Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Coq à l'orange
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Gezondheid is een belangrijk thema voor opgroeiende kinderen en jongeren, het verdient de voortdurende aandacht, ook op school. Daarom is de Gezonde School-aanpak ontwikkeld.

Met de Gezonde School-aanpak werk je structureel en samenhangend aan de gezondheid van je leerlingen en je team. De aanpak gaat uit van wat de school al doet en werkt door in elke activiteit van de school, zoals in het reguliere lesmateriaal of het traktatiebeleid.
  
Je zet hierbij activiteiten in op 4 Gezonde School-pijlers: signaleren, gezondheidseducatie, omgeving en beleid. 

Meer weten over Gezonde School-aanpak?
Primair onderwijs
Voortgezet onderwijs
Middelbaar beroepsonderwijs

Vignet Gezonde School

Ben je als school aantoonbaar bezig met gezondheid? Dan kun je het  vignet Gezonde School aanvragen. Je school mag zich dan 3 jaar lang een Gezonde School noemen.  

Met dit symbool op de muur is meteen voor iedereen duidelijk dat er op deze school op gezondheid wordt gelet. Iets om trots op te zijn.
Om in aanmerking te komen voor het Vignet Gezonde School moet de school voldoen aan de basisvoorwaarden voor gezondheid en de criteria van tenminste één thema. Scholen kunnen in aanmerking komen voor themacertificaten op verschillende thema’s, waaronder Voeding, Sport en Bewegen en Roken en Alcohol.

Themacertificaat Voeding

Het Voedingscentrum is samen met de Hartstichting verantwoordelijk voor het themacertificaat Voeding. Scholen die een certificaat op dit thema willen ontvangen, stimuleren gezond eten en drinken bij de pauzehap, overblijf en traktaties. Ook tijdens de lessen komt voeding aan bod. 

Criteria primair onderwijs
Criteria voortgezet onderwijs
Criteria mbo

Snel aan de slag met de Gezonde School en het themacertificaat Voeding? Gebruik dan de test op www.hoegezondisjouwschool.nl 

Lesmaterialen

Het Voedingscentrum biedt lesmateriaal aan dat past bij het thema Voeding.

Lesmaterialen primair onderwijs
Lesmaterialen voortgezet onderwijs
Lesmaterialen mbo

Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.