Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Veehandelaar

Gerelateerde artikelen

Er zijn in Nederland zo’n 350 veehandelaren, die handelen onder andere in koeien en varkens. Ze brengen ze bijvoorbeeld naar slachterijen en naar het buitenland.

Nederland heeft ongeveer 350 handelaren in vee.

Koeien

Dagelijks worden er melkkoeien opgehaald om naar de slachterij gebracht te worden. Sommige handelaren houden de gekochte koeien eerst nog een poosje voor ze naar het slachthuis gaan, met de bedoeling ze wat zwaarder te laten worden. Vooral voor ‘afgemolken’ koeien kan zo’n vetmestperiode voor de slacht rendabel zijn.

Kalveren worden eerst verzameld in kalvercentra. De dieren worden daar gewogen en geclassificeerd. Hiermee wordt de prijs vastgesteld.

Varkens

Veehandelaren verhandelen en transporteren per jaar 46 miljoen varkens. Een deel daarvan gaat naar vleesvarkenbedrijven ( mesterij), een deel naar slachterijen en een deel naar het buitenland.

Kippen

Vleeskippen worden voordat ze op transport gaan eerst door rapers verzameld en in kratten verpakt. Dit gebeurt meestal ’s nachts, wanneer de kippen rustig zijn. 

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.