Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Ondersteuning voor de kinderopvang

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt zeker voor een gezonde leefstijl. Er is dus een grote rol weggelegd voor de kinderopvang. 

De basis daarvoor is een goed voedingsbeleid. Wij geven de handvatten om je eigen voedingsbeleid te maken, aan te passen of aan te vullen. Daarnaast kun je medewerkers een scholing aanbieden en zijn er cursussen voor de ouders.

In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid 

Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen:

Stap 1: Maak je voedingsbeleid 

Gebruik ons voorbeeld-voedingsbeleid (Word, 4,1 MB). Daarin staan ook belangrijke links naar meer informatie. Hij kan dienen als basis voor je nieuwe beleid. Je kunt hem in zijn geheel overnemen óf je kunt er delen uit gebruiken.

Nodig de oudercommissie uit om over het voedingsbeleid te praten. Daarvoor kun je deze  voorbeelduitnodiging (Word, 14 kB) gebruiken.   

Stap 2: Pas je inkooplijst aan

Nu weet je welke producten je wilt gebruiken in jouw kinderopvangorganisatie. Pas daar je inkooplijst op aan.

Stap 3: Communiceer je nieuwe voedingsbeleid

Zet de belangrijkste veranderingen op een rij. Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers en voor de ouders? Licht ze vervolgens in. Om je te helpen hebben we (als Word-bestand, 16 kB):

Mogelijk zijn er ouders die vraagtekens hebben bij de veranderingen. Leg dan uit waarom de keuzes zo zijn gemaakt. Houd voet bij stuk. Je kunt aanhalen dat het Voedingscentrum de keuzes onderbouwt. Luister goed, leef je in, straal optimisme uit en respecteer de opvoedvisie van de ouders. 

Wat kun je nog meer doen?

Houd de ouders betrokken

Met onze leuke artikeltjes prikkel je ouders over het onderwerp voeding. Gebruik ze bijvoorbeeld in je nieuwsbrief, zet ze op je website of gebruik ze als input voor social media. Dit zijn ze (als Word-bestand, 2 MB):

Wil je handige tips en trucs voor het betrekken en stimuleren van ouders? Bekijk dan deze Toolkit van het RIVM.

Lees meer

Bestel gratis folders voor ouders

Voor ouders kun je de volgende folders online lezen en bestellen:

Scholing en workshop

Voor medewerkers bestaat er een handige scholing over onder andere gezonde voeding en hoe je daarover communiceert. 

Scholing voor medewerkers: Een gezonde start

De scholing ‘Een gezonde start’ is bedoeld voor (toekomstige) medewerkers in de kinderopvang. Ze leren onder andere alles over: 

  • Gezonde voeding
  • Overgewicht
  • Plezier in bewegen
  • Voorbeeldgedrag
  • Jezelf presenteren
  • Omgaan met ouders
Kinderopvangorganisaties kunnen medewerkers scholen door een gecertificeerde docent 'Een gezonde start' in te schakelen. Ook is het mogelijk om een medewerker op te leiden tot docent in een tweedaagse cursus. Lees meer op Gezonde Kinderopvang.
sluiten

Maak groentespreads voor op brood voor of mét de kinderen

3 heerlijke groentespreads