Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met ansjovis en olijven
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Pompoensoep met gembercroutons

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • voorgerecht

Ingrediënten

  • 1 schijf oranje pompoen (ca. 200 gram)
  • 1 kleine ui
  • stukje gember (grootte van ½ duim)
  • 1 eetlepel olie
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • ½ bruine boterham
  • 1 perssinaasappel
  • kaneel

Bereiding

  1. Was het stuk pompoen en verwijder draden en pitten. Snijd het stuk pompoen in blokjes.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Schil het stuk gember. Snijd van het stuk gember 2 plakjes af. Rasp de rest fijn.
  4. Fruit de ui met de stukjes gember in een halve eetlepel olie glazig.
  5. Voeg de blokjes pompoen toe met 200 ml water en het stukje bouillontablet. Kook de pompoen in 15 minuten gaar.
  6. Snijd het brood in kleine blokjes en schep de geraspte gember er door. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes goudbruin.
  7. Pers de sinaasappel uit.
  8. Pureer de soep met een staafmixer en giet de puree door een zeef in een pan. Verdun de soep met het sinaasappelsap en breng weer aan de kook. Maak de soep op smaak met peper.
  9. Verdeel de soep over 2 borden. Garneer met de gembercroutons en strooi er een beetje kaneel over.

Menusuggestie

Lekker met als hoofdgerecht reepjes gebakken varkensschnitzel, groene kool en risotto met paddenstoelen.

Extra informatie

Voor het gebruik van bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Pompoen:
Dek het snijvlak af met plastic folie. Bewaar het stuk pompoen maximaal 4 dagen in de koelkast. Verwerk de rest van de pompoen in een maaltijdsoep, een pompoencurry of rooster stukken pompoen met andere groentesoorten in de oven of in een grillpan.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen is deze maand (oktober) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 110 kcal 110 kcal
Eiwit 2 gram 2 gram
Koolhydraten 10 gram 10 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vet 6 gram 6 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.