Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijk met walnoten
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Tools en tests

Tip: Mijn Voedingscentrum

Gebruik Mijn Voedingscentrum. Binnen deze site kan je de meeste tools ook gebruiken en kan je de resultaten opslaan.

Leuke spellen

Spelenderwijs meer leren over voeding? Dat kan met de games van het Voedingscentrum.

Bekijk alle games

Voor veel vragen heeft het Voedingscentrum een tool of test ontwikkeld. Kies je gezonde producten? Of hoeveel impact heeft jouw eetpatroon op het klimaat? Dit zijn vragen die we met persoonlijke adviezen beantwoorden.

Gezond eten en gewicht

 • De Schijf van Vijf voor jou - Hoeveel mag je per dag eten? Je weet het door simpelweg je leeftijd en geslacht in te vullen.

 • Mijn Eet-update - Wil je gezonder eten, maar weet je niet waar te beginnen? Vul een paar vragen in en krijg een persoonlijke uitdaging.

 • Caloriechecker - Bekijk welke belangrijke eigenschappen een product heeft. Je krijgt niet alleen gegevens over energie, maar ook vet, eiwit, koolhydraten en vezels.

 • BMI-meter - De Body Mass Index geeft een inschatting van de gezondheidsrisico's van je gewicht. Wat is jouw BMI?

 • Receptenzoeker - Doorzoek onze database van meer dan 1.700 lekkere en gezonde recepten.

 • E-nummerzoeker - In voorverpakte producten zitten vaak stoffen om het product te verbeteren. Met de E-nummerzoeker weet je direct waarvoor een E-nummer precies toegevoegd is.
   
 • Diëtistenzoeker - Voor persoonlijk voedingsadvies zit je goed bij een diëtist. Zoek er 1 bij jouw in de buurt.

Jeugd 

Duurzaamheid en dierenwelzijn

 • Voedselafdruk - Alles wat je eet en drinkt moet gemaakt en vervoerd worden. Dat kost energie. Test wat jouw eetpatroon doet voor het land- en watergebruik.

 • Klimaatweegschaal - Welke impact jouw maaltijd heeft op het milieu, bereken je in een handomdraai.

 • No Waste Challenge - Ga de uitdaging aan, door een voornemen te kiezen en je daar een week lang aan te houden. Hiermee voorkom je voedselverspilling. 

 • Boodschappenhulp dierenwelzijn - Winkelen met respect voor dieren wordt makkelijker. Deze tool geeft je een volledig overzicht van alle bekende keurmerken en wat dit betekent voor de dieren.

 • Bewaarwijzer - Vul een product in en je ziet direct hoelang het (na openen) houdbaar is. Met deze kennis verspil je minder voedsel.

Professionals

Zet je koelkast op 4 °C

Met de nieuwe koelkastthermometer

Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans.