Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstachtig genieten
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
Je kunt prima vegetarisch eten. Dat is ook beter voor het milieu, want voor het maken van een stukje vlees is veel energie nodig. Waar kies je dan uit?

Een goede vleesvervanger heeft eiwit, ijzer, vitamine B1 of B12 en niet te veel zout. Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen, bruine bonen), tofu, tempé, ei en noten zijn vervangers waar dat allemaal in zit.  

Een goed weekmenu als je geen vlees eet is dit: 1 dag vis, 2 dagen peulvruchten, 2 dagen een portie noten en 3 of 4 eieren. De meeste winkels verkopen ook kant- en- klare vleesvervangers, zoals burgers of balletjes.    

Flexi...watte?

Eet je op sommige dagen wel en op andere dagen geen vlees? Dan kun jij jezelf een flexitariër noemen. Eet op die vleesloze dagen bijvoorbeeld ei of peulvruchten.   

IJzer

IJzer uit vlees neemt je lijf makkelijk op. Het ijzer dat in ei, noten, peulvruchten, tofu en andere vleesvervangers zit, is iets moeilijker op te nemen. Je helpt je lichaam een handje met deze ijzersterkte tips:  
  • eet groente of fruit bij elke maaltijd. De vitamine C die daarin zit helpt je lichaam om het ijzer op te nemen.
  • eet naast je vleesvervangers ook andere producten met ijzer erin zoals spinazie, andijvie, sla, volkorenbrood, volkoren bulgur, zilvervliesrijst, seitan. 

Vitamine B12

In vlees zit vitamine B12, een stofje dat je nodig hebt. Maar het zit ook in andere dierlijke producten zoals eieren, kaas, melkproducten en soms in sojadranken. Keuze zat dus.

Mop

Wat eet een vegetarische kanibaal?

Antwoord tonen

Alles over eten

Voor 7-13 jaar Hoi! Deze site is voor kinderen van 7-13 jaar. Ben je ouder, dan kun je op onze website voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook. Volwassenensite