Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Tomatensoep met boontjes en peterselietopping

Tomatensoep met boontjes en peterselietopping

Tomatensoep maken is met dit recept lekker makkelijk.

  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 580 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 750 gram tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 6 takjes peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • nootmuskaat, peper
  • 1 laurierblad
  • 200 ml water
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • 240 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 50 ml halfvolle yoghurt
  • 6 volkoren boterhammen

Bereiding

  1. Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  2. Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui en de helft van de knoflook klein.
  3. Was de peterselie. Snijd de stelen in stukjes en knip het blad fijn.
  4. Fruit de ui, het gesnipperde deel van de knoflook en de peterseliestelen in de olie glazig.
  5. Voeg de tomaten toe met wat nootmuskaat, het laurierblad, het water en het stukje bouillontablet. Breng dit aan de kook en laat de soep 10 minuten koken.
  6. Verwijder het laurierblad.
  7. Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine glad.
  8. Spoel de witte bonen in een zeef onder stromend water. Roer de witte bonen door de soep en breng de soep weer aan de kook.
  9. Warm de soep nog even goed door en maak hem op smaak met wat peper.
  10. Pers de andere helft van de knoflook uit boven de yoghurt en roer de klein geknipte peterselie erdoor.
  11. Schep aan tafel een lepel van de peterselietopping op de soep en geef er brood bij.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Yoghurt:
Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Ronde tomaat is deze maand (april) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 580 kcal
Vet 16 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 73 gram
Waarvan suikers 15 gram
Vezels 21 gram
Eiwit 24 gram
Zout
1,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept