Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstachtig genieten
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
In recepten staan dingen als: ‘Bak, grill, fruit en stoof je ingrediënten tot ze gaar zijn’. Heb jij geen idee wat met al deze termen bedoeld wordt? Geen nood! Koken is echt niet zo ingewikkeld als je denkt.

Hier vind je handige tips. Aan de slag!

Voor je begint

  • Was je handen voor je gaat koken! Bacteriën die aan je handen zitten, moeten je niet in je eten komen. 
  • Let op met hete pannen, kokend water en scherpe messen. Want daar kun je jezelf goed pijn mee doen. Vraag voor je gaat koken aan een volwassene of je dit alleen mag doen. En vraag ook om hulp bij moeilijke stappen.
  • Proef voor je een gerecht op tafel zet eerst even of het goed gelukt is. Zo doen echte koks dat ook.

Voorbereiden

Voor je eten in een pan doet, moet je alles goed voorbereiden. Niet alleen was je je eigen handen eerst, maar ook groente en fruit kunnen wel een douchebeurt gebruiken. Zo spoel je vuil en bacteriën weg waar je ziek van zou kunnen worden. Zet daarna alle spullen klaar die je wil gaan gebruiken. Denk maar aan pannen, een snijplank of mes. 

Hak ze in de pan!

Groente en vlees moet meestal gesneden worden voor je verder kunt. Hoe snijd je zonder je vingers te raken? Daar zijn goede trucjes voor! 

De klauw

Maak van je hand een klauw, door je vingertoppen naar binnen te vouwen als je de groente vasthoudt. Ook je duim buig je naar binnen. Als je snijdt doe je de ‘klauw’ steeds een stukje naar achteren. Zo kan het mes nooit je vingers raken. 


De brug

Maak een bruggetje van je duim en wijsvinger terwijl je de groente vasthoudt. Dit is handig als je iets doormidden wilt snijden. Onder het bruggetje kun je nu snijden zonder je vingers te raken.



Tip: Prik in zachte groente zoals tomaten eerst de punt van je mes door de schil voor je gaat snijden. Zo plet je de tomaat niet. En schiet je mes ook niet weg.

Tip: Gebruik je rauw vlees of rauwe vis? Gebruik daar dan een aparte snijplank en mes voor. Zo komen bacteriën van het vlees niet terecht op het andere eten. En als je rauw vlees hebt aangeraakt, moet je weer je handen wassen.

Garen maar

Nu zit je met een berg gesneden ingrediënten en pannen. Maar lekker en gaar eten heb je nog niet. Volg stap voor stap het recept wat je uitgekozen hebt. Daarin staat meestal alles goed uitgelegd.

Wat betekenen al die kooktermen?

Weet je niet wat er bedoeld wordt met bakken, koken, grillen, roerbakken of smoren? Hieronder staat het uitgelegd. Staat de term waar jij naar op zoek bent er niet tussen? Zoek het dan op in de Kookhulp.
Koken

Koken heeft 2 betekenissen. Het is het klaarmaken van een warme maaltijd. Maar we bedoelen er ook mee dat je eten gaar kookt in kokend water. Het water moet 100 graden zijn, en bubbelen om te koken.

sluiten
Fruiten
Fruiten is een grappig woord. Het heeft namelijk niks te maken met fruit als appels en peren. Je fruit juist ui, knoflook of kruiden. Daarmee bedoel je dat je die ingrediënten bakt in wat olie of vloeibaar vet in een koekenpan op laag vuur.
sluiten
Grillen
Met een grillpan of ovengrill kun je vlees en groentes grillen. Je maakt de pan heel heet en bakt het eten gaar en bruin zonder veel vet.
sluiten
Roerbakken
Roerbakken is het bakken van kleine stukjes eten op hoog vuur. Daardoor is het supersnel klaar. Je eten houdt veel smaak en vitamines. Je noemt het ook wel wokken als je een speciale wokpan gebruikt.
sluiten
Rul bakken
Gehakt bak je niet zo maar, nee gehakt bak je rul. Zo noem je het als je tijdens het bakken de hele tijd in je pan blijft roeren zodat de vleesstukjes niet aan elkaar plakken.
sluiten
Smoren
Groente of paddenstoelen kun je in hun eigen vocht klaarmaken. Dat noem je smoren. Hoe je dat doet? Simpel, doe de deksel op de pan en smoren maar.
sluiten
Stoven
Als je eten stooft, dan maak je het langzaam gaar door het op een laag vuurtje in een braadpan te doen. Stoven duurt lang en gebruik je bij kip, vis en vlees. Maar ook groente en fruit kun je stoven.
sluiten

Koken met restjes

Eten weggooien is super zonde. Al dat voedsel is dan voor niks gemaakt. Dat is zeker niet duurzaam. Met restjes en kliekjes kun je nog een heleboel doen. Heb jij goede ideeën?

Alles over eten

Voor 7-13 jaar Hoi! Deze site is voor kinderen van 7-13 jaar. Ben je ouder, dan kun je op onze website voor volwassenen terecht. Maar blijven mag natuurlijk ook. Volwassenensite