Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

De Schijf van Vijf voor jouw lijf

Kiezen wat gezond en lekker eten is én dat goed is voor het milieu, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Om dat te laten zien heeft het Voedingscentrum een hulpje gemaakt: de Schijf van Vijf.

Op deze grote plaat staat wat goede keuzes zijn om te eten en te drinken. Als je elke dag genoeg uit elk vak eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om te groeien, sterk te worden én om gezond te blijven.

Ook helpt de Schijf van Vijf je om duurzamer te eten. Je varieert, je eet niet meer dan je nodig hebt, eet minder (rood) vlees en kiest vaker voor (seizoens)groente, noten en peulvruchten. Die keuzes zijn beter voor het milieu en zo ben je aardig voor de dieren.

Voedingsstoffen

Je lijf heeft om fit te blijven en goed te groeien voedingsstoffen nodig. Je hebt voeding nodig die vol vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels zit. Producten met allerlei goede voedingsstoffen staan in de Schijf van Vijf. Maar niet in elke hap zitten al deze dingen. Als je uit alle vakken van de Schijf van Vijf kiest, dan verzamel je alle voedingsstoffen goed bij elkaar.   

Zo kies je gezond uit de Schijf van Vijf.

Groene moppen

Puzzel

Alles over eten

Gezond, veilig en duurzaam

Hoi! De website waar je op bent gekomen, is voor kinderen. Ben je ouder, dan kun je op onze site voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook.

Volwassenensite