Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Immogenics

NOVO Immogenics is een bedrijf dat tegen betaling bloedonderzoek doet bij consumenten. Daarmee zou het kunnen aantonen van welke voedingsmiddelen iemand dik wordt. Door deze voedingsmiddelen te vermijden zou iemand afvallen.

De kern van de theorie van Immogenics is dat voedsel niet altijd goed verteerd wordt, waardoor uiteindelijk overgewicht ontstaat. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze theorie.

Omschrijving

Tegen betaling verricht NOVO bloedonderzoek om aan te tonen van welke voedingsmiddelen iemand dik wordt. Deze voedingsmiddelen moeten vervolgens minimaal 5 weken volledig uit de voeding worden weggelaten. Daarna mogen ze weer voorzichtig worden geïntroduceerd. Tegen betaling kan verdere begeleiding worden verkregen, onder andere van een diëtist.

Volgens het bedrijf NOVO Immogenics wordt overgewicht veroorzaakt door een ontstekingsreactie die weer te wijten is aan onverteerde voedseldeeltjes. Onverteerde voedseldeeltjes zouden in de bloedbaan komen en het immuunsysteem stimuleren, waardoor het hormoon insuline zijn werk niet goed kan doen. Daardoor zou de glucose uit het bloed niet worden gebruikt als brandstof, maar worden opgeslagen in de vetcellen, met als gevolg overgewicht.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze theorie. Normaal gesproken wordt voedsel goed verteerd. Alleen de deeltjes die het lichaam verder kan verwerken, worden opgenomen. De rest blijft in de darm en wordt via de ontlasting uitgescheiden. Bij voedselallergie wordt het immuunsysteem wél geprikkeld door bepaalde eiwitverbindingen. Dit leidt echter niet tot overgewicht, maar tot andere verschijnselen.

Veiligheid

Het afslankprogramma van NOVO Immogenics kan leiden tot een onevenwichtig eetpatroon, met een tekort aan allerlei voedingsstoffen.