftewel ‘Smartpoints’. Aan de...
Recepten / Receptinspiratie / 5x vier de herfst met pompoen
5x vier de herfst met pompoen
Als de dagen korter worden en de lucht kouder, groeit het verlangen naar de warme smaken van de herfst. Deze vind je misschien wel het beste terug in de pompoen, met zijn...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Recepten / Receptinspiratie / Bloemkool koken: 8x anders
Bloemkool koken: 8x anders
Bloemkool koken kan op vele creatieve manieren. Koken, wokken, stomen, in de oven... In een soep, curry, stamppot of schotel. Wij hebben 8 recepten met bloemkool voor je...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / De voordelen van vroeg leren koken
De voordelen van vroeg leren koken
Kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten, zorgt ervoor dat ze leren hoe je eten klaarmaakt en hoe je hygiënisch...
Recepten / Receptinspiratie / Heerlijke preirecepten
Heerlijke preirecepten
Prei is een pittige groente met een lichte uiensmaak. Als minst scherpe van de uienfamilie past de prei in allerlei gerechten. Zo is een in ringen gesneden prei heerlijk in...
Recepten / Receptinspiratie / 6 spinazierecepten
Heerlijke spinazierecepten
Spinazie heeft een volle smaak. Het smaakt lichtzoet en aards tegelijk. Verse spinazieblaadjes hebben een lekkere crunch en zijn een prima basis voor een salade. Eentje...
Recepten / Kookhulp / Hoe roerbak of wok ik?
Hoe roerbak of wok ik?
Geschikt voor... Materiaal? …groente, stukjes vlees die snel gaar zijn, stukjes kip, stukjes vis en garnalen.  ...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Maaltijden van tafeltje-dek-je: hier kun je toch niet mee thuiskomen?!
Maaltijden van tafeltje-dek-je: hier kun je toch niet mee thuiskomen?!
Ouder worden, het overkomt ons hopelijk allemaal. Mijn moeder benadrukt weleens dat ze alleen heel oud wil worden als dat kan in goede gezondheid. Dat snap ik wel, maar...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen
Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen
Nederlanders krijgen nog steeds veel meer zout binnen dan het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat vandaag is gepubliceerd. Te...
Recepten / Receptinspiratie / Perfecte recepten met pruimen
Perfecte recepten met pruimen
Pruimen hebben een zoete, soms zoetzure smaak. Met zijn sappige en zachte structuur is de pruim ideaal om door de yoghurt of door een fruitsalade te mengen. Of bak een overheerlijke...
Encyclopedie / Slachterij
Slachterij
In het slachthuis worden de dieren uit de vleesindustrie geslacht. Slachten gaat in verschillende stappen: eerste keuring, bedwelmen en doden, ontharen, uitslachten en tweede...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?
Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?
Last van verstopping (obstipatie)? Deze kwaal ben je liever kwijt dan rijk. Door algemene tips op te volgen voor een goede spijsvertering, is er al verbetering mogelijk. Daarnaast...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wil jij een lagere bloeddruk? Door je leefstijl aan te passen is er al veel winst te halen. Niet roken, zoveel mogelijk ontspannen en regelmatig bewegen helpt al veel, maar...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Vlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees kunnen...
Encyclopedie / Wet Voedselinformatie
Wet Voedselinformatie
De Europese wet Voedselinformatie stelt eisen aan welke informatie over voedingsmiddelen aan consumenten verstrekt moet worden. Zo zijn er voorschriften voor wat er precies...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Biodiversiteit op je bord
Biodiversiteit op je bord
Elk jaar in mei vindt de Dag van de Biodiversiteit plaats. Biodiversiteit heeft alles te maken met wat er op je bord ligt. Hoewel er tienduizenden producten in de supermarkten...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe herken ik glutenvrije producten?
Hoe herken ik glutenvrije producten?
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous,...
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Zelf jam maken: hoe doe ik dat?
Zelf jam maken: hoe doe ik dat?
Zelf jam maken: hoe doe je dat? Bramenjam, aardbeienjam, bosbessenjam, abrikozenjam, kersenjam… zelf jam maken is leuk om te doen en makkelijk. En je hoeft al dat...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn gezonde snacks?
Wat zijn gezonde snacks?
Een lekkere snack maak je makkelijk zelf. Dat is gezonder en vaak ook nog eens goedkoper. Kies ingrediënten uit de  Schijf van Vijf en laat de creatieve hobbykok...
Encyclopedie / Glutamaat
Glutamaat
Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt. Glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umamismaak’ van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons...
Encyclopedie / Smaakversterkers
Smaakversterkers
E-nummerzoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Encyclopedie / Flavonoïden
Flavonoïden
Flavonoïden zijn stoffen die zitten in groente en fruit. Vaak komt de kleur van groente en fruit van de flavonoïden. Ze worden onderverdeeld in flavonolen, catechines (flavanolen),...
Encyclopedie / Biologisch
Biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan.
Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.