Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vermeerderingsbedrijf

Op een vermeerderingsbedrijf groeit het vee op en krijgt er nakomelingen. 

Omschrijving

Op een vermeerderingsbedrijf komen gefokte dieren om volwassen te worden en nakomelingen te krijgen. Ze worden hier nog niet klaargemaakt voor de slacht. Het vetmesten gebeurt namelijk op een mesterij

Koeien

Het vermeerderingsbedrijf bij koeien heet een melkveebedrijf. Eigenlijk is dit meer dan een vermeerderingsbedrijf, het is ook de plek waar de melk geproduceerd wordt. Een melkkoe moet jaarlijks één kalfje ter wereld brengen om melk te kunnen geven. Meestal blijft een kwart van de vrouwelijke kalveren op het melkveebedrijf. De rest daarvan en de mannelijke kalveren gaan op een leeftijd van 10 tot 14 dagen naar een vleeskalverhouder, die ze vetmest.

De melkkoeien die op het melkveebedrijf blijven, zijn na 4 of 5 jaar melk geven uitgemolken. Daarna gaan zij naar de slachterij.

Varkens

Op vermeerderingsbedrijven krijgen varkens biggen die gefokt zijn voor hun vlees. Na de geboorte blijven biggen 3 tot 4 weken bij de moeder. Daarna gaan ze naar een andere plaats op het vermeerderingsbedrijf. Ze krijgen dan diervoeder in plaats van melk. Als de biggen 10 weken oud zijn, worden ze geleverd aan een vleesvarkensbedrijf, die de varkens vetmest. Dan zijn ze ongeveer 25 kilo.

Kippen

De kuikens van de fokkerij gaan ook naar vermeerderingsbedrijven. Deze kuikens zijn de ouderdieren van veel toekomstige vleeskuikens. Daar worden ze volwassen. De hanen bevruchten de hennen. Dat levert broedeieren op, die naar een broederij gaan. Daar worden ze uitgebroed. 

Aantal vermeerderingsbedrijven

In Nederland (2012):  

  • 30.940 rundveehouderijen (voornamelijk melkvee, die dus zelf voor vermeerdering zorgen)
  • 2410 zeugbedrijven (varkensvermeerderingsbedrijf)
  • 1470 gecombineerdezeug- en vleesvarkenbedrijven (combinatie van een vermeerderingsbedrijf en een mesterij) 
  • 229 bedrijven met ouderdieren kippenrassen
  • 12.520 schapenhouderijen en 3550 geitenhouderijen (vermeerderingbedrijf of mesterij)

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.