Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Voor de ontwikkeling van leermiddelen bieden wij een doorlopende leerlijn en input over gezond eten met de Schijf van Vijf.
 

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Doorlopende leerlijn

De doorlopende leerlijn geeft inzicht in te ontwikkelen kennis, houding en vaardigheden op het vlak van gezond en duurzaam eten voor 4-18 jarigen. Onder andere ontwikkelaars van leermiddelen kunnen dit document gebruiken. In de leerlijn staan typeringen per leeftijdsgroep die horen bij de thema’s: voeding en gezondheid, voedselkwaliteit, consumentenaspecten van voeding en eten klaarmaken. Beleving van voedsel en culturele diversiteit zijn belangrijke uitgangspunten. De lesmaterialen van het Voedingscentrum of waar het Voedingscentrum aan meewerkt, zijn gebaseerd op deze leerlijn.

Klik hier voor een uitgebreide versie van de doorlopende leerlijn (pdf).

Op de site van SLO vind je het Leerplankader gezonde leefstijl, dat van diverse gezondheidsthema’s doorlopende leerlijnen bevat.

De Schijf van Vijf in lesmaterialen

De Schijf van Vijf is hét wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel in Nederland dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Wil je de Schijf van Vijf opnemen in je lesmaterialen? Dat kan in beeld én tekst.

De Schijf van Vijf in beeld

Voor het digibord, online materialen of om op te nemen als link in (werk)boeken hebben wij een filmpje met onze expert Voeding en Gezondheid Dr. Ir. Astrid Postma-Smeets in de hoofdrol. Zij vertelt wat gezond eten volgens de Schijf van Vijf is en laat zien wat er allemaal mogelijk is. Bekijk en deel het filmpje via www.voedingscentrum.nl/video


Input voor lesmateriaal

Wanneer je onderwijsmaterialen gaat aanpassen hebben we op onze website volop informatie waar je uit kunt putten:

Wij helpen graag

Wil je de afbeelding van de Schijf van Vijf opvragen? Wil je dat wij meedenken over de inhoud van je materialen? Of wil je dat we je inhoud checken op juistheid? Stuur een mail naar professionals@voedingscentrum.nl of bel maandag tussen 13.00 en 17.00 of donderdag tussen 10.00 en 13.00 naar 070-3068888. Wij staan voor je klaar!

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.