Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Je zocht naar:
Encyclopedie
Bestrijdingsmiddelen
Factsheet  Over bestrijdingsmiddelen en voeding Bestrijdingsmiddelen beschermen gewassen tegen ziekten, plagen en onkruid. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen verhoogt...
Home / Thema's
Alles over bestrijdingsmiddelen
Telers aan het woord over bestrijdingsmiddelen Factsheet bestrijdingsmiddelen Open de pdf of lees hieronder direct de factsheet Bestrijdingsmiddelen beschermen groente...
Home / Al ons nieuws
Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten
Maken berichten over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit mensen bang voor het kopen ervan? In Amerika is een kleinschalig onderzoek hiernaar uitgevoerd. Eén van...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers
Moet ik fruit schillen vanwege bestrijdingsmiddelen?
De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein, als ze al gevonden worden. Bovendien kun je niet alle bestrijdingsmiddelen...
Home / Al ons nieuws
Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit onder controle
97% van alle groente en fruit die in Nederland te koop zijn, bevatten vrijwel geen resten van bestrijdingsmiddelen. In ieder geval niet meer dan wettelijk is toegestaan. ...
Home / Al ons nieuws
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Pers / Persberichten
Voedingscentrum laat zien: telers gebruiken steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen
Steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen...
Home / Al ons nieuws
Geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
Milieudefensie en foodwatch wijzen erop dat 9% van de wettelijke normen rondom bestrijdingsmiddelen niet veilig genoeg zijn. Desondanks is dit geen reden om groente en fruit...
Home / Al ons nieuws
Nauwelijks bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederland
Groente en fruit dat in Nederland in de supermarkt ligt is schoon. Dat blijkt uit een recente analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In 2012 en 2013...
Home / Pers / Standpunten
Bestrijdingsmiddelen
Op groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar meestal zijn deze al afgebroken als het product wordt verkocht. De kans dat een restant bestrijdingsmiddel...
Home / Al ons nieuws
Angst voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is onnodig
Op groente en fruit in de winkel kunnen restjes van bestrijdingsmiddelen voorkomen, maar dat is geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Die conclusie trekt het Voedingscentrum...
Home / Al ons nieuws
Bestrijdingsmiddelen op eten vormen verwaarloosbaar risico
Vorige week verscheen in diverse kranten en op websites het bericht dat bijna de helft van ons voedsel pesticiden bevat. Het bericht is geen goede afspiegeling van het onderzoek,...
Encyclopedie
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat en paprika worden ook tot de groenten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen
Is biologisch eten gezonder?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten...
Home / Al ons nieuws
Ziek worden van groente en fruit? Bangmakerij!
Groente en fruit eten is volkomen veilig en beschermt bovendien tegen chronische ziekten en aandoeningen aldus dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
Encyclopedie
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Encyclopedie
Olijfolie
Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.  Olijfolie...
Home / Al ons nieuws
Groente en fruit in alle Nederlandse supermarkten even schoon
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.
Home / Pers / Persberichten
Voedingscentrum:`Top 10 van supermarkten met schoonste groente en fruit is onzinnig'
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.
Encyclopedie
Biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan.
Encyclopedie
Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)
Stoffen die niet van nature in voeding voorkomen, maar daar bewust aan worden toegevoegd, hebben een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Het gaat bijvoorbeeld om E-nummers,...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Groente en fruit
"Ik denk dat ik een appel moet schillen vanwege bestrijdingsmiddelen"
Niet waar. Juist het niet eten van groente en fruit geeft gezondheidsrisico's.
Home / Al ons nieuws
Geen bestrijdingsmiddelen biologische groente en fruit
Het biologische groente en fruit dat in Nederlandse winkels wordt verkocht, bevat over het algemeen geen gewasbeschermingsmiddelen. In die gevallen waarbij resten van gewasbeschermingsmiddelen...
Encyclopedie
UTZ Certified
UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen...
Encyclopedie
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Encyclopedie
PCB's
PCB's (polychloorbifenylen) zijn schadelijke stoffen die via milieuvervuiling terecht kunnen komen in voedingsmiddelen. PCB’s zijn moeilijk afbreekbaar en blijven daardoor...
Home / Al ons nieuws
“De Gifmeter? Daar heb je niet zoveel aan”
Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in het nieuws over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Neem bijvoorbeeld de Gifmeter van www.weetwatjeeet.nl, een...
Encyclopedie
Soja en sojaolie
Soja is afkomstig van de peulvrucht sojaboon. Van soja worden verschillende producten gemaakt. Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf.  Producten Enkele sojaproducten...
Encyclopedie
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Encyclopedie
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Encyclopedie
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home professionals / Onderwerpen
Veilig
Encyclopedie
Palmolie
Palmolie komt uit het vruchtvlees van de palmvrucht. De olie zit bijvoorbeeld in producten als margarine, ijs, chocolade en kant-en-klaarmaaltijden.  Soorten producten Uit...
Encyclopedie
Schimmelgifstoffen
Bepaalde schimmels maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Deze kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is van verschillende schimmelgifstoffen...
Encyclopedie
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
Over 'De waarheid op tafel'
Het doel Het Voedingscentrum wil je met de campagne ‘De waarheid op tafel’ aan het denken zetten met prikkelende stellingen over eten. Deze stellingen komen voort uit signalen...
Home / Al ons nieuws
Je lever is de enige en beste detoxmachine
Het klinkt zo logisch: je lichaam ontdoen van gifstoffen door te vasten, een weekje een detoxdieet te volgen, een klysma te nemen of elke ochtend te gorgelen met olie (‘oil-pulling’,...
Encyclopedie
Ontgiften (detox)
Wat doet detoxen met je lichaam? Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, legt het uit. Ontgiften of detoxen is een door alternatieve...
Encyclopedie
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Home / Pers / Persberichten
Voedingscentrum: ‘Je lever is de enige en beste detoxmachine’
Het klinkt zo logisch: je lichaam ontdoen van gifstoffen door te vasten, een weekje een detoxdieet te volgen, een klysma te nemen of elke ochtend te gorgelen met olie (‘oil-pulling’,...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns
Column: Voedselveiligheid niet voor iedereen hetzelfde
Vorige week was ik bij het symposium ‘Shaping the Future of Food Safety Together’, georganiseerd door de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA). Meer...
Home / Pers
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Encyclopedie
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Encyclopedie
Detox-dieet
Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit. Het dieet gaat...
Encyclopedie
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Encyclopedie
Milieukeur
Milieukeur heeft een brede benadering van duurzaamheid. Milieu is het belangrijkste aandachtspunt, maar er zijn bijvoorbeeld ook criteria voor dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Producten...
Encyclopedie
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Home / Pers / Persberichten
Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten
Kun je een appel beter schillen omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Krijg je puistjes van het eten van varkensvlees? Maar liefst 33% van de Nederlanders is...
Encyclopedie
Komkommer
Komkommer is een groente. Het is een van de meest populaire groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van Vijf. Komkommer groeit in Nederlandse kassen, maar komt ook...
Encyclopedie
Maximale residu limiet (MRL)
De maximale residu limiet (MRL) is de maximale hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel of diergeneesmiddel die in een voedingsmiddel voor mag komen.  Bepalen van de MRL Bij...
Encyclopedie
Prei
Prei is een groente. Groente staat in de Schijf van Vijf.    Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Prei bevat veel...
Encyclopedie
Vruchtensap
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type...
Encyclopedie
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Voedsel kan besmet zijn met ziekmakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen.
Encyclopedie
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Encyclopedie
Veiligheidsnormen
De maximale hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid wordt vastgelegd in de ADI en TDI.  Lees meer...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken
Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden...
Encyclopedie
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Encyclopedie
Dioxines
Dioxines (polychloordibenzo-p-dioxines of PCDD’s) en dioxine-achtige poly-chloorbifenylen (DL-PCB’s) zijn stoffen met kankerverwekkende eigenschappen. Ze zijn kleur- en geurloos.
Encyclopedie
Toelaatbare dagelijkse inname (TDI)
Stoffen die in voeding terecht komen maar daar eigenlijk niet in thuishoren, zoals milieuverontreinigingen en natuurlijke gifstoffen, hebben een toelaatbare dagelijkse inname...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Encyclopedie
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Encyclopedie
Banaan
Bananen zijn vlezige, niet-openspringende vruchten en zijn daardoor goed te bewaren en te vervoeren. Fruit staat in de Schijf van Vijf.    Er zijn 2 categorieën bananen: ...
Encyclopedie
Codex Alimentarius
De Codex Alimentarius Commissie (Codex) streeft naar veilige voedingsmiddelen en eerlijke handel in voedingsmiddelen. Hiervoor ontwikkelt zij internationale normen.  De Codex...
Home / Pers / Persberichten
Een derde Nederlanders maakt zich meer zorgen over veiligheid eten na uitbraken ESBL en EHEC
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna één derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt...
Home / Al ons nieuws
Een derde Nederlanders meer bezorgd over veiligheid eten
De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna een derde van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw...
Encyclopedie
Hormoonverstorende stoffen
Veel belangrijke functies in je lichaam worden geregeld door hormonen. Een stof noem je hormoonverstorend als deze een ongewenst gezondheidseffect veroorzaakt via beïnvloeding...
Encyclopedie
Regionale landbouw en streekproducten
Regionale landbouw brengt stad en platteland dichter bij elkaar: de consument krijgt zicht op hoe eten wordt verbouwd. De afzet van streekproducten gebeurt bijvoorbeeld via...
Encyclopedie
Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappels en mandarijnen zijn citrusvruchten, net als citroenen, grapefruits en kumquats. Fruit staat in deSchijf van Vijf.   Herkomst Sinaasappels hebben veel zon nodig...
Encyclopedie
Stadslandbouw (urban farming)
Stadslandbouw (urban farming) is de productie van voedsel in en om de stad. Bijvoorbeeld in stadsboerderijen, volkstuinen en schooltuintjes. Deze vorm van landbouw heeft vaak...
Encyclopedie
Europees biologisch keurmerk
Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.  Het keurmerk maakt duidelijk dat het product...
Encyclopedie
HACCP
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Encyclopedie
Voedingswetenschap: soorten onderzoek uitgelegd
De voedingswetenschap legt verbanden tussen voeding en gezondheid en probeert zo tot onderbouwde voedingsadviezen te komen. Er zijn vele typen voedingsonderzoek, zoals meta-analyses,...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Encyclopedie
Rainforest Alliance
Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.  Rainforest Alliance is een milieuorganisatie...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns
Biodiversiteit op je bord
Elk jaar in mei vindt de Dag van de Biodiversiteit plaats. Biodiversiteit heeft alles te maken met wat er op je bord ligt. Hoewel er tienduizenden producten in de supermarkten...
Encyclopedie
Demeter
Bij het Demeter keurmerk is rekening gehouden met dierenwelzijn, milieu en eerlijke handel. Producten worden geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Demeter-producten...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home / Pers / Persberichten
Duizenden liters water per dag te besparen tijdens het boodschappen doen
Voedingscentrum geeft nu ook inzicht in waterverbruik van eetpatroon  De kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen of minder lang douchen zijn goede stappen om bewuster om...