Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
De manier waarop voedselproducten worden gemaakt, bewaard en bereid heeft invloed op het klimaat. Hoeveel invloed verschilt per product. De Klimaatweegschaal maakt dat inzichtelijk. Stel hieronder een maaltijd samen. Geef aan hoe je de gebruikte producten bewaart en bereidt. Je ziet direct hoe jouw maaltijd scoort op de Klimaatweegschaal. Klik voor een toelichting op de blauwe bolletjes in de score. Kijk daarna eens hoe je score verandert door andere producten of bereidingswijzen te kiezen. Probeer ook de uitgebreide versie.

Toelichting op categorieën

  • Onder aardappel, pasta of rijst valt ook couscous
  • Onder vlees valt ook ei, vis en vegetarische producten 

Toelichting bij de uitslag van de Klimaatweegschaal


In de scorebalken is de bandbreedte per onderdeel van de maaltijd gearceerd. De rode pijl in de balk laat een vergelijking zien met een eerdere situatie. Je ziet bijvoorbeeld wat het effect is als je voor bakken kiest in plaats van grillen. Zo kun je de invloed van producten met elkaar vergelijken. Bij groenten varieert de uitslag ook per seizoen. Zo zullen asperges in het voorjaar een andere score geven dan in december.

Een gemiddelde warme maaltijd veroorzaakt tussen de 2,1 en 2,6 kg broeikasgassen (CO2-eq) per kilo eten. Je bereikt hetzelfde effect door 20 km te rijden met een zuinige auto of met het wassen, drogen en verlichten van een huishouden per dag. In de berekening is het effect van de broeikasgassen lachgas en methaan meegeteld. De uitkomst per product is een gemiddelde.

Over de klimaatweegschaal

Beide rekenmodules zijn gemaakt op basis van een idee, methodiek en data van CLM Onderzoek en Advies. Bij de berekening van de gegevens van groente en fruit wordt voor periode en herkomst gebruikgemaakt van de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.