Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Rijstsalade met tonijn en courgettelinten

Rijstsalade met tonijn en courgettelinten

Rooster de courgette voor extra veel smaak.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 510 kcal

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram sperziebonen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • ½ teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 5 olijven zonder pit
  • 4 takjes peterselie, selderij of 10 sprieten bieslook
  • ca. 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 blikje tonijn in water

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Maak de groente schoon.
  3. Halveer de sperziebonen en snijd de bleekselderij in smalle boogjes.
  4. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten beetgaar. Kook de laatste minuut de bleekselderij mee.
  5. Snijd de courgette in tweeën en schaaf de courgette in dunne repen. Bestrijk de repen courgette met wat van de olie.
  6. Rooster de courgette in een grillpan lichtbruin.
  7. Pers het halve teentje knoflook er boven uit.
  8. Snijd de tomaten in stukjes.
  9. Halveer de olijven.
  10. Was de kruiden en knip ze klein.
  11. Maak van de rest van de olie, azijn, 1 eetlepel water, de mosterd en de kruiden een dressing.
  12. Meng de sperzieboontjes, de bleekselderij, de tomaten, de olijven en de dressing door de nog warme rijst. Laat dit afkoelen.
  13. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukjes. Schep de vis door de salade en maak hem op smaak met peper.
  14. Garneer de salade met de courgettelinten.

Ingrediënten over?

Mosterd:
Gebruik een schone lepel om mosterd uit het potje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Bewaar het altijd in de koelkast. De mosterd is ongeveer een half jaar houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat tonijn in blik. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies altijd tonijn in blik waar het MSC-keurmerk op staat. Bij 'pole and line', dus gevangen met een hengel, is er geen sprake van bijvangst.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 510 kcal
Vet 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 63 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 8 gram
Eiwit 27 gram
Zout
1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept