Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Voor de kruidige trek
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Havermoutkoekjes

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

Af en toe een koekje: dat smaakt best! Zeker als ze zelfgemaakt zijn.

  • 24 personen
  • 30+ minuten
  • nagerecht

Ingrediënten

  • 3 eetlepels rozijnen
  • 200 gram havermout
  • 120 gram (8 eetlepel) vloeibare margarine
  • 4-5 eetlepel halfvolle melk
  • 150 gram gele basterdsuiker of rietsuiker

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 °C.
  2. Was de rozijnen en dep ze droog.
  3. Meng in een kom of in de keukenmachine alle ingrediënten tot een niet plakkend deeg.
  4. Bestuif het werkvlak met wat bloem of strooi er nog wat havermout op. Vorm hierop het deeg tot een rol van ca. 4 cm doorsnee.
  5. Bestrijk het bakblik met wat margarine. Snijd het deeg in plakjes van 1 cm en leg ze op de bakplaat.
  6. Bak de koekjes in de hete oven in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op de bakplaat afkoelen.
  7. Vervang eventueel 1 eetlepel melk door 1 eetlepel gembersiroop en voeg extra 1 theelepel gemberpoeder toe.

Menusuggestie

Lekker met een kopje koffie en als hoofdgerecht Irish stew.

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Melk:
Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 100 kcal 100 kcal
Eiwit 1 gram 1 gram
Koolhydraten 10 gram 10 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vet 5 gram 5 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 1 gram 1 gram
Zout < 0.1 gram < 0.1 gram
Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.