Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Je zocht naar:
Encyclopedie
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Encyclopedie
Glutensensitiviteit
Glutensensitiviteit is een erkende aandoening. Soms kom je de Engelse term non-celiac gluten sensitivity (NCGS) tegen. Mensen met glutensensitiviteit hebben na het eten van...
Encyclopedie
Coeliakie (glutenintolerantie)
Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Brood
"Gluten zijn slecht voor me denk ik"
Niet waar. Gluten zijn eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in je maag-darmstelsel. Een klein deel van de mensen is overgevoelig voor gluten. Zij moeten producten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen
Zijn gluten slecht voor je?
Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig...
Encyclopedie
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Home / Al ons nieuws
Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British...
Encyclopedie
Ontbijtgranen
Ontbijtgranen zijn graanproducten zoals havermout en muesli. Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en niet te veel suiker (niet meer dan...
Encyclopedie
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkoren pasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
Brood
Terug naar de startpagina
Recepten
Appelbeignets glutenvrij
Lekker genieten
Recepten
Appelbeignets vrij van gluten ei melk noten pinda soja en tarwe
Hier kan iedereen van meegenieten
Recepten
Appeltaart glutenvrij
Een klassieker zonder gluten
Recepten
Bessenvla vrij van ei melk en gluten
Vla gemaakt van maisgriesmeel
Recepten
Broodjes glutenvrij
Versier ze met zaadjes of rozijnen
Recepten
Cake glutenvrij
Geniet ervan
Recepten
Chocoladepudding vrij van ei melk en gluten
Zorgeloos genieten
Recepten
Citrusamandelcake glutenvrij
Zomerse cake met vruchten
Recepten
Farinata platbrood glutenvrij
Recepten
Glutenvrij bananenbrood
Recepten
Glutenvrij brood
Recepten
Glutenvrij brood uit de broodbakmachine
Recepten
Glutenvrij brood uit een hete luchtpan
Recepten
Glutenvrij zuurdesem
Recepten
Glutenvrij zuurdesembrood
Recepten
Hartige broccolitaart glutenvrij
Recepten
Kerstkoekjes glutenvrij
Recepten
Koekjes glutenvrij
Recepten
Kruidnootjes glutenvrij
Recepten
Oliebollen glutenvrij eivrij melkvrij
Recepten
Pannenkoeken glutenvrij
Recepten
Pizzabodem glutenvrij
Recepten
Rijstepap vrij van ei melk en gluten
Recepten
Rozijnenmuffins glutenvrij
Recepten
Speculaas glutenvrij
Recepten
Taartbodem glutenvrij
Recepten
Worteltaart glutenvrij
Encyclopedie
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom...
Encyclopedie
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie
Boekweit
Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat...
Encyclopedie
Quinoa
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel...
Encyclopedie
Hormoonbalansdieet
Het hormoonbalansdieet is een dieet dat niet alleen afvallen als doel heeft, maar ook het verbeteren van de algehele gezondheid. De theorie achter het dieet is dat een hormonale...
Encyclopedie
Glutamaat
Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt. Glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umamismaak’ van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons...
Encyclopedie
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Home professionals / Ziekten en allergieën (test)
Diëten en hypes
Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting je patiënt. Uitleg ...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen
Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?
Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Is speltbrood lichter verteerbaar? Sommige mensen...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Eieren
"Ik denk dat je eieren het beste buiten de koelkast kunt bewaren"
Niet waar. Eieren bewaar je het beste in de koelkast. Dat remt de groei van bacteriën. In onderstaand filmpje leggen presentator Eddy Zoëy en dr.ir. Jenneke Heising...
Home / Al ons nieuws
Brood vervangen erg ingewikkeld
De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over brood. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar hoe zit het nou echt? Kun je in Nederland gezond eten zonder brood? "Brood...
Encyclopedie
Smaakversterkers
E-nummerzoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen
Is havermout gezond?
Havermout staat in de Schijf van Vijf, het is op zichzelf dus een gezond product. Hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, bepaalt hoe gezond het is. Wat is havermout? Havermout...
Encyclopedie
Bloedgroepdieet
Uitgangspunt van het Bloedgroepdieet is dat de bloedgroep zou bepalen welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke beter kunnen worden vermeden. Afhankelijk van het...
Encyclopedie
Couscous
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de...
Encyclopedie
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Volkorenbrood is een belangrijke bron voor vezels, jodium, ijzer en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Verder verminder je je het risico op hart- en vaatzieken,...
Encyclopedie
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Encyclopedie
Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie.
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen
Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?
Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht...
Encyclopedie
Allergenen
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in: Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden...
Encyclopedie
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...