Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstachtig genieten
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Bij een feestje hoort een traktatie. Als jij jarig bent mag je trakteren. Yes!

Met feestdagen als Sinterklaas, Kerst, Pasen of het Suikerfeest erbij opgeteld, eet jij al snel heel veel traktaties. Kies daarom voor traktaties die ook gezond en leuk zijn.  

Traktatieregels

Veel scholen hebben regels bedacht voor traktaties in de klas. Dat is een goed idee, want 30 keer per jaar een zakje chips getrakteerd krijgen, is niet zo gezond. Daarom mag je op veel scholen niet iets met teveel suiker, zout en vet uitdelen. Dan blijft er nog genoeg over om een feestje mee te vieren. Kijk maar eens naar deze tips en recepten!     

5 traktatietips

  • Versierde groente en fruit ziet er heel feestelijk uit.
  • Kleine cadeautjes als stuiterballen of potloden zijn een supertraktatie. 
  • Prik blokjes 30+ kaas, stukjes groente of fruitstukjes op een stokje. Simpel, snel en superleuk.
  • Knutsel een feestelijke verpakking en stop daar iets lekkers in.
  • Maak kleine porties. Dat is gezond en ziet er leuk uit.   

3 geweldige traktatierecepten   

Knapperig bootje

Nodig:

  • 30 gekleurde A4 blaadjes
  • 1 zak popcorn of pofmais
  • zonnebloemolie
  • een pan 

Zo maak je het:   

Vouw een bootje van stevig knutselpapier. In  dit filmpje zie je hoe dat moet:    

Zo bak je zelf popcorn: Vraag hulp aan een volwassene bij de volgende stappen.

  1. Doe een klein laagje zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem.
  2. Laat de olie warm worden.
  3. Strooi een dun laagje maiskorrels in de pan zodat de bodem bedekt is.
  4. Doe de deksel er stevig op anders vliegt de popcorn de pan uit.
  5. Na een tijdje begint de mais te ploffen. Draai het vuur uit als je nog maar heel weinig plofjes hoort.
  6. Laat de popcorn afkoelen.
  7. Vul alle bootjes met een handje popcorn.
  8. Je kunt nog een vlaggetje in de boot prikken met je leeftijd erop. Extra feestelijk!   

Bewaartip: Bewaar de gevulde bootjes maximaal 2 uur op een droge plek.  

sluiten
Groentefrietjes

Nodig:

  • 30 kartonnen bekers
  • plakband
  • 3 rode paprika’s
  • 1 grote komkommer
  • ½ bos wortelen

Zo maak je het:

  1. Maak de groente schoon.
  2. Halveer de paprika’s, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de paprika’s in lange dunne repen.
  3. Maak de komkommer schoon, halveer hem over de lengte en lepel het zaad eruit. Snijd de komkommer in lange dunne repen.
  4. Schrap de wortels schoon en snijd ze in lange dunne repen.
  5. Vul elke beker met repen paprika, komkommer en wortel.
  6. Steek er nog een vrolijk potlood tussen als cadeautje.
  7. Geef er eventueel een dipsausje bij, gemaakt van 4 eetlepels slasaus, 4 eetlepels magere yoghurt en 2 eetlepels tomatenketchup.   

Tip: Je kunt in plaats van bekertjes ook omgekeerde feestmutsjes gebruiken.

sluiten
Kleurige poffertjesspiesjes

Nodig:

  • 60 kant-en-klaar poffertjes
  • Meloen
  • 30 aardbeien
  • 4 kiwi’s
  • 30 satéprikkers
  • Aluminium folie

Zo maak je het:

  1. Maak al het fruit schoon. Snijd een halve meloen in blokjes, haal de kroontjes van de aardbeien en schil de kiwi’s en hak ze in 8 stukken.
  2. Prik op de satéstokjes eerst een poffertje, dan een stukje meloen, een aardbei, poffertje en een kiwistukje. Doe dit met alle 30 stokjes.   
  3. Pak de andere helft van de meloen in met aluminium en steek daar alle stukjes in.
  4. Je kunt de stokjes nog versieren met een vrolijk lintje en een kaartje met je naam en leeftijd eraan.  

Bewaartip: bewaar de spiesjes afgedekt en koel. Maak ze liever niet langer dan 3 uur van tevoren.   

Tip: Je kunt ook fruit van het seizoen kiezen. Wat dacht je van mandarijn of appel en peer? 

 
sluiten

Alles over eten

Voor 7-13 jaar Hoi! Deze site is voor kinderen van 7-13 jaar. Ben je ouder, dan kun je op onze website voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook. Klik hier!