Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Mesterij

Op een mesterij worden dieren gemest tot ze zwaar genoeg zijn voor de slacht.

Omschrijving

Op een mesterij worden kalfjes, biggen en kuikens gemest tot ze zwaar genoeg zijn voor de slacht.

Het vee komt van het vermeerderingsbedrijf. Varkens bijvoorbeeld worden daar geboren en verhuizen naar de mesterij als ze ongeveer 10 weken oud zijn. 

Koeien 

Afgemolken koeien en uitgefokte stieren komen bij de mesterij terecht. Deze koeien en stieren kunnen niet meer gebruikt worden voor de melkveehouderij of de fokkerij.

Varkens

Varkensmesterijen zijn vooral te vinden in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Het mesten duurt ongeveer 100 dagen. In die periode groeien de varkens van 25 kilo tot 110 kilo. Als de varkens zwaar genoeg zijn gaan ze naar de slachterij.

Kippen

In de broederij worden de uiteindelijke broedeieren in zo’n 21 dagen uitgebroed in een broedmachine, bijna allemaal tegelijk. Deze kuikens heten eendagskuikens. Nog op de dag van hun geboorte worden de eendagskuikens naar de vleeskuikenmesterij gebracht.

Het is gangbaar dat kuikens in grote stallen worden gemest tot een gewicht van 2 tot 2,5 kilo. Dat gewicht is meestal bereikt in 6 weken tijd (39 tot 42 dagen).

Alle vleeskuikens in een stal gaan tegelijk naar de slachterij. De kuikens worden gevangen en in kratten in vrachtwagens geladen.

Aantal mesterijen

In Nederland (2012):

  • 1990 kalverhouderijen (mesterij)
  • 4980 vleesvarkenbedrijven (mesterij)
  • 1470 gecombineerde zeug- en vleesvarkenbedrijven (combinatie van een vermeerderingsbedrijf en mesterij)
  • 535 vleeskuikenbedrijven (mesterij)

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.