Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde aubergine met couscous

Gevulde aubergine met couscous

Met couscous als basis kun je eindeloos variëren, zoals hier lekker met aubergine.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 585 kcal

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 4 takjes platte peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram mager rundergehakt
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • peper
  • 200 gram tomatenblokjes zonder zout (blik)
  • 400 gram pompoen
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 300 ml water
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 150 gram volkoren couscous

Bereiding

  1. Was de aubergine en verwijder de steelaanzet.
  2. Snijd over de hele lengte van de aubergine een reep schil van 1 cm, laat een even breed stuk zitten en schil weer een reep eraf. Ga door tot de aubergine helemaal gestreept zijn.
  3. Halveer de aubergine in de lengte.
  4. Snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein.
  5. Pel de ui en snijd hem klein.
  6. Snijd of knip de peterselie klein.
  7. Verwarm 1 eetlepel olie en fruit hierin de helft van de ui glazig.
  8. Pers er een half teentje knoflook boven uit.
  9. Voeg het gehakt, het vruchtvlees van de aubergines, de helft van de peterselie, de komijn en het paprikapoeder toe en maak het mengsel op smaak met peper.
  10. Verwarm de rest van de olie in een pan waarin de auberginehelften naast elkaar kunnen staan en fruit hierin de rest van de ui en de knoflook zacht. Voeg de tomatenblokjes toe en maak de tomatensaus op smaak met peper.
  11. Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en plaats de aubergines in de pan met de tomatensaus.
  12. Laat de aubergines met een deksel op de pan in ca. 30 minuten gaar worden.
  13. Schil het stuk pompoen en verwijder de draden en pitten.
  14. Snijd de pompoen in blokjes en kook ze in een bodempje water in ca. 8 minuten gaar.
  15. Was de rozijnen.
  16. Breng het water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  17. Meng de rozijnen met de couscous in een kom en schenk de bouillon erover. Roer met een vork los en laat afgedekt 10 minuten wellen.
  18. Meng de gare pompoen door de couscous en maak het op smaak met nog wat gemalen komijn en strooi de rest van de peterselie erover.

Allergie-informatie

Lees voor het gebruik van bouillon het etiket.

Ingrediënten over?

Pompoen:
Bewaar een stuk pompoen maximaal 4 dagen in de koelkast. Dek het snijvlak af met plastic folie.
Verwerk de rest van de pompoen in een soep, een pompoencurry of rooster stukken pompoen met andere groentesoorten in een grillpan.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Aubergine'. Dit product is deze maand (april) niet de meest duurzame oplossing.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 585 kcal
Vet 19 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 74 gram
Waarvan suikers 22 gram
Vezels 14 gram
Eiwit 25 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept