Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Roomboter
Roomboter
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is roomboter gezonder omdat dat natuurlijker is?
Is roomboter gezonder dan margarine omdat het natuurlijker is?
Over het algemeen eten mensen gezonder wanneer ze gaan voor 'puur' en 'natuurlijk'. Ze eten vaak meer groente en fruit en laten voorverpakte snacks vaker liggen. Ook zijn...
Encyclopedie / FoodFirst
FoodFirst
FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. FoodFirst raadt bij voeding aan om minimaal 400 gram groente te eten en 2 stuks fruit, te kiezen voor volle zuivel...
Encyclopedie / Chocolade
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Recepten /asperges met lenteboter
Asperges met lenteboter
Lenteboter van doperwtjes en spinazie
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?
Waarom is het advies om mijn brood te besmeren?
Om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig. Het blijkt dat de aanbevolen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in. Als je geen halvarine of margarine op je brood...
Home / Thema's / 5 x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Encyclopedie / Broodwisseldieet
Broodwisseldieet
Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit...
Encyclopedie / Verzadigd vet
Verzadigd vet
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals vet vlees en volle melkproducten en volvette kaas. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak en snacks. Verzadigd vet...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / E-nummers
E-nummers
Terug naar de startpagina
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Heb je hartfalen, etalagebenen of angina pectoris? Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een...
Encyclopedie / Vetten
Vetten
Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit...
Home / Al ons nieuws / Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Groen (>1) Bruin (0 tot 1) Wit (-1 tot 0)  Rood (<-1)  Groente Brood  ...
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de  Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is verzadigd vet slecht voor je?
Is verzadigd vet slecht voor je?
In onderzoeken is overtuigend aangetoond dat het eten van veel verzadigd vet het slechte cholesterolgehalte in het bloed (LDL) verhoogt. Een te hoog cholesterolgehalte kan...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zuivel
Zuivel
Terug naar de startpagina
Home / Al ons nieuws / Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd
Deze week kwam een onderzoek in het nieuws naar vet en de kans op sterfte. In dit onderzoek wordt het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel getrokken, maar er zitten...
Encyclopedie / Atkins
Atkins
Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet. Er zijn er meer, zoals het Mayo-dieet. Koolhydraatarme diëten komen neer op een eetpatroon met veel vet en eiwit en...
Home professionals / Schijf van Vijf / Gezondheidsvoordelen
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
Waarom data delen?
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is pindakaas gezond?
Is pindakaas gezond?
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Eten bij anderen en op uitjes
Eten bij anderen en op uitjes (4-13 jaar)
Dat een dag een keer anders loopt is niet erg, maar kan wel lastig zijn. Op deze pagina krijg je enkele tips. Spelen en eten bij anderen of opa en oma Zolang je thuis bent...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Home professionals / Ziekten en allergieën (test) / Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten
Korte uitleg Voedingsadvies bij hart- en vaatziekten Voedingsadvies bij verhoogd cholesterol Welke vetten zijn ongezond? Voedingsadviezen bij verhoogde...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is plantaardig vet altijd gezonder?
Is plantaardig vet altijd gezonder?
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten, daarom zijn ze gezonder. Ze bevatten juist meer gezonde onverzadigde vetten, behalve als het vaste vetten...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een te hoog cholesterol?
Wat kan ik eten bij een te hoog cholesterol?
Naast eventueel medicatie kan goede voeding je helpen om je cholesterol omlaag te krijgen. In onze adviezen draait het vooral om het verlagen van het LDL-cholesterol...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Hoe duurzaam is kaas?
Hoe duurzaam is kaas?
In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, welke keuzes je hebt als je kaas wilt eten en wilt letten op duurzaamheid. &amp...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Encyclopedie / Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Home / Al ons nieuws / Onderzoeken bevestigen advies: vervang verzadigd door onverzadigd vet
Onderzoeken bevestigen advies: vervang verzadigd door onverzadigd vet
Verzadigd vet in je voeding vervangen door onverzadigd vet, is gunstig voor je gezondheid. Het verlaagt je LDL-cholesterol. Dat is aangetoond in een onderzoek van de World...
Encyclopedie / Ornish-dieet
Ornish-dieet
Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde...
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente.   Besmetting...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / De beste bewaartips
De beste bewaartips
De 4 beste bewaartips 1. Zet je koelkast op 4 °C Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Smeer- en bereidingsvetten
Smeer- en bereidingsvetten
Groente gebakken in wat zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig. Vet is een bouwstof en brandstof...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
“Koolhydraten lijken slechter voor gezondheid dan vetten” was te lezen in sommige media. Canadese onderzoekers volgden ruim 135.000 mensen uit 18 landen. Er zitten...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de magnetron?
Hoe gebruik ik de magnetron?
De magnetron is de zuinigste manier om eten klaar te maken én je behoudt makkelijk je vitamines. Ideaal dus. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe maak ik gezonde pannenkoeken?
Hoe maak ik gezonde pannenkoeken?
Vergeet de ouderwetse met ham en kaas, of de naturel met schenkstroop. Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren. Traditioneel...
Recepten / Receptinspiratie / Vol energie met lentegroenten
Vol energie met lentegroenten
Lentegroenten (april-mei-juni) zijn onder andere: Asperge Komkommer Lamsoren Meiraapjes Raapstelen Rabarber Radijs Veldsla Bekijk...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke vetten zijn ongezond?
Welke vetten zijn ongezond?
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Is hard bakvet minder gezond dan vloeibaar vet?
Is hard bakvet minder gezond dan vloeibaar vet?
Vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles is een betere keuze dan bak- en braadvet met een wikkel. Ook bakken in olie is een beter alternatief voor bak-en braadvet...
Home professionals / Schijf van Vijf / Materialen en tools / Overzicht vakken
Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf
Hieronder vind je een overzicht van wat wel en wat niet in de Schijf van Vijf staat. Groente in de Schijf van Vijf   Niet...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?
Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten.
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.