Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Winterse ovenschotel met rijst

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 175 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram prei
  • 150 gram (kastanje)champignons
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 teentje knoflook
  • tijm
  • 3 eieren
  • 2 theelepels geraspte citroenschil
  • 150 gram magere kwark

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Warm de oven voor op 175° C.
  3. Maak de prei schoon en snijd de groente in ringen.
  4. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren.
  5. Roerbak de prei kort in de margarine.
  6. Pers het teentje knoflook er boven uit.
  7. Roerbak de champignons kort mee.
  8. Neem de pan van het vuur en maak het mengsel op smaak met peper en tijm.
  9. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
  10. Roer de eidooiers met de geraspte citroenschil door de kwark.
  11. Meng de prei met champignons en het kwarkmengsel door de rijst.
  12. Spatel er de eiwitten door.
  13. Schep dit in een ovenvaste schaal.
  14. Laat het gerecht in de oven in 30 minuten heet worden en bruin kleuren.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Kwark:
Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. Bewaar de rest van de kwark afgedekt maximaal 4 dagen in de koelkast.
Kwark is ook heerlijk op brood met verse kruiden of wat fruit.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Prei is deze maand (januari) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 545 kcal 545 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Zout 0,4 gram 0,4 gram
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.