Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Hollandse vijfschaft

 deel dit recept

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

Een eenpansgerecht van eigen bodem.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 2 winterwortels (400 gram)
  • 1 kleine pot of blik bruine bonen (uitlekgewicht ca. 220 gram)
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 grote ui
  • 1 appel
  • 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakken.
  3. Kook de aardappelen met de plakken wortel 10 minuten in een bodempje water.
  4. Laat de bruine bonen uitlekken, spoel ze af en doe ze bij de aardappelen en wortelen. Laat dit in nog 10 minuten verder gaar worden.
  5. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Bak het spek in de margarine bruin.
  6. Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
  7. Schil de appel en snijd hem in dunne parten. Bak de uienringen en parten appel met het spek mee.
  8. Giet het aardappelmengsel af en schep het spek met ui en appel erdoor. Maak het eventueel wat smeuïg met een scheutje melk.

Ingrediënten over?

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (januari) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 465 kcal 465 kcal
Eiwit 15 gram 15 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Zout 1,1 gram 1,1 gram
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.