Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met ansjovis en olijven
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Katwijkse stamppot rauwe andijvie

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 400 gram andijvie
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 eetlepels (olijf)olie
  • ± 150 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Maak de andijvie schoon en snijd de groente in smalle repen.
  3. Wrijf de ansjovisfilets met de olie tot puree.
  4. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  5. Schep de andijvie er door en warm dit goed door.
  6. Meng de ansjovispasta door de stamppot.

Menusuggestie

Lekker met een rundertartaar en uienringen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 2 rundertartaartjes
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 ui in ringen gesneden

Ingrediënten over?

Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar.
Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker in de soep of door een salade. Voeg dan geen extra zout toe.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Andijvie is deze maand (oktober) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 375 kcal 540 kcal
Eiwit 10 gram 30 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 7 gram 8 gram
Vet 8 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 5 gram
Vezels 7 gram 8 gram
Zout 0,7 gram 1 gram
Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.